12. maja, 2010
|

Superhrana

Ječmenova trava

Ječmenova trava – kaj vsebuje

Ječmenova trava vsebuje preko 36 različnih vitaminov in mineralov, še zlasti pa je bogata z vitaminom A, C, B1, B2 in folno kislino, med minerali pa prevladujejo kalcij, železo in kalij. Vsebuje visoke vsebnosti klorofila (klorofil je osnova vsake rastlinske celice in igra pomembno vlogo pri fotosintezi), ki deluje antibakterijsko in pomaga pri bakterijskih obolenjih, tako v telesu kot na njegovi površini (topično na prizadetem delu telesa). Ker je njegova molekulska zgradba zelo podobna molekulski zgradbi človeškega hemoglobina, obnavlja in čisti kri in telo. Pri absorbciji klorofila v telo se vsrka tudi v tkiva, ter jih pomlajuje in obnavlja. Med drugim uravnava tudi sladkor v krvi, nevtralizira toksine, pomaga čistiti jetra, obenem pa pomaga telesu pri ponovnem vzpostavljanju po najrazličnejših odvisnostih.

Ječmenova trava je močan antioksidant, ki alkalizira telo, pomaga obnavljati poškodovane DNA celice, deluje kot lovilec prostih radikalov v krvi, izboljšuje stanje kože, pomaga pri aknah, ekcemih, rozacei, kuperozi, luskavici, razjedah, obenem pa pomaga pri izgubi telesne teže.

Znanstveniki so potrdili koristi ječmenove trave pri:

  • artritisu, saj lajša težave in bolečine,
  • preprečuje nastanek krvnih strdkov,
  • pomaga in spodbuja telo pri boju proti rakavim obolenjem,
  • znižuje LDL holesterol,
  • pomaga ljudem z diabetesom, saj uravnava količino sladkorja v krvi na naraven način,
  • zmanjšuje utrujenost,
  • zmanjšuje vnetja po telesu in lajša bolečine, ki spremljajo ta vnetja,
  • pomaga pri migrenah,
  • uravnava prebavo.

Dr. Yoshihide Hagiwara, predsednik Zdravstvenega inštituta Hagiwara na Japonskem, je o ječmenovi travi povedal: »V svojih trinajstih letih preučevanja, je bila prav ječmenova trava tista, ki je od ostalih 150 rastlin resnično izstopala. Ječmenova trava  je najboljši vir hranil, ki jih telo potrebuje za zdravje in vitalnost.«

Dr. Howard Lutz, direktor Inštituta za preventivno medicino v Washingtonu, D.C. pa pravi takole: »Ponovno odkritje ječemnove trave je eno izmed najbolj fascinantnih stvari v zadnjem desetletju. Izboljšuje spolno slo, jasnost misli in zmanjšuje ter lajša odvisnosti, ki so slabe za organizem. Prav tako izboljšuje teksturo kože in pomaga pri izsušenosti kože in sluznic, ki pride z leti.«

Ječmenovo travo si lahko pripravite v smutijih, jo dodate v juho, solato ali pa popijete z vodo. Več idej kako uporabiti in pripraviti ječmenovo travo najdete na našem blogu med veganskimi recepti.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.