12. maja, 2010
|

Superhrana

Alga spirulina

Vse pozitivne lastnosti spiruline

Kot vse ostale alge je izredno prilagodljiva, zato poseljuje prsti, močvirja, sladke in slane vode ter tropska morja.

V preteklosti je bila izredno cenjena že pri Aztekih, danes pa jo poznamo in uvrščamo v sam vrh ti. superhrane. Ta naziv si je prislužila z izredno visoko vsebnostjo beljakovin, saj jih v sebi združuje od 51 – 71%, kar je več, kot jih najdemo v mesu, mleku, jajcih ali soji (za primerjavo: kos govedine vsebuje 22% beljakovin). Vsebuje vse esencialne aminokisline, ki so lahko prebavljive, obenem pa le 5% maščob, katere predstavljajo predvsem nenasičene maščobe (v primerjavi z mesno prehrano, kjer je vsebnost nasičenih maščob pretežno visoka).

Izjemno lahka prebavljivost

Druga pozitivna lastnost se nanaša na izredno lahko prebavljivost spiruline, zaradi njene celične stene, sestavljene iz prebavljivih mukopolisaharidov (ostale rastline imajo trdo celično steno iz neprebavljive celuloze).

Prebavljivost celične stene je tako izredno pomembna pri podhranjenih, starejših in bolnih ljudeh.

Zaradi prebavljivih beljakovin in glikogena predstavlja spirulina odlično prehrano tudi za športnike, saj se z njeno pomočjo hranila lažje absorbirajo v telo in pomagajo pri obnavljanju telesnih celic.


Vse esencialne maščobne kisline

Med maščobami, ki jih spirulina vsebuje med 4% – 6%, so prisotne vse esencialne maščobne kisline, med katerimi je najpomembnejša gama linolenska kislina (GLA). To najdemo samo še v materinem mleku, svetlinovem olju, konopljinih semenih in nekaterih drugih algah.

GLA igra pomembno vlogo pri različnih funkcijah v telesu: pomaga pri zniževanju krvnega tlaka, deluje protivnetno ter izboljšuje delovanje živčevja.

Poleg vsega naštetega pa alga predstavlja tudi bogat vir naravnega železa, kalcija, cinka, magnezija, natrija, mangana, selena, kroma, joda, pa tudi klorofila, betakarotena in elektrolitov.

Beta karotena (predstopnjo vitamina A) vsebuje dvakrat toliko, kot ga vsebuje korenje. Poleg že omenjenega so v spirulini prisotni tudi drugi karotenoidi, kot so lutein in zeaksantin, znani po svoji antioksidativni dejavnosti.

Špinača, za katero je veljalo, da ima največjo količino zeaksantina, ga vsebuje kar 7 krat manj kot spirulina. Ostali vitamini, ki jih alga vsebuje, so še: B1, B2, B3, B6, B9, A1, C D in E.

Potrebno je omeniti še visoko vsebnost klorofila, ki daje algi tudi specifično zeleno barvo. Za klorofil je med ljudmi vedno bolj uveljavljeno tudi ime »zelena kri«, saj je sestava molekule klorofila izredno podobna molekuli hemoglobina v naši krvi in kot taka najbolj primerna hrana za nas.

Uporaba

Algo spirulino lahko zaužijete prahu ali kapsulah. Spirulino v prahu lahko uporabite tako, da prah vmešate v smoothie (sadni ali zelenjavni sok), vodo, juho ali solato. Več idej kako uporabiti in pripraviti spirulini pa najdete tudi na našem blogu med veganskimi recepti.

Fushi ekološko spirulino v kapsulah najdete tudi v naši trgovini, na Komenskega ulici 44 v Ljubljani ali v naši spletni trgovini.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.