6. novembra, 2023
|

Domača lekarna

Kitajska medicina

Zakaj v Viridianovih prehranskih dopolnilih ne boste našli aspartama?

V novih poročilih je pogosto umetno sladilo aspartam, ki ga najdemo v gaziranih pijačah, pecivu in številnih drugih živilih kot nadomestek za sladkor, navedeno kot “možen” vzrok za nastanek raka. Ugotovitve je objavila SZO (Svetovna zdravstvena organizacija). Viridian ponovno potrjuje svoje stališče o izogibanju aditivom in drugim pomožnim snovem v prehranskih dopolnilih.

S prihodom industrijske revolucije in potrebe po prehrani naraščajočega prebivalstva je predelava hrane na Zahodu postala velik posel. Zaradi večje dostopnosti hrane na Zahodu se je povečal tudi vnos kalorij. Poleg tega je kombinacija vse bolj sedečega načina življenja in ne le večjega vnosa, temveč tudi lažje dostopne hrane povzročila, da se je telesna masa prebivalstva povečala.

Porast umetnih sladil v zahodni prehrani

Živilska podjetja spodbujajo razvoj živilske tehnologije za izboljšanje okusa in občutka v ustih ter sladkanje predelanih živil ob ohranjanju vsebnosti kalorij.

V tej dobi so se v proizvodnji hrane začele množično uporabljati spojine, kot so sladila, umetne arome in konzervansi. V pijačah, sladicah in pripravljenih obrokih se vse pogosteje uporabljajo nadomestki sladkorja.

V Združenem kraljestvu je odobrena uporaba več sladil, med njimi so acesulfam K (E950), aspartam (E951), sorbitol (E420) in sukraloza (E955). Vlada v postopku ocenjevanja določi sprejemljiv dnevni vnos, ki je največja količina, ki jo je varno zaužiti. Vendar pa bi lahko te omejitve zlahka prekoračili, če bi vsak dan popili nekaj dietnih gaziranih pijač.

Svetovna zdravstvena organizacija objavi ugotovitve o aspartamu

Kljub domnevni varnosti teh spojin je aspartam pritegnil pozornost Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) zaradi več ugotovitev opazovalnih raziskav, ki so poročale o povečanem tveganju za nekatere vrste raka.

SZO je nato objavila oceno nevarnosti in tveganja, v kateri je ugotovila možnost rakotvornosti pri ljudeh. To stališče je povzročilo razburjenje v živilski industriji, zlasti ker je sestavina uporabljena v npr. v Coca-coli in marsikaterih žvečilnih gumijih. Pravzaprav je ogromno izdelkov v supermarketih, ki vsebujejo aspartam.

Tisti, ki dobro poznajo Viridian, vedo, da pri proizvodnji naših prehranskih dopolnil ne uporabljamo nobenih umetnih dodatkov ali pomožnih snovi.

Od začetka delovanja podjetja Viridian leta 1999 v vsakem prehranskem dopolnilu uporabljamo izključno 100-odstotno aktivne sestavine. Vseh umetnih dodatkov, pomožnih snovi in sladil se strogo izogibamo. Te spojine nimajo hranilne vrednosti in zdaj, ko Svetovna zdravstvena organizacija dvomi o varnosti teh spojin, je še bolj pomembno, da izbiramo živila in dodatke, ki se izogibajo tem nehranilnim snovem.

 

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.