Omega3

Showing all 5 results

Zakaj so Omega-3 maščobne kisline pomembne?

Maščobne kisline so pomembna surovina, ki jo človek potrebuje za dobro zdravje in počutje, so namreč del vsake celice v človeškem telesu. Le-to je zmožno samo proizvesti večino maščob, ki jih potrebuje. Ena izmed izjem so omega-3 (esencialne) maščobne kisline – te je potrebno pridobiti z zaužito hrano. Za človeka so pomembni trije tipi: ALK (alfa-linolenska kislina), EPK (eikozapentaenojska kislina) in DHK (dokozaheksaenojska kislina). ALK najdemo v semenih rastlin (na primer v orehih, chia semenih, repičnem in lanenem olju), EPK in DHK pa se v največjih količinah nahajata v morskih organizmih (na primer v algah in mastnih ribah – losos, skuša, tuna).

Omega-3 maščobne kisline so pomembne v vseh življenjskih obdobjih: nujne so za normalno rast in razvoj v otroštvu, za izboljšanje mentalnih sposobnosti, kasneje v življenju pa zavirajo proces staranja in upad miselnih funkcij. Pripomorejo k dobremu delovanju številnih življenjskih funkcij – potrebne so za zdrav metabolizem, vzdržujejo zdravje srca in ožilja, znižujejo raven maščob v krvi, uravnavajo krvni tlak, preprečujejo možgansko kap, pripomorejo pa tudi k boljši koncentraciji ter preprečevanju kronične utrujenosti in depresije.

Priporočeno je, da se za zadostne nivoje omega-3 maščobnih kislin v telesu vsaj dvakrat tedensko uživa ribe. Če vam ribe ne dišijo, si lahko pripravite smuti, ki mu dodate lanena ali chia semena. Če pa vam vnos omega-3 maščob s prehrano ne zadostuje, so na trgu tudi prehranska dopolnila, v obliki kapsul ali ustnih razpršil. Kvalitetni dodatki vsebujejo visoko vsebnost omega-3 kislin, brez dodanih snovi in maščob. Kljub temu pa naj bo poudarek na sveži, čim manj predelani hrani.

0
Košarica
V kolikor s tem soglašate (kliknete na zadevni gumb) bomo na vašo napravo poleg obveznih piškotkov namestili tudi analitične piškotke in piškotke naših oglaševalskih partnerjev (Google Analytics, FB pixel, ipd). Več o naši rabi piškotkov najdete na tej povezavi.