9. maja, 2024
|

Domača lekarna

To poletje imamo radi…Astaksantin!

Ali ste vedeli…

…da je as-ta-ksan-tin, ta močan antizoksidant, pogosto kronan za kralja karotenoidov zaradi svojega močnega delovanja?

Ta težko izgovorljiv, rožnato obarvan karotenoid, je prava zvezda in hranilo, ki bi ga morali prav vsi uživati v poletnih mesecih. Hiter vpogled v raziskave doda, ta močni antioksidant, na »Top seznam«, ko gre za kožo.

V naravi ga najdemo v rožnato obarvanih morskih sadežih, vključno z lososom, raki in kozicami. Ta pigment, ki daje tudi flamingu značilen roza odtenek, ščiti njegovo kožo pred intenzivno sončno svetlobo v njegovem življenjskem okolju.

Močan antioksidant

Njegov status močnega antioksidanta izhaja iz njegove sposobnosti, da deaktivira reaktivne kisikove vrste (ROS) ali proste radikale, ki poškodujejo celično DNK, mitohondrije, lipoproteine in celične membrane.

Astaksantin je topen v lipidih in s tem nudi zaščito tudi lipidom. Edinstven je v tem, da ima  polarni element in zato lahko zaščiti tako zunanje kot notranje celične membrane.

Zmanjšanje vpliva izpostavljenosti UV-žarkom

Astaksantin doseže tako dermis kot povrhnjico, kjer lahko izvaja te močne antioksidativne učinke. Raziskave o astaksantinu zelo odmevajo, saj kažejo njegovo sposobnost, da zmanjša poškodbe DNK in celično smrt. Ena od njih je pokazala, da se je podaljšal čas, ko je koža, zaradi izpostavljenosti UV-žarkom pordela, sočasno pa se je zmanjšala izguba vode trans epidermalno, to pomeni, da pomaga koži zadržati vlago.

Zdravo staranje

Raziskave potrjujejo sposobnost astaksantina, da preprečuje starostne poškodbe, pomaga koži ohraniti elastičnost in zmanjša nastanek gub. Zmanjšala se je tudi globina gub in s tem gladkost kože.

Zaradi tega je astaksantin kot nalašč za tiste, ki želijo pomoč pri zagotavljanju naravne zaščite v poletnih mesecih, od znotraj navzven, oz. za ohranjanje mladostnega videza kože preko celega leta. Ob tem je vedno priporočljiva tudi dobra zaščita pred soncem s kremo z ZF.

Protivnetne lastnosti

Poleg svoje izjemne antioksidativne moči ima tudi protivnetno delovanje. To naj bi bilo deloma posledica njegove vloge pri ohranjanju celovitosti mitohondrijske membrane. Pomaga zmanjšati vnetne mediatorje in kaže potencial pri uravnavanju avtofagije, to je sposobnost telesa, da očisti, reciklira ali nadomesti poškodovane celice. Avtofagija naj bi igrala ključno vlogo pri preprečevanju bolezni, optimizaciji delovanja celic in s tem zdravem staranju. Zato ni presenetljivo, da je astaksantin lahko koristen, ko se staramo. Naš notranji antioksidativni encimski sistem pogosto postane ogrožen, ko se staramo in s tem njegova sposobnost, da zaščiti tkiva, slabi. To še posebej velja za možgane, ki so metabolično zelo aktivni, pa tudi za oči in žilni sistem.

Podpira kongnitivne funkcije

Astaksantin ima rad lipide in lahko preide skozi krvno možgansko pregrado. Tukaj lahko izvaja zaščitne učinke na nevrone in smatra se, da ima koristne učinke pri nevrodegenerativnih boleznih, vključno z Alzheimerjevo boleznijo, Parkinsonovo boleznijo in kognitivnimi motnjami. Astaksantin je odličen primer najboljše možganske hrane.

Spodbuja dobro zdravje oči

Kar zadeva oči, je bilo pri bolnikih dokazano izboljšanje ostrine vida, medtem ko študije kažejo, da pripomore k zaščiti očesnih leč pred UVB žarki, kar kaže na podobno zaščitno vlogo kot jo ima astaksantin za kožo. Zanimivi so tudi vaskularni učinki astaksantina. Pokazalo se je, da lahko poveča pretok krvi in, da lahko zniža krvni tlak ter zmanjša trigliceride in slab (LDL) holesterol.

Z vsemi naštetimi prednostmi, imamo lahko astaksantin radi skozi vse leto!

Zabavna dejstva

Študije kažejo, da je astaksantin 6.000-krat močnejši od C vitamina, 770-krat močnejši od koencima Q10 in 100-krat močnejši od vitamina E.

Ni vam treba biti ljubitelj morskih sadežev, da bi uživali v opisanih prednostih astaksantina. Haematococcus pluvialis – sladkovodne mikroalge – iz trajnostnih virov, so bogat veganski vir astaksantina. Potencialne koristi astaksantina lahko vnovčite/ izkoristite tako, da to hranilo vključite v svojo prehrano, ki je na voljo v obliki prehranskega dodatka.

Za nasvete o podpori prehrani in življenjskemu slogu, nas obiščite v OrCi.

Viri

The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial – PMC (nih.gov)
The Role of Astaxanthin as a Nutraceutical in Health and Age-Related Conditions – PMC (nih.gov)
Effects of Astaxanthin on Human Blood Rheology – PMC (nih.gov)
Biological and neurological activities of astaxanthin – PMC (nih.gov)

Informacije v tem članku niso namenjene zdravljenju, diagnosticiranju ali nadomeščanju nasveta zdravnika ali zdravstvenega osebja. Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom, če imate že obstoječe zdravstveno stanje ali trenutno jemljete zdravila. Prehranska dopolnila se ne smejo uporabljati kot nadomestek za raznoliko in uravnoteženo prehrano in niso nadomestilo zdravilom.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.