12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Superhrana

Brahmi – za optimalno delovanje možganov!

Brahmi je tradicionalno zelišče vzhodne, naravne medicine in je v uporabi že od približno 5.000 let pred našim štetjem. Kljub temu, da se ga uporablja že tisočletja dolgo, pa se pogosto zgodi, da zahodni svet zanj in za podobna zelišča vzhodnih medicin izve šele, ko se za njih začnejo zanimati znanstveniki in velike korporacije zahodnega sveta, ko začno raziskovati izjemne učinke teh zelišč.

Delovanje brahmija pa že tisočletja poznajo tudi jogiji, saj jim ta predstavlja hrano za meditacijo.

Pri mlajših se brahmi priporoča za izboljšanje mentalnih funkcij, povečanje koncentracije, lažje pomnenje in pri nejasnih mislih, pri starejših pa kot pomoč pri demenci in izboljšanju tako dolgoročnega kot kratkoročnega spomina.

Brahmi je malo, izjemno razvejano zelišče, najdemo pa ga ob ribnikih ali močvirjih, od 0 pa vse do 4.400m.n.v, najpogosteje na območju Indije.

V stari tradicionalni medicini ga imenujejo “zelišče vseh zelišč“, saj vpliva na najpomembnejše funkcije našega organizma.

Uporablja se kot tonik za živčni sistem in možgane, po tradicionalni medicini pa naj bi izboljševal mentalne funkcije, povečeval koncentracijo, spomin in intelekt, ter prispeval k dolgemu in vitalnem življenju.

Njegova uporaba se nanaša tudi na psihično delovanje organizma ­- izboljšuje tesnobna stanja, pomirja in umirja, deluje proti prostim radikalom, ščiti organizem pred rakavimi obolenji, spodbuja delovanje imunskega sistema in ima močne protivnetne lastnosti.

V povezavi z izboljševanjem mentalnih funkcij, učenja, pomnenja in koncentracije, je bilo narejenih več študij. Med zadnjimi je študija na Univerzi Wollogong V Avstraliji, kjer so z brahmi naredili dvojni­slepi, s placebo učinkom kontroliran poskus, ki ga je 12 tednov opravljalo več prostovoljcev.

Čisto vsi udeleženi v poskusu so izboljšali svoj spomin in koncetracijo, zanimivo pa je, da je v tem času izginila tudi prav vsaka sled o depresiji in tesnobnosti med prostovoljci.

Pri mlajših se brahmi priporoča za izboljšanje mentalnih funkcij, povečanje koncentracije, lažjega pomnenja in pri nejasnih mislih, pri starejših pa kot pomoč pri demenci in izboljšanju tako dolgoročnega kot kratkoročnega spomina.

Brahmi pa ne deluje odlično le na vaše počutje, temveč pomaga tudi proti sivenju in izpadanju las! Pred vsakim umivanjem las, si lahko pripravite oljno masko, ki jo nanesete na lase in pustite delovati 1 uro.

Priprava je enostavna – segrejte skodelico kokosovega olja, odprete 4 kapsule brahmija in ga vmešate v olje. Nanesite na lase in lasičšče in po 1 uri z nežnim, naravnim šamponom sperite. Deluje tudi proti prhljaju, srbečemu lasišču in cepljenju las in izboljšuje gostoto ter preprečuje izpadanje las.

Če se vam ne da maske pripravljati sami doma, pa si pomagajte z Zares dobrim oljem za lase iz linije Fushi, ki vsebuje kar trojno macerirano mešanico ajurvedskih zelišč, vključno z brahmijem in neemom.

 

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.