D vitamin

Prikaz vseh 7 rezultatov

Na kaj vse vpliva vitamin D3?

Vitamin D je edinstvena vrsta vitamina, ker dejansko deluje bolj kot steroidni hormon kot pa kot prehransko dopolnilo. Vitamin D ni dostopen v večini živil, tako kot so drugi vitamini in zaradi tega se ocenjuje, da ima skoraj 75 odstotkov ljudi nekakšno pomanjkljivost v zvezi z vitaminom.

Namesto tega se vitamin D pridobiva predvsem iz sonca, zato ga pogosto imenujemo “sončni vitamin”. Ko koža absorbira sončno svetlobo, sintetizira UVB žarke v vitamin D.

Priporočljivo je, da omejite (pre)dolgo izpostavljenost soncu, čeprav je zadostna količina žarkov prvi korak pri zagotavljanju dobrega delovanja telesa, saj ima vitamin D velik vpliv na razpoloženje in sčasoma lahko pomaga ublažiti simptome depresije. Vitamin D JE tudi vrsta vitamina, topnega v maščobah, ki igra pomembno vlogo pri tem, kako telo absorbira druga hranila.

Zaradi omejenega dostopa do sonca v nekaterih deželah se pojavljajo težave s pomanjkanjem vitamina D. V ta namen se pojavljajo številna prehranska dopolnila.
Vitamin D3 lahko vpliva na kar 2000 različnih genov v telesu in ima neposredno vlogo na veliko več vidikih zdravja. Na kaj vse vpliva vitamin D3:

• Poskrbi za zdravje kosti

Močne kosti so rezultat dobrega vnosa vitamina D3, saj pomaga uravnavati in nadzorovati sposobnost telesa, da absorbira fosfor in kalcij – dve spojini, ki zagotavljajo gostoto in moč skeletnega sistema in zob.

• Nadzoruje inzulin

Vitamin D3 stimulira trebušno slinavko in sproži proces izdelave insulina. To je ključnega pomena za učinkovitejše uravnavanje krvnega sladkorja in lahko pomaga diabetikom bolje nadzorovati različne bolezen.

• Znižuje krvni tlak

Vpliva na izločanje hormona renina, ki znižuje visok krvni tlak

• Zmanjšuje možnosti za nastanek raka

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.