Prebava

Prikazovanje 1–12 od 27 rezultatov

Zdravje prebavnega sistema je ključnega pomena za zdravo telo

Prebava je mehanski in kemični proces, kjer se hrana, ki jo zaužijemo, s pomočjo encimov pretvori v dovolj majhne delce (molekule), da se lahko absorbirajo v prebavilih.

Skozi proces prebave se hranilne snovi

  1. razgradijo, pri čemer se sprošča energija, ki je potrebna za normalno delovanje organizma.
  2. V ustih se hrana z zobmi – mehansko – zmelje na manjše koščke, izločki žlez slinavk pa povzročijo kemijsko razgradnjo zaužite hrane.
  3. Hrana se nato pomika skozi požiralnik do želodca, kjer poteka nadaljnje drobljenje hrane in razgrajevanje hrane.
  4. V tankem črevesju se nadaljuje kemijska razgradnja hranilnih snovi in absorpcija vitaminov ter ostalih, človeku potrebnih snovi, V debelem črevesu pa koristne bakterije razgrajujejo ostanke hrane.

Zdravje prebavnega sistema je ključnega pomena za zdravo telo, saj se nepravilno delovanje prebavil kaže na celotnem organizmu.

Najpogostejša težava je neredno odvajanje blata oziroma zaprtje. Pri tem se nabirajo strupi, ki se ne morejo sproti odstraniti iz telesa, s čimer črevesna stena oslabi in začne v krvni obtok spuščati nepopolno razgrajene snovi iz hrane ter škodljive substance. Telo te snovi zaznava kot tujke in jih začne napadati – jetra postanejo preobremenjena s toksini. Nabiranje teh toksičnih snovi sčasoma oslabi imunski sistem, živčevje, mišice, sklepe, in nenazadnje, poruši hormonsko ravnovesje.

Slaba prebava vodi v vrsto kroničnih bolezni, kot so sladkorna bolezen, artritis, in bolezni srca in ožilja, pa tudi obolenja, kot so na primer celiakija, akne, kronično zaprtje in diareja. Tudi utrujenost in depresija lahko izvirata iz slabe prebave. Za zdrav duh in zdravo telo je potrebna zdrava prebava in zdrava prehrana. V pomoč so nam lahko prehranski dodatki, ki ohranjajo ravnotežje bakterij v črevesju in pripomorejo k izboljšanju črevesne sluznice: probiotiki, encimi, in L-glutamin.

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.