9. junija, 2025
|

Kitajska medicina

Toplotna preobremenjenost želodca – skriti razlog za poletno slabost in napihnjenost (TKM)

Ko govorimo o težavah, ki jih poleti doživljamo kot slabost, napihnjenost, občutek težke hrane v želodcu ali celo aritmije po obroku, se pogosto ne zavedamo, da je v ozadju lahko t. i. pregret želodec. Ta pojem izhaja iz tradicionalne kitajske medicine (TKM), ki že tisočletja prepoznava globoko povezavo med prehrano, temperaturo hrane, energetiko organov in njihovim optimalnim delovanjem.

Kaj pomeni »pregret želodec« v tradicionalni kitajski medicini (TKM)?

V TKM je vsak organ nosilec določenega elementa, energije (Qi) in notranje temperature. Želodec je organ, ki ima naravno toplo kvaliteto – njegova naloga je »kuhanje« hrane, kar pomeni mehansko in encimsko predelavo zaužitih snovi v uporabno esenco, ki jo potem tanko črevo absorbira in telo razpošlje organom.

Toda ko želodec postane preveč topel, to povzroči stanje notranje vročine – v TKM govorimo o vročini v srednjem grelcu (zhong jiao), ki lahko vodi do slabše prebave, zakisanosti telesa, občutka težkosti, pomanjkanja apetita, refluksa, napihnjenosti in celo k slabemu vsrkavanju tekočine. Ta pregretost pogosto ni posledica »vroče« hrane, temveč neprimerne prehranske rutine – predvsem uživanja prepoznih večerij, preobilnih obrokov, predelane hrane, alkohola in nezadostne hidracije.

Zakaj se ne odžejamo z mrzlo vodo?

Največja napaka poleti je prepričanje, da se bomo ohladili z ledeno mrzlo pijačo. A po TKM (in tudi z vidika sodobne fiziologije) hladen napitek telesa ne ohladi – ravno nasprotno: obremenjuje želodec, ki mora dodatno porabljati energijo, da to tekočino segreje na telesno temperaturo, da bi jo sploh lahko absorbiral.

Mrzla voda povzroči, da se prebavni ogenj (spleen yang) zmanjša – kar pomeni slabšo presnovo, več vlage in sluzi v telesu. Poleg tega hladen šok, ki ga povzroči leden napitek, negativno vpliva tudi na ledvice – glavni organ za yuan Qi, osnovno življenjsko energijo. Ledvice so že po naravi hladen organ in vsak dodaten hlad jih oslabi. To lahko vodi do utrujenosti, težav z mehurjem, menstrualnih težav pri ženskah, in celo do težav z libidom ali vitalnostjo.

Raziskave sodobne medicine sicer podpirajo te trditve posredno – pokazale so, da uživanje zelo hladnih pijač med ali po obroku lahko poslabša simptome dispepsije (slabe prebave), povzroča večje skrčenje žolčnika in slabše praznjenje želodca (Mahadeva et al., 2009; Singh et al., 2011). To lahko pri občutljivih ljudeh povzroči občutek slabosti, refluks ali krče.

Vpliv pozne večerje na srce in prebavo

Vsi smo že kdaj izkusili tisti težak občutek v telesu po prepozni večerji. Toda zakaj se to dogaja pogosteje poleti?

Po TKM je zvečer Qi usmerjena v jetra in v nočni čas obnove. Če telo tedaj preusmeri energijo v prebavljanje težke hrane, pride do energetske disharmonije. Hrana, ki ostane v želodcu čez noč, dobesedno začne fermentirati in gniti – saj je telesna temperatura konstantna (okoli 37 °C), kar ustvarja idealne pogoje za razkroj. To stanje lahko vodi v zakisanost organizma, obremenjeno delovanje srca in celo do aritmij, ki jih mnogi občutijo po obrokih.

Srce in želodec sta v TKM medsebojno povezana – če je želodec pregret, lahko ta toplota potisne energijo navzgor in vpliva na srce, kar se izraža kot tesnoba, palpitacije, nemiren spanec ali celo nočno potenje.

Znaki, da imamo preveč notranje vročine

Notranja vročina ni nujno odvisna od zunanje temperature – lahko jo povzročajo tudi prehranske in čustvene obremenitve. Znaki, ki jih velja spremljati:

  • Nenehna žeja, ki je ne moremo potešiti z vodo

  • Napihnjenost in občutek teže po vsakem obroku

  • Občutek suhosti v ustih in grlu, tudi ponoči

  • Pogosto potenje (še posebej ponoči)

  • Neprijeten vonj telesa ali blata

  • Pekoče oči, rdečica obraza

  • Pojav aken, še posebej okoli ust ali na hrbtu

  • Razdražljivost ali občutek »vznemirjenosti« brez razloga

Z vidika znanosti je znano, da visoka notranja temperatura (v smislu vnetja in presnovnega neravnovesja) prispeva k slabi prebavi, slabšemu vsrkavanju elektrolitov in lahko povzroči sistemske simptome, kot so utrujenost in slabše delovanje imunskega sistema (Calder, 2006).

Kako si lahko pomagamo?

Za začetek: topla voda. Ne ledena, ne z ledom – temveč mlačna ali sobne temperature. Pijemo jo čez dan, po požirkih. Nato iz prehrane izločimo vse, kar dodatno »vname« želodec: prepozne večerje, sladkor, predelano hrano in predvsem pšenico ter mlečne izdelke.

V svojo prehrano vključimo več ohlajujočih in vlago odvajajočih živil: kumare, zelenolistno zelenjavo, redkev, meto, koprive, lubenico, rdečo peso, ingver in sezonsko sadje. Večerje naj bodo lahke – enolončnice iz zelenjave ali zelenjavna juha.

Za dodatno pomoč pa so lahko dragocena tudi prehranska dopolnila, ki ohranjajo redko in pretočno kri – kot so koencim Q10 in bromelain, o katerih smo že govorili v prejšnjem delu.

Če se v zgoraj opisanih znakih prepoznaš, je to v resnici dobra novica – tvoje telo ti daje jasne signale, da nekaj potrebuje. Poslušaj ga.

Spremljaj serijo naših objav, saj bomo govorili o vseh pomembnih stvareh, ki se tičejo tvojega zdravja v poletnem obdobju ❤️

Hvala za tvojo pozornost in lepe poletne dni ti želim!

Diana Vlahinič
Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine I. in II. stopnje
www.or-ca.si

Vse informacije in opisi na straneh spletne trgovine www.or-ca.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

Izdelki in trditve o posameznih izdelkih v elektronskih novicah in v spletni trgovini www.or-ca.si, niso bili ocenjeni s strani državnih inštitucij in niso namenjeni za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Tekstovni opisi posameznega izdelka (prehranska dopolnila) so zgolj informativne narave in niso bili potrjeni s strani Evropskega inštituta za varnost hrane (EFSA).

V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

0
Košarica
V kolikor s tem soglašate (kliknete na zadevni gumb) bomo na vašo napravo poleg obveznih piškotkov namestili tudi analitične piškotke in piškotke naših oglaševalskih partnerjev (Google Analytics, FB pixel, ipd). Več o naši rabi piškotkov najdete na tej povezavi.