Vitamini

Prikazovanje 1–12 od 46 rezultatov

Za normalno delovanje telesa potrebujemo vitamine

Vitamini so organske snovi, ki so potrebne za življenje, saj vzdržujejo normalno delovanje telesa, uravnavajo presnovo, rast in delovanje tkiv in organov. Čeprav so potrebni le v majhnih količinah, so nujni za pravilno delovanje živcev, možganov, imunskega sistema, pomagajo tudi obnavljati kožo. Razlikujejo se glede na potrebno količino, in nalogo, ki jo opravljajo. Poznamo 13 vitaminov; deljeni so na topne v maščobi ( A, D, E, K); ti se nabirajo v telesu, in vodotopne (B kompleks, C), kjer se odvečne količine izločijo z urinom – pri slednjih nastane večja možnost za pomanjkanje, ker jih telo ne shranjuje. Človeško telo jih načeloma ne more tvoriti samo, oziroma jih tvori v nezadostnih količinah, zato se večino vitaminov dobi s prehrano. Za razliko od ostalih, je vitamina D zelo malo v živilih, zato ga telo primarno pridobiva z izpostavljenostjo soncu – tvori se v kožnih tkivih.

Pomanjkanje vitaminov se kaže v najrazličnejših težavah, med najbolj pogostimi pa so krhkost las in nohtov (vitamin B7), utrujenost in bolečine v sklepih (vitamin E), pogoste modrice (vitamin C), suha koža (vitamin A), in prebavne težave (vitamin B3).

Potreba po vitaminih se razlikuje tako glede na življenjska obdobja kot na skupine ljudi, na primer pri kadilcih in nosečnicah. Raznolika in pestra prehrana najbolj pripomoreta k zadostnemu vnosu vseh potrebnih vitaminov. Ker so nekateri vitamini občutljivi na zunanje dejavnike, kot sta toplota in mehanska obdelava (npr. rezanje zelenjave), je živila najbolje uživati čim bolj sveža in čim manj predelana.

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.