29. maja, 2024
|

Razkrivanje mitov o zaščiti pred soncem

Ko se bliža poletje, se vsi lahko strinjamo o eni stvari – krema za sončenje je nujna! Ščiti našo kožo pred škodljivimi UV žarki in pomaga preprečevati kožnega raka. Vendar pa je še vedno veliko napačnih predstav o kremi za sončenje, ki še naprej krožijo. V tej objavi/ blogu bomo razkrinkali nekaj najpogostejših mitov o zaščiti pred soncem.

MIT 1: Na oblačen dan ne potrebujem kreme za sončenje

Samo zato, ker je zunaj oblačno, še ne pomeni, da lahko preskočiš kremo za sončenje. UV-žarki prodrejo skozi oblake, zato si še vedno v nevarnosti, da te opeče. Tanki ali svetli oblaki lahko celo povečajo raven UV žarkov zaradi sipanja (razprševanja) sončnih žarkov. Torej, tudi če ni sončno, lahko vsakodnevna uporaba kreme za sončenje pomaga preprečiti prezgodnje staranje in poškodbe kože.

MIT 2: Višji ZF je vedno boljši

Čeprav je pomembno, da izbereš kremo za sončenje z visokim ZF, višja zaščita ni enako boljša zaščita. ZF 30 zadostuje za večino ljudi in vse, kar je višje od ZF 50, ne zagotavlja bistveno več dodatne zaščite. Pravzaprav je razlika med ZF 30 in ZF 50 le ena odstotna točka! Pomembno je tudi vedeti, da je kremo potrebno reaplicirati vsaki dve uri in da nobena krema za sončenje ne more zagotoviti 100% zaščite, zato moraš še vedno sprejemati tudi druge previdnostne ukrepe, na primer nošenje zaščitnih oblačil in iskanje sence.

MIT 3: Vse kreme za sončenje so škodljive za okolje

Čeprav je res, da so kreme za sončenje s kemičnimi UV-filtri, kot sta oksibenzon in oktinoksat, škodljive za koralne grebene in morsko življenje, so sedaj na voljo odlične naravne alternative.

Z znamo Suntribe ti lahko tudi mi ponudimo okolju (in grebenom) prijazne kreme za sončenje, ki ne vsebujejo strupenih kemikalij. Poišči kreme za sončenje, ki so označene kot »varne za koralne grebene« in vsebujejo samo naravne UV-filtre, kot je ne-nano cinkov oksid, da zagotoviš, da ne škoduješ okolju.

MIT 4: Kremo za sončenje nanesem le enkrat na dan

Zaščitno kremo za sončenje je potrebno redno ponovno nanašati, da bo učinkovita. Strokovnjaki priporočajo ponovno nanašanje vsaki dve uri ali pogosteje, če plavaš ali se veliko potiš. Pomembno je tudi, da naneseš zadostno količino kreme za sončenje in pa da kožo ustrezno pokriješ, če je to potrebno. Mnogi kreme za sončenje ne nanesejo dovolj pogosto, zaradi česar so lahko neustrezno zaščiteni.

MIT 5: Krema za sončenje ni potrebna za temnejše odtenke kože

Čeprav je res, da imajo temnejši toni kože več melanina, ki zagotavlja nekaj naravne zaščite pred UV-žarki, je še vedno pomembno, da nosiš kremo za sončenje. Melanom, najsmrtonosnejša oblika kožnega raka, se lahko pojavi pri vseh tenih kože. Zato je pomembno, da kožo ustrezno zaščitiš.

Upamo, da ti bo ta kratka objava pomagala pri razkrivanju nekaterih najpogostejših mitov o zaščiti pred soncem. Stvari, ki so nam bile povedane, ko smo bili majhni, je treba s časoma preurediti/ prefiltrirati/ posodobiti! Tukaj imaš vse, da to narediš!

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.