12. maja, 2010
|

OrCa naravna kozmetika

Zakaj so sintetične kreme za sončenje nevarne?

Prišel je čas v letu, ki ga mnogi nestrpno pričakujemo: ­ kratki rokavi in kratke hlače ter sproščanje pod sončnimi žarki ob obalah morja, jezer ali rek. Ampak, ali ste vedeli, da so bile v letu 1990 narejene štiri različne, neodvisne raziskave, ki so pokazale, da je obolelost za malignim melanomom tesno povezana z uporabo konvencionalnega zaščitnega faktorja (sintetičnih krem za sočneje, ki vsebujejo kemične filtre)?

Ne pravimo, da so konvencionalne/sintetične kreme s kremičnim zaščitnim faktorjem edini vzrok za nastanek kožnega raka in ne pravimo, da je edina alternativa temu, da jih ne uporabljamo, večno skrivanje pred soncem. Konec koncev je sonce nujno potrebno za naše zdravje.

In v tej izjavi ni popolnoma nič pretiranega. Brez sonca tudi rastline ne bi uspevele, mi pa bi bili prikrajšani za življenjsko pomemben vitamin D3.

Za dovoljšno količino tega vitamina ni potrebno ležati na soncu in se utapljati v lastnem potu. Dovolj je že 20 minut zmernega izpostavljanja neposredni sončni svetlobi, ki poskrbi, da se v telesu začne tvoriti vitamin D3 (calciferol).

V zadnjih petih letih je bil omenjen vitamin predmet številnih znanstvenih raziskav. Dokazali so, da je ekstremno pomemben za imunski sistem, deluje proti rakavim celicam in izboljšuje razpoloženje.

A ker sončni žarki vseeno niso več tako nedolžni, kot so nekoč bili (ozonska plast se tanjša), je potrebno za zaščito vseeno poskrbeti.

Vse več raziskav potrjuje povezavo med uporabo kemičnih filtrov in pojavnostjo raka

Eden izmed najbolj zlorabljenih oglasnih sporočil v tem trenutku je namenjen prodaji konvencionalnih sončnih krem, ki pravi, da lahko brez teh hitro zbolimo za kožnim rakom. Ne samo, da so tovrstne trditve manipulativne, v njih je tudi precej neresnice. Raziskave, ki so jih delali znanstveniki več let, so pokazale, da določene konvencionalne (sintetične) kreme za sončenje vsebujejo sestavine, ki lahko možnosti za razvoj kožnega raka celo povečajo, obenem pa resno vplivajo še na druga zdravstvena stanja.

V Vodiču po izdelkih z zaščitnim faktorjemštevilki 2014, ki ga je izdala organizacija EWG (Envirometantal Working Group), so raziskali 2.000 različnih konvencionalnih krem z zaščitnim faktorjem, 257 različnih znamk. Analize so pokazale, da več kot 75% preizkušenih in analiziranih konvencionalnih krem z zaščitnim faktorjem vsebuje škodljive kemikalije, ki lahko neposredno zmotijo delovanje hormonov, izzovejo alergije in znatno povečajo možnosti za kožne spremembe ter kožnega raka. Celo FDA ni postavil omejitev za uporabo sestavin v omenjenih izdelkih. Izdelki niso bili regulirani že od leta 1978!

Obolelost za melanomom (kožni rak) pa se je samo v Ameriki od leta 1975 do leta 2010 potrojila! Ena izmed bolj pogostih, spornih sestavin v omenjenih izdelkih je oxybenzone, saj ta sestavina absorbira ultravijolične žarke.

Povezana je s fotoalergijskimi reakcijami in je zelo hitro vpijajoča. Ameriški Center za nadzor in preventivo bolezni(CDC, US Centers for disease control and prevention) ugotavlja, da je že 97% Američanov kontaminiranih s to isto sestavino. “… sestavina oxybenzone penetrira skozi kožo, se vključi v krvni obtok in se v telesu obnaša kot estrogen,” opozarja EWG. “Sproža lahko hude alergijske reakcije. Zaenkrat težko dokažemo kaj več, so pa nedavne študije potegnile očitne vzporednice med povišanimi vrednostmi oxybenozona v telesu in različnimi zdravstvenimi tveganji.“ Večina nizko kvalitetnih izdelkov vsebuje omenjeno sestavino, kot tudi druge (npr. methoxycinnamate, PABA), ki lahko negativno vplivajo na naše zdravstveno stanje. Mnogi od njih vsebujejo tudi retinyl palmitate, derivat vitamina A, ki lahko ob nepravilni uporabi pospeši širjenje kožnih tumorjev in lezij. Kljub temu, da je retinyl palmitate po mnenju vlade ‘neaktivna sestavina’ , raziskave kažejo, da omenjena sestavina reagira s sončnimi žarki in tvori proste radikale, te pa lahko poškodujejo naš DNK, pravijo pri EWG.

