5. junija, 2024
|

Povezava črevesja in sijoče kože

Če srečen in nahranjen želodec naredi srečno srce ali to naredi tudi srečno kožo? Poznamo občutek rahljanja pasu zaradi trebuščka, polnega krompirčka in pite, vendar v zameno tvoja koža ne bo sijala, temveč bo pokazala nezaželene spremembe in težave s kožo. Zdravje in stanje črevesja je tisto, ki bi lahko povzročilo težave tvoji celotni polti. Nekaj bo na tem, da so nam že naše babice govorile, da uživanje preveč mastne in sladke hrane povzroča še večje težave koži, ki je že tako nagnjena k aknam. Danes zagotovo vemo, da zdravje črevesja vpliva na splošno zdravje kože.

Torej, če smo to, kar jemo, potem se lepa, sijoča koža začne v črevesju.

100% PURE podpira to povezavo med kožo in črevesjem in zagovarja celostno dobro počutje kot temelj sijoče kože. 100% PURE kozmetika je formulirana iz pravih sadnih pigmentov in iz naravnih sestavin za nego kože. Popeljali te bomo na potovanje skozi naš odnos med črevesjem in kožo ter kako doseči sijočo kožo od znotraj navzven. Srečno črevesje, srečna koža!

Razumevanje osi črevesje – koža

V zadnjih nekaj letih se zdi, da je bilo okoli področja dobrega počutja izrečenih nekaj zanimivih izrazov: prebiotiki, probiotiki, postbiotiki, os črevesje – možgani, os črevesje – koža, mikrobiom in tako naprej!

To ni naključje in morda tega še ne veš! Da!, o zdravju črevesja se pogovarjamo z (dobrim) razlogom! Naše razumevanje človeškega telesa je razvijajoča se študija in toliko je še v odkrivanju v zvezi z našo prehrano in življenjskim slogom. Kar je skupno izbirčnim jedcem in foodijem, je uživanje ob hrani, zaradi katere se počutimo dobro. Na žalost pa ni vse, kar jemo ali pa vsak življenjski slog dober za zdravje našega črevesja. Še več, v našem življenjskem slogu obstajajo skriti sprožilci, ki lahko zdravje našega črevesja naredijo težavno. Z mnogimi študijami je bilo dokazano, da je v črevesju trdnjava tvojega imunskega sistema in zdravja. Uravnotežena in zdrava črevesna mikrobiota ne poveča le tvojega splošnega zdravja, temveč zaradi tega tvoja koža bolj sije.

Da dosežeš za zen »srečno črevo – srečna koža«, moraš razumeti os črevesje – koža. Medtem ko se simptomi težav s črevesjem lahko razlikujejo, je koža odličen pokazatelj, kaj se dogaja v črevesju. To je zato, ker je v črevesju 70 do 80 odstotkov tvojega imunskega sistema. Zato je zelo pomembno, da nadzoruješ svoje prebavno, črevesno zdravje, da se počutiš dobro, saj s tem lahko dosežeš svetlo in sijočo kožo. V črevesju se nahajajo milijarde sevov bakterij in mikrobov, imenovanih mikrobiom črevesja. Le-ta nadzoruje ravnovesje celega organizma, torej telesa. Če pride do težav v črevesju ali v prebavi, te koža običajno o tem najprej obvesti. Vemo, da mikrobiom črevesja vpliva na zdravje tvoje kože, vendar je še en dejavnik, o katerem se manj govori, to je mikrobiom kože. Mikrobiom kože radi dojemamo kot nevidni ščit za kožo. Tvoj mikrobiom je prva obrambna linija tvoje kože pred škodljivimi bakterijami in tujimi organizmi. To je plast zdravih, koristnih mikroorganizmov (da, bakterij), ki ščitijo tvoj največji organ, kožo. Nekatere prednosti mikrobov vključujejo pomoč pri zdravstvenih težavah in so temelj zdravja črevesja, ki je na koncu povezano z zdravo, čisto in sijočo kožo.

