12. maja, 2010
|

Veganski recepti

Detox juha z brokolijem, špinačo, ječmenovo travo in ingverjem

Tokrat objavljamo juho, ki bo poskrbela za vitamine in minerale, za energijo ter vas obenem pogrela. Z močnimi antioksidanti, ki jih vsebuje, spodbudi obrambo proti prostim radikalom, ki v našem telesu nastajajo nepretrgoma kot posledica mnogih dejavnikov, med drugim zaradi okoljskih vplivov, kot so onesnažen zrak, ionizirajočega sevanja in UV svetlobe, vnosa škodljivih snovi (konzervansov, pesticidov, drugih kemikalij, katrana, alkohola) v telo, stresa, staranja, so pa prosti radikali tudi stranski produkt celičnega dihanja, kar pomeni, da so prosti radikali hkrati tudi del normalnih fizioloških procesov. Antioksidanti delujejo tako, da se vežejo na proste radikale in tako preprečujejo oksidacijo celic.

Za počitek telesa in njegovo polnjenje baterij si lahko vedno pripravite sveže stisnjene zelenjavne in sadne sokove, pa tudi presne juhe ali smoothie-je. Po želji lahko dodajate tudi superhrano v prahu (npr. ječmenovo travo, pšenično travo, spirulino, klorelo, acai jagode, ki so uradno priznane kot hrana z visoko vsebnostjo antioksidantov).

Ker pa večina ljudi ni vajena presnih juh, takšnih in drugačnih smoothie-jev, je povsem primerno, če se za kakšen dan odločimo in jemo zgolj rastlinsko hrano, pripravljeno na zelo enostaven način. V poštev pridejo vse vrste solat, pa tudi kakšna lahka juhica, ki še malo pogreje telo.

Tokrat smo pripravili Detox juho z brokolijem, špinačo in ingverjem.

Potrebujete:

  • 1 jedilno žlico hladno stisnjenega oljčnega olja
  • 2 stroka česna
  • 2 jedilni žlici sesekljane čebule
  • za prst debel kolut ingverjeve korenine, olupljene in nastrgane (raje izberite svežega kot sušenega, v prahu)
  • 4 skodelice svežega brokolija
  • 5 skodelic sveže špinače
  • 2 pastinaka
  • 2 stebla zelene
  • 1 velika pest svežega peteršilja
  • voda, sol in poper, limona, kurkuma, ekološka ječmenova trava v prahu

Postopek:

  • V posodi segrejte olivno olje in na njem prepražite česen, čebulo in nariban ingver.
  • Dodajte brokoli, špinačo, pastinak, zeleno in peteršilj in dobro premešajte. Pustite tako dolgo, da špinača ovene. Dodajte toliko vode, da prekrije vso zelenjavo.
  • Zavrite, nato pa posodo pokrijte in zmanjšajte temperaturo na srednjo. Kuhajte kakšnih 15 minut (toliko, da bo vsa zelenjava pokuhana).
  • Predenite v blender in zmiksajte v kremasto juho.
  • Začinite z nerafinirano soljo in poprom, dodajte ščep kurkume in začinite z limoninim sokom.

Če želite juho še bolj kremasto, lahko prilijete malo kokosovega mleka, ki da juhi prav poseben okus ali pa nekaj ovsene smetane. Če vam manjka v juhi kaj za grizljanje, lahko vedno zakuhate tudi ječmen ali pa dodate piro.

Na koncu, po vrhu posujte še malenkost ječmenove trave v prahu in ponudite.

Pa dober tek! 🙂

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.