12. maja, 2010
|

Domača lekarna

OrCa naravna kozmetika

Imaš težave z izpadanjem las ter suhimi in krhkimi lasmi brez življenja?

Preveri 7 najpogostejših vzrokov, ki lahko poškodujejo tvoje lase in kako si lahko pomagaš do bolj močnih, bujnih in zdravih las!

Sintetične barve za lase

Večjemu izpadanju las pa lahko botruje tudi (pre)pogosto barvanje las s kemičnimi barvami za lase, zato svetujem, da iz svoje kozmetične poličke črtaš VSE sintetične barve za lase in začneš svoje lase negovati le s 100% naravnimi barvili, med katere spadajo KanaIndigoSena in Amla, ki pa imajo obenem tudi zdravilne lastnosti.

Kana, Indigo, Sena in Amla so edina 100% naravna rastlinska barvila z lase, ki ne vsebujejo popolnoma nobenih dodatkov. Nahajajo se v prahu in jih je zato pred uporabo potrebno “aktivirati” – zmešati z vodo (v naprej pripravljene, “naravne” barve za lase ne obstajajo!).

Učinek, ki ga pustijo na laseh pa je ZAVIDANJA vreden, prisežem! Ne le, da boš poskrbela za izjemen lesk in izjemno barvo, lasje bodo tudi močni in polni, na lasišče pa ne boš več nanašala močnih toksinov, ki vplivajo na tvoje zdravje!

Še malce pojasnil, da te ob dnu članka ne zmede kaj so barvila in kaj obloge/maske za lase. Namreč tako Amla kot Sena sami po sebi ne dajta pigmenta in ne barvata las (Sena le malce poudari že naravno svetel las, na temnemu ne pusti nobenega odtenka, le okrepi ga in izobljša kvaliteto).

Zato se tako Amlo kot Seno lahko uporablja tudi samostojno (kot masko) in las ne bosta obarvali. Če ju želimo uporabiti kot barvo, ju moramo kombinirati s Kano.

Pozornost velja nameniti le močno beljenim lasem, ki so poškodovani, saj je las “odprt”, zato lahko povzame nekaj pigmenta rastlin. Beljen las je zato lahko po uporabi Amle malce temnejši, po uporabi Sene pa dobi malce zlatega pridiha. A to velja zgolj za močno razbeljene lase. V tem primeru bo morda bolje uporaba Amlinega olja.

Na kratko: Kana daje sama po sebi rdeče-oranžen pigment, v kombinaciji z Indigom pa lahko dosegamo temno rjave odtenke. Če želimo vranje črno bravo las, jih najprej pobravamo s Kano in nato še z Indigom. Temnega lasu se ne da posvetliti, saj moramo v tem primeru lasu odvzeti pigment. To se z naravnimi barvili nikoli ne da dosežti.

Torej, poslovi se od močnih kemikalij v sintetičnih barvah za lase in dobrodošla v svet naravnih rastlinskih barvil, ki bodo okrepila tvoje lase do zavidanja vrednih pogledov! 😉

Pomanjkanje vitaminov in/ali mineralov

Lasišče je del naše kože. Koža je največji organ, predstavlja naša druga pljuča in druga usta. Zato vse kar nanesemo na kožo, preko kapilar in lojnic preide v naš organizem. Posebno hitro in učinkovito se abosrbira na lasišču, ki je prepredeno s kapilarami, živčnimi končiči in lojnicami ter nima maščobnega podkožja, zato je uporaba kemičnih barv ter sintetičnih šamponov toliko bolj zakrbljujoča. Tudi slednji namreč lahko povzročajo pospešeno izpadanje las, saj vsebujejo groba čistila, parfume in druga sintetična sredstva, ki lahko poškodujejo naše lase in lasne mešičke.

Poleg naštetega pa lahko izpadnje las nakazuje tudi na padec imunskega sistema ter manjko določenih mineralov in vitaminov v telesu.

Najpogosteje so to vitamini skupine B, A, E in cink ter železo. V tem primeru svetujem uživanje posameznih mineralov, če se prepoznaš v tudi v drugih simptomih pomanjkanja (preveri simptome pomanjka vitamina B12 in železa) ali pa uporabo Ultimativnega lepotnega kompleksa, ki poleg vitamina C vsebuje tudi cink, železo, njivsko preslico (vir silicija), MSM (organsko žveplo) … ter druge sestavine, ki pomagajo ne le k lepšim in bolj gostim lasem, temveč tudi lepšim in močnješim nohtom ter črvrsti in napeti koži.

