28. maja, 2024
|

Razlika med ZF 30 in ZF 50

Pravilno nanešeno sredstvo za zaščito pred soncem ZF 50 blokira 98% UVB žarkov, medtem ko zaščita pred soncem ZF 30 blokira 97% sončnih žarkov – razlika je ena odstotna točka.

ZF pomeni zaščitni faktor. Teoretično bi krema za sončenje z ZF 50 uporabnikom omogočila, da ostanejo na soncu petdesetkrat dlje kot brez zaščite pred soncem, medtem ko bi ZF 30 pomenil, da lahko uporabniki ostanejo na soncu tridesetkrat dlje brez opeklin. Vendar sta teorija in realnost, za visok ZF za zaščito pred soncem, dve različni stvari.

Ljudje pogosto domnevajo, da dobijo skoraj dvakrat več zaščite z uporabo kreme za sončenje z ZF 50 v primerjavi s tisto, ki ima ZF 30. To ne drži, saj je dodatna zaščita, ki jo ponuja višja vrednost ZF, po ZF 15, zanemarljiva. Pravilno nanešeno sredstvo, za zaščito pred soncem ZF 50, blokira 98 odstotkov UVB žarkov, medtem ko krema za sončenje ZF 30 blokira 97 odstotkov sončnih žarkov – razlika je ena odstotna točka.

Kakšna je težava s sončnimi kremami z visokim ZF?

Navajanje visoke številke ZF, na kremi za sončenje, lahko povzroči, da imajo ljudje lažen občutek varnosti/ zaščite. Torej, potopimo se v nekaj raziskav, ki so bile izvedene na to temo.

Test ZF, ki sta ga izvedla Procter in Gamble, ponazarja problem visokega ZF. Na testiranje so poslali konkurenčno kremo za sončenje ZF 100 v pet različnih laboratorijev, češ da bi moral biti pričakovani ZF med ZF 20 in ZF 100. Izkazalo se je, da so se rezultati ZF razlikovali med ZF 37 in ZF 75 (zanimivo je, da krema za sončenje ni bila testirana kot ZF 100 v nobenem laboratoriju).

V naslednjem koraku je istih 5 laboratorijev prejelo še eno zaščito pred soncem, medtem ko so jim povedali, da je pričakovani ZF 80. Trije laboratoriji so imeli rezultate, ki so bili blizu ZF 80. Druga dva laboratorija sta potrdila ZF 54 oz. 70.

Razlaga je bila, da lahko majhne razlike v pogojih testiranja dramatično spremenijo rezultat. Na primer, 1,7% sprememba prepustnosti svetlobe lahko povzroči izmerjen ZF 37 namesto 100, prav tako majhne razlike, v količini uporabljene zaščite pred soncem, lahko povzročijo podobna razhajanja med rezultati testov. Ker je lestvica ZF nelinearna, postane nihanje rezultatov preskusov večje, če je ZF višji.

Okoljevarstvena delovna skupina (EWG) je izvedla lastne teste in potrdila omejeno zanesljivost ZF. Po podatkih EWG je večina krem za sončenje, ki so jih testirali sami, ponudila le 42 do 59% zahtevanega ZF.

Kako deluje poizkus vrednosti ZF?

Preskusi ZF »in vivo« se izvajajo s testiranji na ljudeh. Za določitev ZF nanesejo kremo za sončenje na 10 različnih oseb z različnimi tipi kože in nato ocenijo, kdaj/ po koliko časa je koža opečena. Testiranje je seveda zato nagnjeno k napakam.
Leta 2019 so bile specifikacije za testiranje ISO posodobljene, da bi lahko zagotovile standardizirane rezultate z večjo verjetnostjo.

  • Kremo za sončenje je treba nanesti v kapljicah (vsaj 15 kapljic na 30 kvadratnih centimetrov).
  • Kapljice je potrebno nanašati krožno, nato gor in dol in nato od ene strani do druge.
  • Postopek mazanja (širjenje) kreme za sončenje na kožo mora trajati od 30 do 40 sekund.
  • Skozi celoten postopek mazanja prsti ne smejo zapustiti kože.
  • Osebam, ki odločajo, ali je koža opečena ali ne, je treba preveriti barvni vid (priporočljivo je, da je pregled vsako leto).
  • Namesto, da bi strokovnjak razvrstil barve kože, se to izmeri s pomočjo strojne naprave; specifičnost barv kože, prostovoljcev, so omejene in povprečje mora biti znotraj določenih omejitev.
  • Luči, ki se uporabljajo pri UV testiranju, svetijo v krogu; UV-žarki na koži – na območju kroga –  morajo oddajati enako količino UV-žarkov v enakomerni količini.

