7. marca, 2024
|

Domača lekarna

Pogosta vprašanja o vitaminu C

Vsi vemo, da je vitamin C ključen za ohranjanje zdravja našega telesa, toda kaj počne vitamin C? Zakaj ima Viridian toliko prehranskih dopolnil vitamina C? Kateri je najboljša izbira za vas? V nadaljevanju pojasnjujemo njegovo vlogo, korist, katero hranilo pri nakupu izbrati in še mnogo več, v našem priročnem vodniku.

Za kaj je vitamin C dober?

Vitamin C je bistveno hranilo, odgovorno za številne telesne funkcije. Naše telo ga samo ne more proizvaja, ker nimamo potrebnega encima za pretvorbo glukoze v vitamin C. Je vodotopen vitamin, kar pomeni, da telo ne more shrani hranila, zato se moramo zanašati na dnevno uživanje hrane, bogate z vitaminom C.

Nekaj bistvenih vlog vitamina C

  • Prispeva k normalni tvorbi kolagena za normalno delovanje kosti, hrustanca, dlesni, kože in zob.
  • Podpira normalno psihološko delovanje in delovanje živčnega sistema.
  • Prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema.
  • Pomaga pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom. V tej vlogi pa prispeva k regeneraciji zmanjšane/ reducirane oblike vitamina E.
  • Poveča absorpcijo železa.
  • Prispeva k normalnemu sproščanju energije pri presnovi.

Nekateri najboljši viri vitamina C prihajajo iz guave, paprike, brokolija in jagodičevja poleg kivija, ohrovta, papaje in agrumov. Vendar pa so tisti, ki se zaužijejo surovi, najboljši viri, saj se vitamin C denaturira (izgubi hranilno vrednost) s sekljanjem, kuhanjem in svetlobo. Za križnice priporočamo kuhanje le-teh, idealno na pari.

Odličen način za povečanje vnosa vitamina C je, da pri vsakem obroku vključite živila, bogata z vitaminom C. Na primer, sadje ob zajtrku in malici ter zelenjava ob kosilu in večerji. Kadar je priprava obrokov omejena, je lahko koristna možnost jemanje prehranskega dopolnila vitamina C ali dodajanje hrane, kot je češnja acerola v vnaprej pripravljenem smutiju.

Znaki pomanjkanja vitamina C vključujejo povečane modrice, staranje, slabo stanje kože, krvavitev dlesni, utrujenost in možgansko meglo. Slab/ nizek status vitamina C lahko povzroči slaba prehrana, kulturne prakse, letni čas, podnebje in socialno-ekonomski dejavniki. Drugi pogosti dejavniki, ki lahko povzročijo, da ima posameznik večje potrebe po vitaminu C so kajenje, uživanje alkohola in onesnaženost zraka ter zemlje.

Hudo/ kronično pomanjkanje vitamina C vodi v skorbut, ki prizadene kožo, dlesni in kosti ter delovanje možganov. Povzroča razgradnjo kolagena v krvnih žilah, okvarjen živčni sistem in utrujenost. Na srečo je skorbut v razvitih državah redek.

Najmanjši priporočeni vnos za odraslega je 40mg, vendar so bili v raziskavah uporabljeni večji odmerki. Šteje se, da lahko posameznik kadarkoli absorbira približno 250mg vitamina C. Zato, ker je vitamin C vodotopen vitamin, bi se vsak presežek iz telesa izločil preko urina. Za splošno zdravje – 500mg dnevno lahko podpira kožo, dlesni, zobe, kosti, krvne žile, psihološko delovanje in delovanje centralnega živčnega sistema. Vendar pa je ob začetku morebitne okužbe/ bolezni do 2000mg dnevno lahko zelo koristno.

Posamezniki lahko potrebujejo različne količine vitamina C v različnih obdobjih svojega življenja ali iz zdravstvenih razlogov; Viridian Nutrition Vitamin C obravnava te različne odmerke. Na primer, otrok potrebuje manj kot odrasla oseba, poleg tega, če posameznik živi v onesnaženem okolju ali ima trenutno prehlad, bo morda potrebna večja količina.

Vitamin C je tudi vsestransko hranilo. Kot prehransko dopolnilo je, za večjo prilagodljivost posameznikom, na voljo v obliki praška, tekočine in kapsule. Poleg tega lahko tisti, ki sledijo ekološkemu življenjskemu slogu, iz naše kolekcije izberejo Ekološko acerolo tekoči vitamin C.

Prehranska dopolnila Viridian Nutrition vitamina C so veganska in brez glutena, oreščkov, mlečnih izdelkov, rib, školjk in soje. Vsa Viridian prehranska dopolnila so brez GSO, brez palmovega olja, brez testiranja na živalih in etično pridelana.

Extra C za povečano/ izboljšano absorbcijo
Viridian Extra C je klinično raziskana, visoko potencirana oblika vitamina C, ki zagotavlja izboljšano zadrževanje in absorbcijo v celicah. Formulacija vsebuje popolno mešanico askorbinske kisline, bioflavonoidov iz citrusov in maščobne kisline. Tudi za vse, ki imajo občutljivo sluznico.

