Po kategoriji
Po težavi & namembnosti
Top Seller
Nabolj priznani nutricionisti s celega sveta ji pripisujejo mnogo koristnih učinkov na naše telo, zato se njeno uživanje priporoča širokemu spektru ljudi.
Gomolj maca izvira iz perujskih višav, Andov. Prvi dokazi o njeni obdelavi segajo že v 4. tisočletje pred našim štetjem, ko so pripadniki takratnega plemena Pumpuš, pri svoji živini, ki se je pasla na tamkajšnjim travnikih in posledično uživala maco, opazili povečano moč in plodnost. Ko so nato maco začeli uživati tudi sami, so tudi pri sebi opazili povišanje energije in vzdržljivosti. Takrat je maca postala del njihove vsakdanje prehrane.
Danes je maca edina užitna rastlina, ki raste nad 4.400 metri nadmorske višine in je izpostavljena ekstremnim vremenskim pogojem (temperaturne razlike, UV faktor, močan veter in pomanjkanje kisika). Svojo moč črpa iz zemlje, ki je tam še vedno izredno bogata z minerali. Zaradi neugodnih razmer in odročnega področja, ji je uspelo razviti in ohraniti vse hranilne snovi, ki so v tem malem gomolju zato izredno koncentrirane.
Tamkajšnji prebivalci jo še vedno uporabljajo v vsakdanjem življenju, kot gomolj jo dodajajo juham, posušeno in zmleto v prah pa pogostokrat dodajo v svoja peciva, piškote in druge kulinarične izdelke.
Maca je adaptogena rastlina, kar pomeni, da svoje učinkovanje prilagaja telesu in njegovim potrebam. Ne vsebuje hormonov, ampak s svojo sestavo hranilnih snovi spodbuja žleze k pravilnemu delovanju. Maca tudi povečuje moč obrambnega odziva telesa na stres, tako fizičnega kot psihičnega, ter povečuje odpornost, zvišuje nivo energije in krepi imunski sistem. Učinek se kaže tudi pri hormonskem neravnovesju, ki pa lahko vpliva na vse ostale procese v telesu – metabolizmu, spolni moči, pomanjkanju energije in splošnem počutju.
Maca vsebuje veliko pomembnih vitaminov in mineralov, med drugim tudi kalcij, fosfor in vitamin B1, ki pomirjajo in negujejo živčni sistem ter 20 vrst maščobnih kislin, ki so pomembne pri zdravem delovanju celotnega živčevja. Polna je alkaloidov in makrohranil, ki izboljšujejo krvno sliko in pomagajo pri anemičnih obolenjih ter beljakovin (vsebuje jih kar 11% na na 1 gram teže). Vsebuje tudi mikrohranila, ki pomagajo pri tvorbi krvnih telesc, vlaknine, polne celuloze in linina, ki pa po navedbah raziskovalcev stimulirajo črevesno delovanje in zmanjšujejo možnost za raka debelega črevesja. Maca vsebuje še kvalitetne ogljikove hidrate in vrsto mineralov (kalij, baker, cink, fosfor, železo, mangan, …).
Po zadnjih raziskavah naj bi maca z vsebnostjo kalcija v kombinaciji z alkaloidi krepila kosti in sodelovala pri preprečevanju vedno bolj razširjenega obolenja kosti – osteoporoze. Nekatere maščobne kisline najdene v maci delujejo kot fungocidi in lokalni antiseptiki, saponini in terpenoidi pa delujejo pomirjevalno in protibolečinsko.
Če jo vključite v svoj vsakdan in z njo postrežete še svojim najdražjim, lahko hitro in zelo enostavno poskrbite za še en korak k zdravemu telesu. Na našem blogu najdete tudi veliko okusnih, enostavnih in zdravih receptov, ki vključujejo tudi maco. Viridian in Fushi ekološko maco najdete tudi v naši trgovini, na Komenskega ulici 44 v Ljubljani ali v naši spletni trgovini.
Ekološki Maca izvleček (60 kapsul) – Izdelek iz zgodbe
Certificiran ekološki, visoko potencirani izvleček Mace (Lepidium meyenii). Ta andska rastlina je zaradi svojih unikatnih hranilnih lastnosti visoko cenjena že stoletja.
Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine