12. maja, 2010
|

OrCa naravna kozmetika

Kako (ne)varna je vaša krema za sončenje?

Zdi se, da so alergije na sonce vse pogostejše in vedno več se tudi sliši in bere o potencialno nevarnih sintetičnih kremah za zaščito pred soncem, ki bolj kot to, da bi varovale našo kožo, škodujejo našemu zdravju, saj obstaja kar nekaj epidemioloških raziskav, ki kažejo na višje tveganje za kožnega raka pri uporabnikih sintetičnih krem za sončenje (torej tistih, ki vsebujejo kemične filtre, ne mineralnih, odličen primer je Avstralija)

KAJ JE SPF, OZIROMA ZF?

SPF (ZF) ali zaščitni faktor na kremi nam pove kolikšna je zaščita pred UVB žarki ter koliko dlje smo lahko na soncu ne da bi nas opeklo, v primerjavi z izpostavljenostjo soncu brez zaščite. Na primer, če bi nas sonce z nezaščiteno kožo opeklo v 10 minutah, lahko z zaščitnim faktorjem 30 (SPF30) dobo izpostavljanja soncu podaljšamo na 300 minut. Višji zaščitni faktor pomeni daljšo zaščito, še vedno pa je pomembno, da pred nakupom kreme preverite, če le-ta zagotavlja zaščito pred UVA in UVB žarki.

Ločimo dve vrsti zaščitnih faktorjev:

  • Kemično zaščito, ki vpija UV žarke
  • Naravno, mineralno (mehanska oz. fizična) zaščito kože, ki UV žarke odbija

Fizična zaščita z mineralnimi filtri (kamor sodita cinkov oksid in titanov dioksid) ima širši spekter delovanja, ščiti pred UVA in UVB žarki in kože ne draži. Titanov dioksid in cinkov oksid sta tudi veliko bolj vzdržljiva od sintetičnih produktov in je zato nanos zaščitne kreme potreben redkeje.

Pri kemični filtrih (katere najdemo v sintetičnih kremah za zaščito pred soncem) lahko težave nastanejo že ko je koža, na katero smo nanesli kemične filtre, izpostavljena soncu, saj se z izpostavljenostjo soncu začnejo dogajati kemične reakcije na nivoju aktivnih in neaktivnih sestavin ter kože. Kot posledica se lahko pojavijo vnetja, opekline, alergične reakcije, spremembe pigmenta in fotogenotoksični učinki (spremembe DNK). Nekatere sestavine so lahko tudi fototoksične, kar pomeni, da z izpostavljenostjo soncu lahko postanejo toksične.

Kakšna so tveganja s kemičnimi filtri v sintetičnih kremah za sončenje?

Octyl methoxycinnamate (OMC) je en izmed najbolj pogosto uporabljenih kemičnih UV filtrov in povzroča preobčutljivost in alergijo na sonce. OMC se vpije pod vrhnje plasti kože in sprošča proste radikale, ko je izpostavljen UV žarkom. Novejše študije nakazujejo, da bi lahko šlo za xenoestrogen (PCB, BPA, phthalati). Xenoestrogen v prevodu pomeni estrogen-tujek in ruši hormonsko ravnovesje organizma.

Raziskave kažejo, da številne snovi, ki veljajo kot kemični UV filtri (4-MBC, OMC, oxybenzone, octyl-dimethyl-PABA in octinoxate) vplivajo na delovanje endokrinega sistema. Gre za snovi, ki motijo hormonske aktivnosti in produkcijo, preko česar lahko vplivajo na mnoge bolezni, tako pri moških kot pri ženskah, vključno z rakom na dojkah (rak mlečnih žlez) in rakom reproduktivnih organov. Ena od raziskav je pokazala, da je samo enotedenska izpostavitev moškega trem najbolj pogostim kemičnim UV filtrom (oxybenzone, 4-MBC in octinoxate) že imela značilen vpliv na padec nivoja testosterona in estradiola.