Kot že omenjeno, je mikrobiom črevesja ključnega pomena za zdravje, ki se pogosto neposredno odraža na videzu in »obnašanju« tvoje kože – to je povezava med črevesjem in kožo! Vemo, da organizmi v mikrobiomu preprečujejo vnetna kožna stanja kot so dermatitis, ekcem in luskavica, sočasno pa pomagajo ohranjati tvojo kožo zaščiteno pred težkimi pogoji iz okolja, kot so izpostavljenost UV-žarkom in onesnaženost. Vemo pa tudi, da ne skrbimo vedno najboljše za svoje črevesje (in/ali kožo). Izbruhi in draženje kože so drugi načini, kako naše telo sporoča izzive z zdravjem črevesja. Včasih se to pokaže kot ekcem, drugič pa to izgleda kot aktivni izbruh na obrazu, še posebej na licih, pod ličnicami. Zato je ključnega pomena ohraniti uravnotežen mikrobiom za zdravje črevesja in kože.

Ključni dejavniki, ki vplivajo na odnos med črevesjem in kožo

Še pred nedavnim nismo vedeli najpomembnejšega o zdravju črevesja. Probiotiki in kombucha so bili vodilni vsaj zadnje desetletje, vendar je to le del zdravega prehranjevanja in zdravega načina življenja, za zdravje črevesja. Predno te usmerimo k živilom, ki so koristna in povečajo zdravje in sijaj kože, si podrobneje poglejmo ključne dejavnike, ki vplivajo na odnos med črevesjem in kožo – torej, znaki in simptomi nezdravega črevesja.

Razburjen želodec je verjetno najbolj očiten pokazatelj slabega zdravja črevesja. Za nekatere od nas to pomeni hudo napihnjenost ali celo povečanje telesne teže, zlasti zvečer ali celo po obrokih, ki se zdijo zdravi. To je lahko videti kot presežek plinov, pekoča zgaga, hitenje na stranišče, zaradi prehitre prebave ali pa trdovratna zaprtost. Sčasoma se, glede na zgornje simptome, razvije intoleranca na hrano. Za mnoge so lahko povzročitelji mlečni izdelki, saj so študije pokazale, da več kot polovica populacije ne prenaša laktoze. Druge intolerance na hrano se običajno pripisuje predelanim živilom z visoko vsebnostjo sladkorja in glutena. Še slabše je, da slabo zdravje črevesja pogosto spremlja hrepenenje po hrani, zlasti po sladkorju, zaradi česar je uravnoteženje črevesne mikrobiote še težja naloga.

Poleg prehranskih navad, ki lahko opozarjajo, da se naše telo ne počuti najbolje, obstajajo dejavniki življenjskega sloga, ki vplivajo na zdravje črevesja. Na primer, zmerno do zelo neuravnotežena mikrobiota črevesja lahko privede do opaznega pomanjkanja energije – toda, kaj se zgodi potem? Nekatere to vodi v več spanja in manj dejavnosti, manj druženja. Vsekakor to lahko vpliva na življenjski slog. Morda se pogosteje prehranjujemo zunaj, ker smo enostavno preutrujeni za kuhanje ali pa prenehamo z rednim gibanjem, ker preprosto nimamo energije.