Kaj pravzaprav pomeni SPF zaščitni faktor (ZF) in ali nas ščiti pred škodljivmi vplivi UVA žarkov? SPF faktor ščiti kožo le pred UVB žarki, ki obenem pomagajo tudi pri tvorbi vitamina D3 (in jih telo sicer potrebuje, a v res zmerni količini ­ te so sicer odgovorni za opekline na koži oz. porjavelost), ne pa tudi pred UVA žarki, ki povzročajo poškodbe na koži in njeno predčasno staranje, gubanje. Torej, SPF (sun protection factor ali ZF ­ zaščitni faktor) meri zgolj zaščito pred UVB žarki in zgolj to zaščito vsebujejo konvencionalne/sintetične kreme z zaščitnim faktorjem. Kar pomeni, da ljudje uporabljajo kreme z zaščitnim faktorjem, ki ne varujejo pred poškodbami kože, a istočasno tudi ne prepuščajo, v zmernih količinah potrebnih, UVB žarkov. Sestavine konvencionalnih (sintetičnih) krem z zaščitnim faktorjem delujejo tako, da se vpijajo v podkožje, od koder lahko negativno delujejo na hormonsko ravnovesje, povzročajo alergije in ko razpadejo, izpuščajo proste radikale (ki so kancerogeni).

Še posebej nevarne sestavine, katere najdemo v sintetičnih kremah za sončenje so: – sestavine ki se začnejo z -nano – cinoksat – dioksibenzon – homosalat – mentil antranilat – metoksicinamat– oksibenzon – oktil saliciklat – oktokrilen – para aminobenzoična kislina – parabeni – penilbenzimidazol

Alternativa nevarnim sintetičnim kremam so naravne kreme z mineralnim filtrom Obstaja torej pa tudi druga, naravna zaščita kože pred sončnimi žarki. Imenuje se mineralna oz. odbojna zaščita, saj se minerali zberejo na površini kože in ne prodirajo skoznjo (in tako ne motijo hormonskega delovanja). Ustvarijo plast, ki odbija sončne žarke že na površini kože, zato varujejo tako pred UVA kot UVB žarki.

Mineralna zaščita tudi deluje takoj, ko je nanešena, medtem ko je pri sintetični tako, da je kremo potrebno nanesti 20 do 30 minut pred izpostavljanjem sončni svetlobi. Ker so minerali fizična zaščita kože pred sončnimi žarki, je njihov nanos potrebno obnoviti vsakič, ko kožo obrišemo z brisačko, po aktivnostih, kopanju, potenju. Po podatkih EWG je tovrstna zaščita edina naravna, učinkovita zaščita, ki nudi zaščito kože pred UVA in UVB žarki. Pri nakupu krem z naravnim mineralnim filtrom bodite pozorni le, da se ta v kremi ne nahaja v obliki nanodelcev, ki lahko prodirajo v kožo. Uporabljajte le naravne kreme od proizvajalcev, ki zagotavljajo, da ne uporabljajo nanotehnologije.

Priporočila OrCe

Ena izmed naravnih krem za sončenje, ki nas je do sedaj brez dvoma najbolj navdušila, tako po izboru sestavin, kot tudi po njenem učinkovanju je brez dvoma sončna krema 100% Pure, ki vsebuje popolnoma naravne sestavine, naravni mineralni filter brez nanodelcev, obenem pa je polna antioksidantov, ki kožo ščitijo tudi pred prostimi radikali.

Zelo lepo se razmaže in kože ne obteži! Vsi, ki ne marate mastnih krem, bo 100% Pure sončna krema v spreju odlična rešitev, saj je suha, nemastna in se takoj vpije. Za vse, ki so vam ljubše bolj hranljive, mastne kreme, pa je odličen 100% Pure SPF stik, ki je odličen za suho kožo. Uporabo naravnih krem z naravno mineralno zaščito pa vam priporočamo tudi čez dan, še posebej v poletnih mesecih, spomladi in na smučanju. Če je vaša koža sicer zelo svetla in občutljiva pa tudi v zimskih dneh. Med kremami za obraz, ki vsebujejo naravni zaščitni faktor priporočamo uprabo odlične 100% Pure kreme z paradižnikom in likopenom, SPF20, ki kožo ščiti pred prostimi radikali, UVB žarki in prezgodnjim staranjem.

 Poleg uporabe naravnih krem za zaščito pred soncem je priporočljivo tudi, zlasti za manjše otroke in starejše ljudi, ustrezno pokrivalo, sončna očala in lahka, svetla oblačila.

Poskrbite za primerno prehrano

Veliko pa lahko storimo tudi tako, da za telo poskrbimo od znotraj in spodbudimo njegovo najmočnješo in povsem naravno zaščito telesa. Uživajmo grozdje, borovnice in drugo pisano sadje, zelenolistnato zelenjavo … veliko sadja in zelenjave torej, pa chia in lanena semena, pijmo veliko vode, privoščimo si kakšen zeleni in/ali beli čaj zaradi katehina, pa sončnična in bučna semena, mandlje in šparglje, ki so bogati z vitaminom E, ter vso rdečo in oranžno zelenjavo in sadje, ki telo nahrani z beta karotenom (korenje, marelice, breskve, buče, rdečo papriko,…). Za učinkovito zaščito telesa od znotraj, zaščito pred prostimi radikali in pomoč proti alergijam na sonce, pa toplo priporočamo tudi uživanje S.P.F. profaktorjev. Več o njih smo zapisali tukaj.

Koraki zmernosti in preventive:

1. privoščite telesu njegovih 20 minut dnevno na soncu (nezaščiteni) ­ za odpornost, za zdrave in močne kosti, za imunski sistem in vsesplošno dobro počutje in energijo

2. če veste, da boste na soncu preživeli cel dan, si priskrbite ustrezno zaščito ­ svetla, lahka oblačila, očala in klobuček

3. uporabljajte naravne kreme z zaščitnim faktorjem in mineralno zaščito

4. pripravite si jedilnik, bogat z antioksidanti, ki temelji na velikih količinah svežega sadja in zelenjave in veliko vode, nesladkanih čajev in sveže stisnjenih sokov

5. če vas slučajno opeče, uporabite aloe vero, čez pa vztrajno nanašajte kokosovo ali korenčkovo olje , ki bo kožo globoko nahranilo in navlažilo ter preprečilo lupljenje.

Kokosovo olje za zaščito pred opeklinami in izsušenostjo kože Dr. Rashmi Shetty (univerzitetno diplomirana kozmetologinja in predavateljica na Londonski Univerzi) svetuje tudi, da poleti koži po telesu zagotovimo vsa potrebna hranila tako, da se s kokosovim oljem namažemo PRED vsakim tuširanjem. Vzamemo si deset minut časa, kožo dobro natremo in se stuširamo. Nežno, naravno milo uporabimo le na predelih, ki potrebujejo strogo higieno. Tako bomo preprečili izsuševanje kože, saj je takšna bolj dovzetna za opekline.

Ne bojte se sonca

Kljub vsemu vam polagamo na srce ­ne bojte se sonca. Že od časa faraona Ramzesa v Egiptu, so zdravstvene prednosti sonca splošno znane in sprejete. Široka uporaba sončne terapije se je zmanjšala šele z odkritjem antibiotikov. Današnji strah pred vplivom sonca se je začel z letom 1960, ko so posamezniki pričeli z nejasnimi in neprepričljivimi raziskavami na opeklinah od sonca, katere so povezali z nastankom melanoma (posameznike, si ko bili nekaj časa v zaprtem prostoru, so nato izpostavili pretiranemu sončenju, da so le ti dobili opekline, pe čemer so sklepali, da je sonce glavni krivec za nastanek raka na koži). Nove raziskava pa danes dokazujejo, kako prav zaradi premale izpostavljenosti soncu, ljudje ne razvijejo dovolj vitamina D in že s tem povečano tveganje za nastanek raka na koži.

Kombinacija nevarnih kemičnih filtrov, ki v kombinaciji s soncem v podkožju razpadejo na proste radikale in kemične sestavine, ki delujejo kot motilci hormonov v našem telesu, so razlog za skrb in potencialna nevarnost za razvoj (kožnega) raka. Zdravilci pred 6.000 leti so že poznali blagodejne lastnosti sonca in sončne energije. Helioterapija – terapija zdravljenja s sončno svetolobo – je hvaljena vse od Hipokrata, očeta medicine, pa do rimskih in arabskih zdravilcev.  V času Rimskega imperija so s soncem zdravili astmo, zlatenico, vnetja mehurja in debelga črevesa in mnoge druge bolezni. Leta 1.700 je bila sončna svetloba uporabljena za blaženje težav skorbuta in rahitisa, 100 let kasneje pa so s soncem zdravili tudi bakterijske infekcije, vključujoč antraks in kolero. Sonce je naš prijatelj in nujen za zdravje in dobro počutje. A kot pri vseh drugih stvareh, je tudi tu potrebna zdrava pamet in ljubezen do svojega telesa. Uživajte v poletju, ki se nam razodeva! 🙂

P.S. Preberite še, kako lahko na naraven način v poletnih mesecih negujete svojo kožo s kokosovim oljem!

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.