Za navedene sestavine se sumi, da imajo lahko negativen učinek tudi na predpubertetne otroke z nižjimi ravnmi endogenih hormonov. Mlajši otroci so še posebej občutljivi, ker imajo večje razmerje površine kože v primerjavi s telesno težo in tako dobijo več nevarnih snovi na kilogram teže. Poleg tega imajo slabše razvite mehanizme za izločanje oziroma uničevanje strupov v telesu, večkrat jih namažemo s kremami za sončenje in za povrh obstaja tudi večja verjetnost, da bodo nekaj kreme zaužili.

Dnevna uporaba krem z benzophenoni lahko povzroči dermatitis, opekline, srbečice in kožna vnetja. Benzophenon sprošča proste radikale, ki lahko privedejo do verižne reakcije, in uničijo vse s čemer pridejo v stik, vključno z DNK.

Oxybenzone (benzophenone 3) je pogosto uporabljen v kremah za sončenje. Hitro oksidira in postane prosti radikal, ki poškoduje kožne celice. Povezujejo ga tudi z alergijami in xenoestrogenskimi učinki. Nedavna študija ugotavlja, da imajo matere z visokim nivojem oxybenzona višjo verjetno, da bodo rodile deklice z nižjo porodno težo, kar lahko pogojuje tudi zdravstvene zaplete v kasnejšem življenju.

Študija ameriškega centra za nadzor bolezni (Center for Disease Control), je med 2500 testiranimi (starejši od 6. leta) pri 97% odkrila oxybenzone v njihovem urinu. Še nekoliko starejša študija odraslih pa je pokazala, da se oxybenzone skozi urin izloča še dolgo po tem, ko je bil opravljen zadnji nanos kreme, kar nakazuje na to, da se le ta v telesu nabira in zelo počasi izloča.

Avobenzon je še ena sestavina, ki z izpostavljenostjo UV žarkov sporšča proste radikale. Poznamo ga tudi pod imeni parsol 1789, eusolex 9020, escalol 517, po INCI nomenklaturi pa pod butyl methoxydibenzoylmethane). PABA (para-aminobenzoic acid) je ena prvih komercialno uporabljenih sestavin

za blokado UVB žarkov. Ameriška FDA (Food and Drug Administration) je omejila uporabo v kremah za sončenje na največ 15% v celotni sestavi kreme, Evropa na 5%, Avstralija na 15%, Kanada pa jo je prepovedala ker poškoduje kožne celice in lahko vpliva na nastanek kožnega raka.

Zelo zanimivo je tudi dejstvo, da je tam, kjer je bilo spodbujanja za uporabo krem za sončenje največ, tudi največ kožnega raka, tipičen primer je Avstralija.

Poleg navedenih sestavin se v kremah za sončenje uporabljajo še padimate A (ester iz PABA), padimate O, octyl salicylate, dibenzoylmethane, 5-methoxypsolaren (5-MOP), isopropyl dibenzoyl methane (eusolex 8020). Spuščajo proste radikale, povzročajo poškodbe DNK, alergije, vnetja in podobno.

Poleg samih kemičnih UV filtrov so pogoste potencialno nevarne sestavine v kozmetičnih izdelkih tudi sintetični konzervansi. Formaldehid, ki se sprošča pri določenih, pogosto uporabljenih, sintetičnih konzervansih, velja za izredno toksičnega in lahko povzroča raka, kožne izšpuščaje in draži kožo. Nekateri proizvajalci kozmetičnih izdelkov formaldehid uporabljajo kot konzervans, sicer pa se formaldehid sprošča tudi pri naslednjih sestavinah: DMDM hydantion, diazolindinyl (germall) in quaternium.

Kako izbrati pravo kremo za zaščito pred soncem?