Naslednji simptom, ki pokaže slabo zdravje črevesja, je videz naše kože. Realno gledano lahko akne in slabo stanje kože vplivajo na naše počutje in pri mnogih lahko to sproži občutke stresa in žalosti. Nekdo, ki trpi zaradi izbruhov na koži, ki so povezani z zdravjem črevesja, se morda tega vzroka ne zaveda in namesto, da bi težavo reševali v črevesju, se obrnejo na kozmetične storitve ali pa še nalagajo ličila, s katerimi še dodatno dražijo kožo. Navedena primera sta le majhen prikaz tega, zakaj je izbira zdrave in uravnotežene prehrane ključnega pomena. Z aktivnim iskanjem in uporabo načinov za zmanjšanje stresa, vplivamo na zdravje črevesja, saj vsako neravnovesje vpliva na mikrobiom črevesja in posledično na videz kože. V črevesje ne moremo pogledati in ugotoviti, kdaj smo izven ravnotežja. Ključ prepoznavanja  imamo v načinu, kako nam naše telo sporoča slabo zdravje črevesja. Če si prizadevamo na tem področju, lahko hitro dosežemo pozitivne spremembe in se s tem izognemo številnim težavam, kar se odraža tudi v izboljšanem zdravju in videzu kože.

Prehranjevanje in življenjski slog – kaj podpira in kaj ne podpira sijoče polti

Morda lahko nekaj časa traja, da s poskusi in napakami ugotoviš, kaj zate resnično deluje. Obstaja upanje, da izboljšaš zdravje svojega črevesja ne glede na to, kako neuravnotežena je morda črevesna mikrobiota in kako močno vnetje je morebiti prisotno. S tem zavedanjem, je v nadaljevanju vodnik, kaj lahko narediš – ali ne narediš – za podporo dobremu zdravju črevesja ter za čisto in sijočo kožo.

Prehranjevanje in življenjski slog, ki ne podpirata zdrave in sijoče kože:

PREVEČ STRESA: Medtem ko razmišljamo o stresu kot o duševnem ali o čustvenem konceptu, je znano, da se stres manifestira fizično; na primer bolečine v želodcu, ko smo zaskrbljeni ali migrena, ko imamo veliko v mislih.

NE UŽIVAJ ALKOHOLA: Mnogi radi uživamo vino ob večerji ali s prijatelji ob sproščenih večerih. Vendar naše telo ni zasnovano za redno uživanje alkohola. Pogosto pitje – tudi enkrat na teden – lahko škoduje zdravju črevesja.

NE UŽIVAJ SLABE HRANE: Izogibaj se predelani hrani in visokemu vnosu sladkorja, ker moti zdravje črevesja in s tem čistost kože.

NE BODI NOČNA PTICA: Pogosto ponočevanje lahko vpliva na številna področja tvojega zdravja, vključno s kožo, duševno jasnostjo, zdravje črevesja in cikel spanja. Spanje je tisti del dneva, ko se lahko fizično in duševno napolniš, obnoviš. Da dosežeš zdrav cikel spanja, se drži urnika spanja in se ob večerih izogibaj uživanju alkohola in težkim obrokom.

Prehranjevanje in življenjske navade, ki podpirajo zdravo in sijočo kožo:

ZMANJŠAJ STRES: Čeprav je to lažje reči kot doseči, je več časa za sprostitev odličen način za mirnejšo in manj obremenjeno pot. Meditacija omogoči telesu in umu duševno ter fizično sprostitev.

ZMANJŠAJ UŽIVANJE ALKOHOLA: Poišči obogatene brezalkoholne pijače, ki imajo odličen okus in ti pomagajo odpraviti alkohol.

UŽIVAJ ŽIVILA Z VISOKO VSEBNOSTJO VLAKNIN: Živila, bogata z vlakninami, znana kot prebiotiki, pomagajo pri uravnoteženi in normalni prebavi ter hranijo zdrave črevesne bakterije, ki jih potrebuješ. Možnosti vključujejo priljubljen česen in čebulo, zelene smutije, zelenjavo in sadje ter seveda cela zrna, oves in oreške.

VKLJUČI PROBIOTIKE: Uživanje zdravih bakterij morda zveni čudno, vendar je najboljši možni način za doseganje zdravja črevesja – in presenetljivo okusno. Nekatera naša najljubša živila, kot je kimči, vsebujejo probiotike. Toda, ko ne moreš pridobiti dovolj probiotikov iz prehrane, dodajanje probiotičnega dodatka deluje prav tako dobro.

