Imunski sistem

Prikazovanje 1–12 od 88 rezultatov

Imunski sistem je temelj zdravega telesa

Imunski sistem je skupek sistemov, celic in procesov, ki človeško telo branijo pred škodljivimi organizmi (bakterijami, virusi, glivicami, paraziti) – ti povzročajo različna bolezenska stanja. Naš organizem nenehno prihaja v stik s patogeni: uživamo jih s hrano in pijačo, jih vdihujemo, v naše telo pa vstopajo tudi preko ran na koži. Celice našega imunskega sistema prepoznavajo vsiljivce in jih uničujejo.

Naše telo je poseljeno z nadvse koristnimi mikroorganizmi, ki bivajo v sožitju z nami. Vzdržujejo notranje ravnovesje v telesu, preprečujejo nastanek škodljivih mikrobov, in proizvajajo potrebne snovi za delovanje.

Človek ob stiku z mikroorganizmi zboli le takrat, ko so škodljivi mikrobi zelo številni in je obrambna sposobnost telesa oslabljena. Po vdoru v telo se ti organizmi prilepijo na telesne celice in se v njih razmnožujejo – ta proces preprečuje močen imunski sistem.

Imunska odpornost človeka je odvisna od prirojene, torej podedovane od matere in delujoče vse od rojstva, ter pridobljene imunosti, le-to pa nadgrajujemo skozi vse življenje ob vsaki izpostavljenosti škodljivim mikrobom.

Delujoč imunski sistem je temelj zdravega telesa in dobrega počutja, zato bodite pozorni, da se zdravo prehranjujete. Na jedilniku naj bo veliko svežega sadja in zelenjave, več rib kot rdečega mesa, s poudarkom na rastlinskih beljakovinah, torej stročnicah. Pomembno je tudi vsakodnevno gibanje, zadostno pitje tekočin (vode ali čajev), in izogibanje škodljivim snovem (cigareti, alkohol, kava). Ker na imunski sistem močno delujeta tudi pomanjkanje spanca in stres, je priporočeno spati vsaj sedem ur dnevno, in pa prakticiranje tehnik sproščanja. Če je kljub vsemu vaš imunski sistem še vedno oslabljen, pa so vam na voljo tudi prehranski dodatki vseh potrebnih vitaminov in mineralov.

-31%
Original price was: 86,85 €.Current price is: 59,85 €.
-20%
Original price was: 25,95 €.Current price is: 20,76 €.
Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.