B vitamin

Prikazovanje 1–12 od 13 rezultatov

Zakaj vitamin B igra tako pomembno vlogo v našem telesu?

B vitamini so skupina hranil, ki igrajo v vašem telesu zelo pomembno vlogo.

Večina ljudi vnaša v telo te priporočene količine vitaminov samo z dieto, in sicer jih najdemo v različnih prehranskih dopolnilih.

Vendar pa dejavniki, kot so starost, nosečnost, izbira prehrane, zdravstvena stanja, genetika, zdravila in uživanje alkohola povečujejo potrebo telesa po vitaminih B. Vsi ti dejavniki vplivajo na izrabo vitaminov v telesu. Samo s prehranskimi dodatki je možno dobiti v telo celotno družino B vitaminov.

Prehranski dodatki – ponavadi v kapsulah, ki vsebujejo vseh osem vitaminov B, se imenujejo vitamini B-kompleks.

Kot že omenjeno v družino B vitaminov sodi več podksupin vitaminov oziroma različne vrste vitaminov.

B1: Tiamin ima pomembno vlogo pri presnovi, saj pomaga pri pretvorbi hranil v energijo. Najbogatejši viri hrane so svinjina, sončnična semena in pšenični kalčki.

B2: Riboflavin pomaga pretvoriti hrano v energijo in deluje tudi kot antioksidant. Živila, v katerih lahko najdemo riboflavin so meso, še posebej govedina in pa tudi zelenjava, predvsem gobe.

B3: Niacin ima vlogo pri celični signalizaciji, presnovi in proizvodnji ter popravilu DNA celic. Viri živili, kjer lahko najdemo B3 so piščanci, tuna in leča.

B5: Kot drugi vitamini iz družine vitaminov B, pantotenska kislina pomaga telesu pri pridobivanju energije iz hrane in je vključena tudi v proizvodnjo hormonov in holesterola. Jetra, ribe, jogurt in avokado so dobri viri vitamina B5.

B6: Piridoksin sodeluje pri presnovi aminokislin, proizvodnji rdečih krvnih celic in ustvarjanju nevrotransmiterjev. Živila, v katerih lahko najdemo vitamin B6 so čičerika, losos in krompir.

B7: Biotin je bistven za presnovo ogljikovih hidratov in maščob ter uravnava izražanje genov. Kvas, jajca, losos, sir in jetra spadajo med najboljše prehranske vire biotina.

B9: Folat je potreben za rast celic, presnovo aminokislin, tvorbo rdečih in belih krvnih celic ter ustrezno delitev celic. Najdemo ga v živilih, kot so listnato zelenjava, jetra in fižol ali v dodatkih kot folna kislina

B12: Morda je najbolj znan od vseh vitaminov B, B12 ključnega pomena za nevrološko funkcijo, proizvodnjo DNK in razvoj rdečih krvnih celic. B12 se nahaja v živalskih virih, kot so meso, jajca, morski sadeži in mlečni izdelki.

Ker lahko družino vitaminov B najdemo v številnih živilih, ne obstaja razlog, da bi občutili pomanjkanje. V kolikor pa ga, pa lahko posežete po prehranskih dopolnilih.

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.