12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Superhrana

Spirulina ali klorela. Primerjava obeh alg

Spirulina ali klorela?

Klorela je enocelična zelena alga in pripada redu Chlorophyta. Svojo hrano si pridobiva s postopkom fotosinteze. Spirulina je spiralno oblikovana modra zelena alga in pripada redu Cyanophyta. Če primerjamo obe skupaj, ima klorela nekoliko naprednejšo obliko.

Klorela vsebuje več kot 40% beljakovin, 20% ogljikovih hidratov, 20% (predvsem nenasičenih) maščob in 10% vitaminov in mineralov. Spirulina pa po vrednosti beljakovin prekaša klorelo s kar 55 – 77% beljakovin, kar znese več beljakovin kot jo ima katerakoli druga hrana, rastlinskega ali živalskega izvora. Poleg esencialnih aminokislin vsebuje spirulina še esencialne maščobne kisline, minerale in med drugim vitamine: B1, B2, B3, B6, B9, C, D in E.

Klorela ima močan razstrupljevalni učinek, saj iz črevesja odstranjuje toksine, spodbuja delovanje jeter, obenem pa ima dokazano protirakavo delovanje. Zdravi vnetje črevesne sluznice, rane na črevesju in dvanajstniku. Zaradi visoke vsebnosti klorofila znižuje tudi holesterol in krvni tlak, ter na tak način pripomore k daljši življenjski dobi.

Spirulina se je pri raziskavah izkazala kot odlična pomoč pri boleznih srca in ožilja, zmanjša tudi tveganje za možgansko kap in blaži učinke kapi. Spirulina spodbuja imunski sistem in proizvodnjo protiteles ter rdečih krvnih celic. Prav tako je priporočljiva pri obvladovanju in zdravljenju alergij, predvsem senenega nahoda.

Ker sta obe algi izjemni po svojem delovanju, je nemogoče reči katera je boljša ali bolje deluje. Odločitev katero algo uživati je torej odvisna tudi in predvsem od tega kakšne so vaše morebitne težave, za preventivno delovanje pa lahko izmenično uživate obe algi.


Ekološka spirulina 500mg, 90 kapsul – Izdelek iz zgodbe

Spirulina vsebuje izjemno vsebnost hranil. Je beljakovinsko najbolj bogato živilo, saj vsebuje preko 60% vseh prebavljivih rastlinskih beljakovin. Ima zelo visoko vsebnost beta karotena ter vsebuje tudi kalij, kalcij, magnezij, cink, selen, fosfor in železo in redko maščobno kislino GLA. Fushi certificirano ekološka spirulina prihaja iz Havajev.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.