17. februarja, 2024
|

Kitajska medicina

Prehod z zime v pomlad po kitajski medicini

Kitajska medicina vidi človeka kot del narave, zato letni časi močno vplivajo na naše telo in počutje. Vsak letni čas je povezan z določenimi organi in elementi, ki vplivajo na naše zdravje.

Pomlad je čas za čiščenje in obnovo, povezana je z jetri; poletje, povezano s srcem, je čas rasti in razcveta; jesen, ki vpliva na pljuča, je čas za pripravo na umirjanje; zima, povezana z ledvicami, je čas za počitek in obnovo. Razumevanje teh ciklov pomaga pri ohranjanju zdravja in harmonije.

Harmonija med telesom in naravnimi cikli

V prehodu iz zime v pomlad, kitajska medicina poudarja pomen harmonije med telesom in naravnimi cikli. Samo razstrupljanje poteka spomladi, ki pa nastopi prej kot naša koledarska pomlad.

Ta čas je idealen za čiščenje in pomlajevanje telesa, pri čemer se posebna pozornost namenja jetrom, ki v kitajski medicini veljajo za organ, odgovoren za pretok Qi-ja (življenjske energije) in krvi. Priporoča se uživanje lahke in čistilne hrane, kot so zelenolistna zelenjava, kalčki, artičoke in grenke solate, ki spodbujajo delovanje jeter in žolčnika.

Vključitev zelišč, kot so regrat, pegasti badelj in kurkuma, lahko dodatno podpre proces razstrupljanja. Seveda ne smemo pozabiti na probiotike, ki so pomemben del podpore črevesja v procesu razstrupljanja.

Harmoničen um

Pomembno je tudi uravnoteženje fizične aktivnosti in počitka, saj prekomerna aktivnost lahko vodi v izčrpanost Qi-ja, medtem ko zmerna vadba, kot je qigong ali hoja v naravi, spodbuja pretok Qi-ja in krepi telesno vitalnost.

Ta čas je tudi idealen za prakse, ki umirjajo um in zmanjšujejo stres, kot so meditacija in tai chi, saj harmoničen um prispeva k boljšemu pretoku Qi-ja in splošnemu zdravju.

V kitajski medicini jetra in žolčnik igrajo ključno vlogo pri uravnavanju Qi-ja (življenjske energije) in čustev.

Jetra so odgovorna za zagotavljanje gladkega pretoka Qi-ja po telesu, kar vpliva na fizično in čustveno počutje. Žolčnik podpira odločnost in pogum. Oba organa vplivata na prebavo, čustva in splošno zdravje. Za njuno podporo kitajska medicina priporoča uravnoteženo prehrano, izogibanje stresu in redno telesno vadbo, kar prispeva k harmoniji telesa in duha.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.