Vitamin C + Cink je nežnejši do želodca
Viridianova formulacija vitamina C + cinka vsebuje askorbinsko kislino, vezano s cinkom, magnezijem in kalcijem. Ta proces se imenuje mineralna kelacija in ustvarja naravno alkalne spojine. Takšen – puferiran – vitamin C imajo radi tisti z občutljivim želodcem oz. sluznico. Viridianova formulacija Vitamina C + cink je na voljo v kapsulah ali v obliki praška.

Ekološki izdelki iz češenj acerola vsebujejo sadni vitamin C 

Če iščete organska prehranska dopolnila vitamina C, priporočamo Viridian kolekcijo iz češenj acerola. Češnje acerola so bogat vir vitamina C, ki zagotavlja do 30x več vitamina C kot pomaranče, zaradi česar je odličen naravni vir, idealen za podporo imunskemu sistemu. V Viridianovi ponudbi so trije dodatki, ki jih je enostavno raztopiti: Ekološko acerolo vitamin C v prahu lahko mešate v sokovih, napitkih ali mešate v hladno, mehko hrano, medtem ko imajo otroci raje tekočo formulo, kot je Viridikid ekološki vitamin C v kapljicah, za odrasle pa Ekološka acerola tekoči vitamin C.

Po obiranju češnje acerola zamrznemo, posušimo, da zaklenemo/ ohranimo hranila in zagotovimo najvišjo možno vsebnost vitamina C. To so okusni dodatki sadja, odlični za vso družino. Poleg tega so Viridian ekološki prehranski dodatki iz acerole cerƟficirani s strani Soil AssociaƟon organizacije, ki zagotavlja, da je bilo sadje pridelano brez uporabe kemičnih pesƟcidov in gnojil.

Podelitvena organizacija predstavlja zlati standard za ekološko certificiranje. Ta strog standard zahteva kmetijske prakse, ki so naklonjene prostoživečim živalim, varujejo okolje in varujejo zdravje ljudi. Izbor/ kolekcija dopolnil iz acerole je kot nalašč za tiste, ki sledijo ekološkemu življenjskemu slogu in želijo uživati hranila v prvotnem stanju.

Kar zadeva vitamin C, je neželeni učinek jemanja preveč vitamina C napenjanje in napihnjenost. Če potrebujete večje odmerke vitamina C, je priporočljivo, da sčasoma počasi povečujete odmerek, da ocenite svojo osebno raven tolerance. Nekateri zdravniki uporabljajo kratkotrajne visoke odmerke vitamina C kot raztopino za zaprtje. Če imate zaprtje, se pred uporabo prekomernih odmerkov vitamina C pogovorite o morebitnih dodatkih s svojim zdravnikom.

Vitamin C je najbolje jemati z obrokom. Morda je smiselno jemati dodatek s tistimi obroki, ki ne vsebujejo preveč živil, bogatih z vitaminom C, da bi se izognili preobremenitvi nosilcev vitamina C. Nosilci, ki prenašajo vitamin C po telesu, ko se absorbira, nosijo tudi glukozo. Zato je lahko odstranitev sladkorja iz hrane, pri uživanju dodatnega vitamina C, koristno. To lahko zmanjša tveganje, da glukoza nasiči nosilce in tako zavira vnos vitamina C.

Vitamin C se hitro absorbira v telo. Prisotnost vitamina C v celicah je bila zabeležena že 30 minut po zaužitju. Vendar pa telo nima mehanizma za shranjevanje vitamina C in se na splošno ne zadržuje v našem sistemu dlje časa.

Za optimalno vzdrževanje je treba vitamin C jemati v več presledkih v dnevu, da se ohranja dobro stanje. Primer je jemanje prehranskega dopolnila vitamina C in nato čez dan uživanje hrane, bogate z vitaminom C.

Izberite visoko kakovostna prehranska dopolnila, ki zagotavljajo 100% aktivne sestavine. To pomeni prehransko dopolnilo, ki ne vsebuje polnil, veziv, dodanega sladkorja, arom ali barvila. Takšne spojine se imenujejo pomožne snovi in ne zagotavljajo nobene koristi za zdravje ljudi. Omogočajo poceni izdelavo večjih količin prehranskih dopolnil, izdelavo vizualno enakih tablet in dezodoriranje naravnega okusa ali vonja. Zato je zelo pomembno, da preberete etiketo. Za optimalno zdravje izberite ekološka dopolnila, kjer je to mogoče – ker je boljše za planet in boljše za vas.

Pri izbiri prehranskih dopolnil Viridian Nutrition ste lahko prepričani, da so aktivna hranila po potrebi kombinirana z mešanico polnovrednih živil lucerne, spiruline in borovnic, tako da je vsaka kapsula 100% prehrana.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.