7. junija, 2023
|

Domača lekarna

Kitajska medicina

Psihobiotiki

Probiotiki in mentalno zdravje

Probiotiki vzbujajo vedno večje zanimanje znanosti tudi, ko je govora o mentalnem zdravju. Prvič je pregled ustreznih kliničnih študij pokazal, da lahko probiotiki pomagajmo zmanjšati simptome depresije.

Mikrobiomi

Ogromna količina bakterij v črevesju tvori ti. mikrobiom črevesja, za katerega je znano, da vpliva na zdravje možganov preko dvosmerne komunikacijske mreže, imenovane “gut-brain-axis”. Boljše ravnovesje črevesnih bakterij lahko pomaga pomiriti naše možgane, zato so terapevtski izdelki, ki lahko vplivajo na to ravnovesje in posledično mentalno zdravje, kot so probiotiki, tako zanimivi za znanost.

Zadnje študije so pregledovale predvsem antistresno delovanje probiotikov in njihov vpliv na stabiliziranje razpoloženja, a vse do zdaj niso bile pregledane natančno in v celoti. Sistematičen pregled in meta analiza pa je identificirala 5 ustreznih kliničnih študij in zbrala podatke, da je preverila, če obstaja kakšna korist.

Na splošno je analiza pokazala, da probiotiki bistveno zmanjšajo simptome depresije pri ljudeh, ki niso klinično depresivni (4 študije) in bolnikih s hudo depresivno motnjo (1 študija).

Raziskovanje človeškega mikrobioma kaže obetavne razjasnitve povezave med črevesjem in možgani.

So povedali raziskovalci študije. “Znanstveniki se vse bolj zavedajo, da lahko črevesni mikrobiom vpliva na nevropsihiatrične simptome in da je lahko tarča za nove možnosti zdravljenja.

Ugotovitve kažejo na pomembno vlogo probiotikov pri zmanjševanju tveganja za razvoj depresije pri osebah, ki niso depresivne.

V naši ponudbi za tovrstne težave še posebej priporočamo mešanico ProCare. Na Procare probitični mešanici je bila opravljena tudi pilotska, dvojno slepa in s placebom kontrolirana študija. 6 tednov so prostovoljci prejemali 4 kapsule ProCare ali placebo. Rezulatiti ob koncu študije so pokazali izdatno boljše počutje in zmanjšanje simptomov anksioznosti.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.