UŽIVAJ ZDRAVO HRANO: Da ohraniš zdravo telo in kožo, je ključnega pomena, da ješ pravilno in ostaneš hidriran/ a. Uravnotežena prehrana zdrave hrane, kot so zelena listnata zelenjava in fermentirana hrana, zagotavlja telesu gradnike, ki jih potrebuje za celjenje ran, ohranjanje elastičnosti in živahnosti ter uravnoteženje bakterij v koži.

HIDRIRANJE: Bodi dobro hidriran/ a z veliko vode. Pitje veliko vode, skozi ves dan, pomaga vzdrževati ravnovesje tekočin v telesu za prenos hranil po telesu. Vključitev zelenega čaja pa le še poveča sijaj tvoje kože.

REDNO TELOVADI: Skrivnost uravnavanja stresa, skrivnost ohranjanja energije in skrivnost vitalnega življenja, je vedno povezana z aktivnostjo in gibanjem. Ko telesna aktivnost deluje usklajeno z zdravo prehrano, prebavo in presnovo,  ohranjanje aktivnosti in kondicije pomaga podpirati dobro uravnoteženo črevesje.

POSKRBI ZA SVOJO KOŽO: Če izvajaš najboljšo rutino nege za čisto kožo, s tem zmanjšaš tveganje za zdravje svoje kože in telesa ter izboljšaš sijaj kože. Čista koža in lepota vključujeta izdelke, ki so skrbno izdelani in ne vsebujejo strupenih sestavin, povezanih s škodljivimi učinki na zdravje.

100% PURE izdelki za izboljšanje zdravja črevesja in sijaja kože

Čistilni gel iz fermentirane riževe vode, 100% PURE

To nežno čistilno sredstvo izkorišča moč fermentirane riževe vode ali sakeja, da učinkovito očisti tvojo kožo in odstrani nečistoče, sočasno pa ohranja njeno naravno vlago in pH ravnovesje. Sake deluje kot naravni piling za nego kože za mehčanje in obnavljanje puste kože brez sijaja. Bela murva, goba, sladki koren in citrusi uravnotežijo ten kože, zmanjšajo videz temnih madežev in razsvetlijo, za videz sijoče kože. To čistilo, polno antioksidantov in aminokislin, naredi tvojo kožo osveženo in pomlajeno.

Tonik iz fermentirane riževe vode, 100% PURE

To nežno čistilno sredstvo izkorišča moč fermentirane riževe vode ali sakeja, da učinkovito očisti tvojo kožo in odstrani nečistoče, sočasno pa ohranja njeno naravno vlago in pH ravnovesje. Sake deluje kot naravni piling za nego kože za mehčanje in obnavljanje puste kože brez sijaja. Bela murva, goba, sladki koren in citrusi uravnotežijo ten kože, zmanjšajo videz temnih madežev in razsvetlijo, za videz sijoče kože. To čistilo, polno antioksidantov in aminokislin, naredi tvojo kožo osveženo in pomlajeno.

Serum iz fermentirane riževe vode, 100% PURE

Ta serum je bogata hranilna snov, zasnovana tako, da izboljša sijaj kože, zmanjša videz drobnih linij, gubic in izravna ten kože. Je mešanica fermentirane riževe vode, hialuronske kisline in rastlinskih izvlečkov, ki pomagajo zapolniti in gladiti kožo, za sijočo in mehkejšo polt.

Sea Culture obnovitveni serum, 100% PURE

Uporaba sestavin, kot je hialuronska kislina, je najučinkovitejši način za obnavljanje kože od znotraj, za prožnost in daljšo obstojnost hidracije. Chia gel, morske alge in alge v splošnem, pomagajo pri absorbciji vode s svojo želatinasto teksturo, medtem ko fermentacija kvasovk zmanjšuje vnetja in razstruplja kožo. Ta svilnati serum je odišavljen s čistimi eteričnimi olji, kot so cedrovina, žajbelj in sivka.

