Antioksidanti

Prikazovanje 1–12 od 22 rezultatov

Kaj so antioksidanti in zakaj so pomembni?

Antioksidanti so snovi, ki zavirajo oksidacijske procese, kjer se na molekule veže kisik. S tem nastajajo prosti radikali, ki človeškemu telesu škodijo. Pospešujejo staranje kože, slabijo imunski sistem, in zmanjšujejo telesno sposobnost, predstavljajo pa tudi tveganje za razvoj rakavih obolenj ter bolezni srca in ožilja. Antioksidanti se vežejo na proste radikale in tako preprečijo vezavo le-teh s kisikom ali škodljivimi snovmi. So ključni za pravilno delovanje celic. Najpomembnejši antioksidanti so betakaroten (vitamin A), vitamin C, vitamin E, cink in selen.

Antioksidanti ohranjajo zdravo kožo, krepijo imunski sistem, preprečujejo odmiranje celic, nadzirajo količino sladkorja v krvi in preprečujejo njeno zgoščevanje, ščitijo jetra, ter zmanjšujejo škodljivo delovanje onesnaženega okolja.

Antioksidante telo pridobi z raznoliko prehrano; večje količine vitamina A so na primer v korenju, paradižniku, jajcih in mleku, vitamin C v borovnicah, agrumih, in sadju nasploh, pa tudi v peteršilju, cvetači, papriki. Vitamin E se najde v rastlinskih oljih, oreščkih, žitih in stročnicah, cink pretežno v hrani živalskega izvora, selen pa v ribah, morskih sadežih in mesu.

Antioksidante lahko vnašamo tudi z uživanjem prehranskih dopolnil, le-ta se delijo na sintetizirane in pridobljene iz naravnih izvlečkov. Priporočeno jih je uživati ob zdravstvenih težavah, ki onemogočajo uživanje zadostnih količin antioksidantov iz hrane.

Pred prostimi radikali se ne moremo zaščititi popolnoma, saj nastajajo kot posledica izpostavljenosti organizma onesnaženemu zraku, sevanju, UV svetlobi, in stresu, lahko pa s pravilno prehrano telesu zagotovimo zadostne količine antioksidantov.

-30%
Original price was: 15,95 €.Current price is: 11,17 €.
-30%
Original price was: 39,95 €.Current price is: 27,97 €.
Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.