26. julija, 2023
|

Domača lekarna

Kitajska medicina

Probiotiki skozi različna življenjska obdobja

Pri izbiri prehranskega dopolnila, ki zagotavlja koristne bakterije, lahko naletiš na malce zmede. Teh je veliko, vsak z več bakterijskimi sevi, ki jih je težko izgovoriš, zato je izbira pravega probiotičnega seva za tvoje cilje lahko kompleksnejša. Kakšne so razlike med npr. Saccharomyces Boulardii in Lactobacillus Rhamnosus GG?

Tvoja črevesna mikrobiota je sestavljena iz zapletene populacije do kar 1000 različnih vrst bakterij. Probiotiki so žive bakterije, za katere je bilo ugotovljeno, da s podpiranjem ravnovesja črevesne mikroflore prispevajo k različnim koristim za zdravje.

Podpora črevesja

Podpri svojo floro s podpornim sevom črevesnih bakterij s spodnjega seznama in pri tem upoštevajte svoje cilje, želje in težave.

Malčki

Predlagani sev: Lactobacillus Rhamnosus GG (LGG)
Cilji: alergije na hrano, ekcemi, dermatitisi, podpora imunskemu sistemu.

Znanost: LGG se z doječe matere lahko prenese v črevesje dojenčka in ga kolonizira. Danes je znano, da ima naše črevesje pomembno vlogo pri vseh vidikih našega zdravja, vključno z zdravjem kože in imunskim sistemom.

Motnje v črevesni mikrobioti lahko povečajo verjetnost razvoja alergije. Dokazano je, da uporaba LGG v otroštvu pomaga preprečevati alergije in atopijski ekcem, saj uravnava imunski odziv.

Otroci

Predlagani sev: Otroški probiotiki v prahu z vitaminom C

Cilji: razvoj imunskega sistema.

Znanost: Otroci so nenehno izpostavljeni novim patogenom in alergenom. Pri ranljivem imunskem sistemu lahko ti patogeni povzročijo okužbe.

Uravnotežena formulacija, ki vključuje LA, Bifidobacterium in vitamin C, je pokazala koristi pri spodbujanju razvoja imunskega sistema in zmanjševanju tveganja za okužbe zgornjih dihalnih poti.

Najstniki

Predlagani sev: Lactobacillus Rhamnosus GG (LGG)

Cilji: akne in hormonsko neravnovesje

Znanost: V puberteti lahko hormonske spremembe povzročijo nastanek aken. Zaradi znane povezave med črevesjem in kožo lahko kolonizacija z LGG v črevesju prispeva k normalizaciji izražanja genov v koži, kar zmanjša pojav aken in težave s kožo.

Na potovanjih

Predlagani sev: Saccharomyces boulardii

Cilji: Zdravje prebavil in podpora imunskemu sistemu.

Znanost: Izpostavljenost tujim bakterijam v drugih državah lahko povzroči neprijetne simptome v prebavilih, kot je potovalna driska. Študije so pokazale, da Boulardii zmanjšuje pojavnost potovalne driske, saj nevtralizira bakterijske toksine v črevesju.

40+

Predlagani sev: Lactobacillus acidophilus DDS-1, z aloe vero

Cilji: Zdravje prebavil in podpora imunskemu sistemu.

Znanost: Prebavne težave so s starostjo vse pogostejše. L Acidophilus DDS-1 še posebej podpira prebavno okolje, saj spodbuja nastajanje prebavnih encimov. Aloe vera dodatno pomaga pri odpravljanju zaprtja ter pospešuje prebavo in absorpcijo hrane.

Starejši

Starejši ljudje so zaradi oslabljenega imunskega sistema tudi precej dovzetni za okužbe in bolezni. Poleg tega lahko jemanje zdravil, zlasti antibiotikov, poruši ravnovesje mikrobiote, saj lahko iz črevesja izbriše več koristnih sevov. Uporaba probiotika lahko pomaga ponovno naseliti koristne bakterije v črevesju in tako spodbuja odpornost.

Nedavna študija je pokazala, da se je izboljšala kognicija in razpoloženje, kar je spodbudilo duševno prožnost in izboljšalo sposobnost obvladovanja stresa kot odziv na formulo koristnih bakterij, ki je vključevala Bifidobacterium longum.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.