Sea Culture ekstra bogata, obnovitvena krema, 100% PURE

Ta sanjska krema za kožo je tako razkošna, da te bo ponesla v Zen kože in pomagala stopiti ves stres, za katerega zdaj vemo, da je ključni dejavnik pri ohranjanju zdravja črevesja in kože. Aktivna probiotična kultura v tem izdelku, izvleček fermenta Alteromonas, prihaja iz globokomorskih alg in spodbuja hidracijo ter zaščito kože. Ta naravna vlažilna krema vsebuje tudi hranila, ki hranijo kožo, iz ekološkega karitejevega masla, ekološkega kokosovega olja in ekološkega olja jojobinih semen.

Vključi zdravo črevo v svojo rutino za nego kože

V času, ko smo vsi izpostavljeni in celo obsedeni s kratkotrajnimi trendi, raziskujemo spremembo in razvoj naslednje paradigme – doseganje trajnih lepotnih rezultatov ob ohranjanju zdravstvenega standarda in standarda čistosti. Poslovi se od kompromisov, saj sprejemaš celovit pristop k negi kože, ki vključuje zdravje črevesja kot osrednji temelj sijoče kože. Temelj trajne lepote presega površinsko estetiko in zunanje tretmaje. Resnična, dolgotrajna lepota izhaja iz kombinacije prilagoditve življenjskega sloga in vključuje 100% PURE izdelke, za podporo zdravju črevesja in kože.

Prilagoditve življenjskega sloga

Prvi steber trajne lepote je notranje zdravje. Prehrana igra ključno vlogo pri podpiranju telesnih funkcij, vključno s tistimi, ki so povezane s kožo. Uravnotežena prehrana, bogata z vitamini, minerali in antioksidanti, prispeva k zdravi koži od znotraj. Živila kot so sadje in zelenjava, cela zrna in puste beljakovine, zagotavljajo bistvena hranila, ki spodbujajo elastičnost, obnavljanje in splošno vitalnost kože.

Hidracija je enako pomembna za notranje zdravje kot zunanjo lepoto. Pitje zadostne količine vode pomaga ohranjati vlažnost kože, izpira toksine in podpira naravne procese razstrupljanja telesa. Pravilna hidracija prispeva k sijoči polti in pomaga preprečevati prezgodnje staranje. Uravnotežen življenjski slog, vključno z rednim gibanjem in zadostnim spanjem, prav tako igra pomembno vlogo pri zdravi povezavi med črevesjem in kožo. Gibanje izboljša prekrvavitev, kar neguje kožne celice, medtem ko dovolj spanja omogoča telesu, da se obnovi in regenerira, kar spodbuja mladosten videz.

Skrbna nega kože

Učinkovita in trajna lepotna nega vključuje premišljen pristop k negi kože. Namesto da se osredotočaš samo na zunanji videz, je pomembno upoštevati dolgoročno zdravje kože. To vključuje uporabo izdelkov s kakovostnimi sestavinami, ki negujejo in ščitijo kožo, ne da bi povzročali škodo.

Redna nega kože, primerna za posamezne tipe kože in morebitne težave, lahko rešuje specifične težave in prispeva k sijoči polti. Redno čiščenje, piling in uporaba kreme za sončenje, so bistveni sestavni deli premišljenega režima nege kože. Poleg tega izbira izdelkov, ki ne vsebujejo škodljivih kemikalij in so cruelty-free, podpira tako osebno dobro počutje kot etične lepotne prakse. V prizadevanju za lepoto izbira izdelkov presega učinkovitost – to je zavezanost zdravju kože in etičnim standardom. Odloči se za nego kože, ki ni le učinkovita, temveč tudi brez škodljivih kemikalij in neetičnih praks, kar ustvarja temelje za trajno lepoto – odloči se za 100% PURE, blagovno znamko, ki je namenjena izkoriščenju moči naravnih sestavin. Ta pionir čiste lepote ne samo, da izboljša tvojo kožo; sčasoma jo preoblikuje, spodbuja zdravje in dolgoživost. Uporabi 100% PURE izdelke, ki bodo tvojo kožo objeli z ljubeznijo in zagotovili hranilnost, ki seže v globino. Dosezi vrhunsko povezavo med črevesjem in kožo!

