4. aprila, 2024
|

Domača lekarna

Priprava kože na poletje in 4 presenetljive sestavine, ki nam lahko zelo pomagajo!

Čeprav je zunanja zaščita pred soncem bistvenega pomena, je ključno tudi hranjenje našega telesa z vitalnimi hranili, zato ne spreglejmo pomembnosti svoje prehrane.

Ko UV-žarki sonca pridejo v stik z našo kožo, lahko ustvarijo tako imenovane proste radikale. Prosti radikali so aktivne molekule, ki ustvarjajo verižno reakcijo vnetja in poškodbe kože, kar lahko povzroči prezgodnje staranje kože in druge težave z zdravjem kože.

Kaj so pokazale študije?

Študije so pokazale, da lahko dodajanje protivnetnih antioksidantov v naš režim hranjenja in nege kože zaščiti kožo z zmanjšanjem proizvodnje prostih radikalov in obnavljanjem kože pred oksidativnim stresom. Ugotovljeno je bilo, da antioksidanti učinkovito preprečujejo poškodbe prostih radikalov z medsebojnim delovanjem in nevtralizacijo prostih radikalov, pomagajo zaščititi kožo pred poškodbami in ohranjajo našo polt videti bolj svežo in sijočo. Upoštevanje naslednjih preprostih nasvetov lahko, med izpostavljenostjo soncu in med potovanji, pomaga ohraniti našo kožo in telo zdravo. Naslednja 4 hranila, dokazano s kliničnimi študijami, pomagajo podpirati splošno zdravje kože zaradi antioksidativnih lastnosti.

4 podporne sestavine

  • Astaksantin
  • Grozdne peške
  • Superoksid dismutaza (SOD)
  • Karotenoidi

Astaksantin

Astaksantin je rdeči pigment, ki spada v ksantofil karotenoidno skupino, ki jo naravno najdemo v virih kot so losos, alge in raki. Astaksantin se goji iz alge Haematococcus pluvialis, ki se nahaja v bližini »Stone forest« z uporabo naravnih voda iz Himalaje. Antioksidativne in protivnetne lastnosti astaksantina so bile dokazane v številnih študijah. V kliničnem preskušanju je bilo ugotovljeno, da je le-ta znatno zavrl izločanje vnetnih citokinov, ki jih povzroča izpostavljenost UV-žarkom, po 16 tednih uživanja astaksantina med  6-12mg dnevno. Vnetni citokini so signalne molekule, ki jih sproščajo imunske celice telesa in spodbujajo vnetje kot del njegovega »obrambnega« odziva.

Izvleček grozdnih pešk

Grozdne peške vsebujejo naravno prisotne antioksidante, ki lahko pomagajo zaščititi celice pred poškodbami prostih radikalov. Znanstveno je dokazano, da izboljšujejo splošno zdravje in videz kože, ker gladijo kožo, zmanjšujejo gube, preprečujejo staranje kože in ščitijo pred oksidativnimi poškodbami, ki jih povzročajo UV-žarki. Ugotovljeno je bilo, da lahko jemanje izvlečka grozdnih semen izboljša pigmentacijo kože, zlasti v poletnih mesecih.

Superoksid dismutaza (SOD)

Superoksid dismutaza (SOD) je skupina encimov, ki pomagajo katalizirati reakcije, ki sodelujejo pri dismutaciji superoksidnih radikalov in tako ščitijo celice pred oksidativnim stresom. Presenetljivo je, da se antioksidativni encim, superoksid dismutaza, znan kot SOD, naravno pojavlja v melonah.

SOD je potreben kot prva obrambna linija pred nastankom prostih radikalov, kateri lahko povzročajo celične poškodbe. Klinična študija je pokazala, da lahko SOD pomaga preprečiti poškodbe DNK kožnih celic, ki jih povzroča UV-povzročen oksidativni stres. Zato lahko dodatek SOD znatno poveča endogeno aktivnost antioksidativnih encimov in zmanjša nastajanje sončnih opeklin kot odziv na UV sevanje.

Karotenoidi

Karotenoidi so razred razširjenih rdečih/ oranžnih pigmentov, ki so naravno bogato prisotni v naravi, in sicer v sadju ter zelenjavi, z več kot 600 karotenoidov. Prisotni so v korenju, sladkih bučah in sladkem krompirju. Poleg tega, da učinkuje kot antioksidant, je beta karoten priznan kot prehranski vir provitamina A, kar pomeni, da ga telo lahko pretvori v vitamin A. Beta karoten deluje kot naravni pripomoček za predhodno obarvanje kože in ščiti kožo pred morebitnimi poškodbami pred UV poškodbami.

Sklep

Prehranski dodatki niso nadomestilo za zaščito pred soncem, vendar jih je priporočljivo, poleg redne zaščite pred soncem, uporabljati kot dodaten bonus. Najboljši načini zaščite pred soncem vključujejo izogibanje intenzivni sončni svetlobi, nošenje zaščitnih oblačil za sonce in uporabo kreme za sončenje širokega spektra.

Nenazadnje, izbira kakovostnega prehranskega dodatka je ključnega pomena. Vsa hranila, ki se uporabljajo v prehranskih dopolnilih, morajo ustrezati standardom US Farmakopeje (USP) – to je zlati standard hranil v prehranskih dopolnilih. Odločite se za dodatke, ki se izogibajo nehranljivim snovem, na primer polnila, sredstva proti strjevanju, sredstva za povečanje prostornine, barve ter arome, temveč se odločite za 100% aktivne sestavine.

Če želite izvedeti več o prehranskih dopolnilih, nasvetih glede prehrane in zdravem življenjskem slogu, nas obiščite!

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.