Kosti & sklepi

Prikazovanje 1–12 od 17 rezultatov

Kosti in sklepi omogočajo trdnost telesa

Zanimivo je, da je tudi kost po definiciji organ. In sicer je trden organ, ki je sel večjega skupka kosti, ki ga imenujemo okostje. Sklep pa predstavlja povezavo med dvema kostema. Sklepe imajo vsi organizmi, ki imajo skelet. Kosti v osnovi sestavljajo številni minerali. Njihovi trdnosti pa najbolj prispeva kostno tkivo. Kosti so v človeškem telesu pomembne, saj omogočajo trdnost človekovega telesa, prav tako pa v kombinaciji z mišicami omogočajo gibanje.

Ena največjih kosti v človeškem telesu je stegnenica. Stremence v srednjem ušesu pa slovi kot najmanjša kost v človeškem telesu.

Kosti in sklepi predstavljajo skupaj kar 20% celotne teže človekovega telesa. Zanimivo je, da ima človek ob rojstvu kar 308 kosti. V kolikor se človeško telo razvije normalno, ima odrasli človek v telesu kasneje le 206 kosti, saj se nekatere kosti tekom odraščanja in razvoja zarastejo skupaj.

Sklepe v najosnovnejši obliki delimo na prave in neprave sklepe.

Kosti in sklepe je možno tudi nadomestiti z umetnimi, in sicer v primerih, ko so prave kosti in sklepi preveč deformirani, da bi še lahko opravljali svoje funkcije. Nekatere kosti se ob določenih silah zlomijo (v primerih, ko se človek poškoduje). Velikokrat jih s pomočjo vijakov in kovinskih ploščic s pomočjo operacije poravnajo. S časoma se zarastejo skupaj.

Znotraj anatomije obstaja prav posebna veda, imenovana artrologija, ki se ukvarja s preučevanjem sklepov.

-31%
Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.