Pogosta vprašanja: Hranilna lepota od znotraj

Mikrobiom črevesja in mikrobiom kože igrata ključno vlogo pri zaščiti pred patogeni, ohranjanju pH ravnovesja kože, uravnavanju vnetja in vplivanju na videz tvoje kože. Zdravo in uravnoteženo črevesje deluje kot naravni obrambni sistem, ki ščiti pred škodljivimi bakterijami in zunanjimi vplivi. Ko je zdravje črevesja porušeno, lahko povzroči različne težave s kožo, vključno s suhostjo, aknami, ekcemom in povečano občutljivostjo.

Tako kot izpostavljanje soncu, je tudi prehrana, ki jo poješ, okoljski dejavnik, ki vpliva na tvojo kožo in zdravje. Dobro uravnotežena prehrana, bogata z vitamini, minerali in antioksidanti, prispeva k zdravi koži od znotraj. Živila, kot so sadje in zelenjava, polnozrnate žitarice in puste beljakovine, zagotavljajo bistvena hranila, ki spodbujajo elastičnost kože, obnavljajo in izboljšujejo splošno vitalnost ter pomagajo preprečevati prezgodnje staranje.

Zaužitje zdravih bakterij morda zveni čudno, vendar je to najboljši možni način za doseganje zdravja črevesja – in presenetljivo okusno. Nekatera naša najljubša živila, ko je na primer kimči, vsebujejo probiotike; toda ko ne moreš pridobiti probiotikov iz prehrane, dodajanje probiotičnega dodatka deluje prav tako dobro.

Medtem ko pogosto razmišljamo o stresu kot duševnem ali čustvenem konceptu, je znano, da se stres manifestira fizično – na primer, bolečine v želodcu, ko smo zaskrbljeni ali migrena, ko imamo veliko misli. Prav tako se stres in zdravje črevesja pokažeta kot stanje kože z morebitnimi izbruhi in aknami.

Sredi hitrega razvoja, se je blagovna znamka 100% PURE zavzela, da bo pionirsko razvila mikrobiomom prijazne formulacije, ki so zasnovane za občutljivo kožo, ki so jo prizadele črevesne težave. S filozofijo, ki je globoko zakoreninjena v proizvodnji najčistejših in najbolj zdravih izdelkov, nismo le ime, temveč dokaz predanosti čistosti in zdravju. Z izključitvijo dražil in onesnaževalcev, 100% PURE™ podpira naravno bariero kože in spodbuja harmoničen odnos med povezavo črevesje – koža ter občutljivo kožo.

Torej, če si (večinoma) to, kar ješ, potem se lepa, sijoča koža začne v črevesju. Poleg številnih študij, ki potrjujejo povezavo črevesja s kožo, 100% PURE podpira to povezavo med kožo in črevesjem in zagovarja celostno dobro počutje kot temelj sijoče polti. Z raziskovanjem pomena svojega notranjega dobrega počutja z zdravimi prehranskimi navadami in izbirami – probiotiki, zdrava hrana, hidracija – in izbiro zdravega življenjskega sloga – z obvladovanjem stresa in z gibanjem – se lahko izogneš številnim morebitnim zdravstvenim in kožnim težavam. Z uravnoteženjem notranjega počutja z naravnimi, zunanjimi lepotnimi elementi lahko dosežeš in ohraniš res zdravo črevesje in sijočo kožo!

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.