12. maja, 2010
|

Veganski recepti

Pesin dip

Za to jed, ki je hitro pripravljena in precej ugodna za naš žep, potrebujemo:

  • 2 veliki surovi rdeči pesi
  • vodo in ščep soli

za kasneje:

  • 1 čajno žličko oljčnega olja
  • 1/4 čajne žličke nerafinirane soli
  • 1/4 čajne žličke črnega popra
  • ščepec kajenskega popra
  • 2 jedilni žlici jedilnih konopljinih semen
  • 1 jedilna žlica agavinega/javorjevega sirupa
  • 1 čajna žlička jabolčnega kisa
    (po želji lahko dodate še kakšno rdečo čebulo, se odlično ujame, lahko tudi česen…)

Priprava:

  • Peso olupite, jo narežite na poljubne koščke in kuhajte v osoljeni vodi, do mehkega. Običajno potrebuje kakšnih 20 minut (odvisno od velikosti narezanih kosov).
  • Ko je pesa kuhana, jo odcedite in prestavite v ponvico, z vsemi ostalimi sestavinami, izpustite le agavin/javorjev sirup in jabolčni kis.
  • Peso pražite na visoki temperaturi toliko časa, da začne ob straneh karamelizirati. Nato dodate sladilo in pustite, da se rahlo zapeče. Odstavite z ognja.
  • Ko je pesa še v ponvici, polijte preko jabolčni kis (lahko malce zacvrči, a barve bodo zaradi tega še intenzivnejše:)).
  • Do konca jo lahko zmiksate v blenderju ali pa pustite v malih koščkih.

Tole je nadvse okusno kot dip/omakica, zajemate pa lahko npr. s popečinimi kruhki ali tortiljami, pa tudi s korenčkom ali stebelno zeleno 🙂 Ali pa na popečen kruhek namažete postrgan avokado, malenkost posolite in dodate še eno žlico te krasne roza omakice 🙂

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.