Na srečo obstaja že kar nekaj krem za sončenje, ki svojo funkcijo varovanja pred sončnimi žarki opravijo prav tako dobro ali celo bolje, kot sintetične kreme, vendar z veliko manjšim tveganjem za naše zdravje. Za izvlečke črnega in zelenega čaja je že nekaj časa znano, da preprečujejo erythemo (rdeči kožni izpuščaji), sončne opekline in popravljajo okvare DNK v kožnih celicah. Priporočeni so kozmetični izdelki, ki vsebujejo vitamin A, vitamin E zeleni čaj in likopen.

Izbirajte le izdelke, kjer so navedene vse sestavine v kremi. Vse prevečkrat prodajalci z željo po prodaji določenega izdelka obljubljajo, da je le ta naraven, v resnici pa je vsebuje le nek procent naravnih sestavin ali še to ne. Zakon je žal še vedno precej ohlapen, zato preostane le, da sami preverite ali izdelek resnično vsebuje le 100% naravne sestavine. Skušajte uporabljati ekološke izdelke, saj to pomeni, da so bile tudi rastline, ki se v izdelkih nahajajo vzgojene po ekoloških načelih, torej brez umetnih gnojil, pesticidov, herbicidov … in ostalih nezaželenih sestavin.

KAJ VAM PRIPOROČAMO MI?

Za zaščito pred soncem oz. »za sončenje«, priporočamo kremo Soleo organics, ki je bila na testu med 1.572 kremami za sončenje izbrana za najboljšo, prejela pa je še dve drugi ugledni nagradi za najboljšo kremo za sončenje.

Soleo Organics krema SPF 30+, kožo ščiti pred UVA in UVB žarki in je primerna za vse starosti. Zaščita pred škodljivimi sončnimi je dosežena s pomočjo mineralnih filtrov (cinkov oksid 22,3%). Zaradi svoje naravne sestave je primerna tako za odrasle, kot tudi za otroke od 6. meseca starosti dalje, torej jo lahko uporablja vsa družina. Krema je hipoalergena, zato je primerna tudi za zelo občutljivo kožo, je vodoodporna in kar je mnogim zelo pomembno – ne pušča belih madežev in se lepo razmaže. Z antioksidanti obogateno olje grozdnih semen in zeleni čaj kožo negujeta, izvleček kamilice kožo pomirja, izvleček kumarice in vitamin E pa vlažita. Embalaža je izdelana iz 100% recikliranih materialov in jo je mogoče reciklirati.


Soleo organics krema za sončenje ne vsebuje: kemičnih UV-filtrov, titanovega dioksida, parabenov, sintetičnih konzervansov, mineralnih olj, petrokemičnih snovi, umetnih barvil in parfumov in ni testirana na živalih.

Ne pozabite pa pred škodljivimi sončnimi žarki zaščititi tudi svojih ustnic! Priporočamo uporabo Hurraw balma s SPF zaščito 15, ki bo vaše ustnice tudi nahranil in zaščitil pred izsušitvijo.

KAJ PA NANOTEHNOLOGIJA?

Nekateri se sprašujejo, če je uporaba tehnologije, imenovane nanotehnologija, pri uporabi že prej omenjenih – titanovem dioksidu in cinkovem oksidu (uporaba delcev, velikih od 1-100 nanometrov) škodljiva, saj bi lahko majhnost takšnih delcev omogočala, da se vsrkajo v kožo in kot pri vsej nanotehnologiji povzročala škodo telesnim celicam.

Pri Soleo organics nanotehnologije ne uporabljajo in v svojih kremah uporabljajo zgolj delce, ki so večji, zato za kožo popolnoma neškodljivi, saj se zadržijo na njeni površini in na tak način odbijajo sončne žarke (UVA in UVB žarke). Ob uporabi sončnih krem pa ne pozabite: po vsakem kopanju, tuširanju, prekomernem potenju, brisanju z brisačo … nanos z zaščitno kremo ponovite. Priporočamo tudi uporabo sončnih očal in zaščitnega pokrivala.

Zdaj vam preostane le še da skrbno izberete izdelke za nego kože med in po sončenju in se nato brezskrbno prepustite vročim poletnim dnem. 🙂

Vse lepo vam želimo, vaša ekipa Orca.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.