Ker se testiranja izvajajo na ljudeh, v laboratorijih za človeška testiranja, ostaja določena stopnja napak. Na primer, oseba, ki se namaže s kremo za sončenje, naj bi to počela z »lahkim pritiskom«. Tega ni mogoče standardizirati.

Več podjetij in organizacij je zato predlagalo prepoved krem za sončenje z visokim ZF in predlagalo zanesljivejše metode testiranja, ki ne vključujejo testiranj na ljudeh.

Kakšna je razlika med UVB in UVA žarki in zakaj je to pomembno?

Dejanska zaščita izdelka pred soncem je odvisna od njegove sposobnosti, da te zaščiti pred UVB in UVA žarki. UVB žarki so odgovorni za porjavelost, preveč izpostavljenosti pa je povezano s pojavom kožnega raka. UVA žarki zavirajo imunski sistem, vodijo do nastanka škodljivih prostih radikalov v koži, izpostavljenost le-tem pa lahko privede tudi do kožnega raka. Za razliko od UVB žarkov, UVA žarki ne povzročijo porjavitve ali pordelosti. Zato je nemogoče vedeti ali ste bili izpostavljeni tvegani količini UVA žarkov.

Cinkov oksid (ne-nano) – spojina, ki se uporablja v Suntribe kremi za sončenje – je mineralni UV filter, ki nudi naravno zaščito pred UVA in UVB žarki.

Znanstvena tveganja, povezana z visokimi zaščitnimi sredstvi ZF za zaščito pred soncem

Izdelki z visokim ZF lahko predstavljajo veliko tveganje za zdravje, saj je koncentracija kemikalij za UV-filtriranje veliko višja kot v izdelkih z nižjimi vrednostmi ZF. Višji kot je ZF, večja je verjetnost, da tvoja krema za sončenje vsebuje kemične UV-filtre.

Nekateri kemični UV-filtri, ki se običajno uporabljajo v izdelkih ZF 50+, so povezani s poškodbami tkiva in hormonskimi motnjami, medtem ko lahko drugi sprožijo alergijske kožne reakcije. Zato je zelo smiselno, da vedno preveriš varnost UV-filtrov in drugih uporabljenih sestavin ter razmisliš o zaščitnih sredstvih ZF 20 in ZF 30. Ni nujno, da potrebuješ kremo za sončenje z ZF 50 ali več. V kolikor se odločiš za ZF 50, preveri in VEDNO izberi kremo z naravnimi mineralnimi zaščitnimi filtri, kot je Suntribe-ova ACTIVE zaščitna krema SPF 50.

Sredstva za zaščito pred soncem z visokim ZF in okolje

Ker vrednost ZF nad 30 pogosto zahteva uporabo dodatnih, potencialno škodljivih sestavin, lahko ogrožajo tudi okolje.

Ko naneseš kremo za sončenje in plavaš v oceanu ali se tuširaš, se le-ta izpere s kože in konča v okolju/ naravi. To so lahko koralni grebeni na poletnih počitnicah na plaži, ki so ogroženi z beljenjem tkiv, kar povzročajo kemični UV-filtri, s tem pa je ogrožen celoten ekosistem oceanskega življenja. Ne pozabi, da odpadna voda konča v okolju in z njo tudi vse kemikalije.

Prihodnost ZF

Kot zadnji primer je potrebno omeniti, da EWG – neprofitna organizacija za okoljevarstvene raziskave, specializirana za izdelke za zaščito pred soncem – meni, da bi morali proizvajalci v celoti prenehati prodajati izdelke z visokim ZF. Avstralske oblasti so že določile zgornjo mejo vrednosti ZF na 30, evropski in japonski regulatorji pa na 50. Čeprav takšne politične odločitve v ZDA še niso bile izvedene, si FDA trenutno prizadeva za izvajanje podobnih omejitev.

Zaradi tega v Suntribe-u trenutno ponujamo predvsem kreme za sončenje ZF 20 in ZF 30 z naravnimi, mineralnimi UV-filtri. Naše kreme za sončenje so čudovita mešanica mineralnih UV žaščitnih filtrov in ekoloških olj, masla in voskov, ki ti zagotavljajo gladko konsistenco, vodoodpornost, zaščito pred 94 do 97% vseh UVB žarkov ter vrhunsko zaščito pred UVA žarki.

Kot najnovejšo dopolnitev našega portfelja zdaj ponujamo tudi našo prvo mineralno zaščito pred soncem ZF 50. Seveda še vedno uporabljamo le naravne sestavine in inovativno kombinacijo ne-nano mineralnih UV-filtrov in olja semen Pongamia Glabra, da zmanjšamo intezivnost beline. Če po branju tega članka še vedno želiš ZF 50, ti toplo priporočamo izbiro le-te!

Poišči svojo brezskrbno zaščito pred soncem tukaj!

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.