Prehrana

Prehrana je seveda KLJUČNA! Še bolj ključno pa je stanje tvoje črevesne flore in želodca, saj se tam vrši absorbcija vseh hranil. Če imaš torej šibko črevesje, se tudi vitamini in minerali ne bodo učinkovito absorbirali, zato je bistveno, da okrepiš sedež imunskega sistema, črevesje. Najbolje si lahko pomagaš s probiotično terapijo. Več te vabim, da prebereš v članku “Kako izbrem primeren probiotik zase?”

Svojo prehrano obogati z veliko zelenjave in sadja, obroki naj bodo polnovredni in raznoliki. Sama prisegam na polnovredno rastlinsko prehrano. Izloči iz prehrane predelana živila, mleko in mlečne izdelke in meso. Uživaj zelenolistnato zelenjavo, stročnice, gomoljnice, polnovredna žita … Naši lasje se namreč hranijo z našo hrano oziroma iz tistega, kar užijemo, črpajo hranila zase. Če se rada zatečeš k hitri prehrani, mastni in visoko kalorični hrani, potem bodo tudi tvoji lasje težko dobili vse potrebne snovi in se bodo zato pogosteje lomili, izpadali in se mastili.

V prehrano dodaj (neoluščeno) proso, ki je bogato z minerali in vitamini, ki pomagajo pri rasti las, med drugim tudi s silicijem in kremenčevo kislino. Vsako jutro si privošči zajtrk iz prosene kaše ali pa proseno kašo vključi v večerne enolončnice ali popoldanska kosila.

Voda in dehidracija

Spij dovolj vode, da bo telo hidrirano. Voda je ključna za zdravje naših las zaradi več vzrokov. Si vedel-a, da 1/4 lasu predstavlja voda? Že ta podatek sam po sebi je dovolj, da lažje razumemo zakaj dehidracija vpliva tudi na krhkost, suhost in lomljivost las. Ko v svoje telo vnesemo manj vode, kot jo porabimo, nastopi dehidracija.

Prvi znaki dehidracije so vidni kot omotica, vrtoglavica, suha usta, šibkost v mišicah, glavobol in utrujenost. Veliko ljudi je dandanes večino časa v stanju kronične dehidriranosti, zato se tudi zavedajo ne, kako zelo slabo se v resnici počutijo ali pa je to počutje zanje že tako “normalno”, da pozabljajo, da ni normalno oz. to pripisujejo drugim vzrokom ali celo iščejo rešitve povsod drugod, kot na samem vzroku. Zato, prosim, pij dovolj vode. 🙂

Ne pomaga ravno če naenkrat spiješ pol litra mrzle vode in potem to še 2x to ponoviš. Telo ne bo uspelo absorbirati toliko mrzle vode, zato jo bo izločilo. To boš prepoznal-a po tem, da boš veliko pil-a in obenem veliko odvajal-a vodo. Pij toplo vodo ali vsaj vodo sobne temerature, nenehoma čez dan, po požirkih. Na ta način jo bo telo dobro absorbiralo. Če tvoje delo vključuje veliko govorjenja, gibanja, menjavanja okolja (zaprti prostori, zunanjost, pa spet zaprti prostori) ali pa delaš v klimatiziranem okolju, tvoje telo potrebuje še več vode.

Srbeče lasišče in glivice

Če imaš srbeče lasišče (denimo zaradi seboroičnega dermatitisa), lahko s praskanjem lasišča pospešiš tudi izpadanje las, ker s tem poškoduješ lasne mešičke. V tem primeru poleg uporabe naravnih šamponov (za te primere je odličen je 100% Pure šampon neem&repinec!), svetujem tudi oblogo iz Sene, ki daje lasem volumen in svilnat otip, zelo dobrodejna pa je za lasišče, še posebej, če so težave s prhljajem, mastnim lasiščem ter glivičnimi obolenji.

V primeru glivic na lasiču poskrbi, da okrepiš telo od znotraj, saj so glivice nastale zato, ker je tvoje telo ustvarilo zanje primerne pogoje, da so se pretirano razmnožile. Svetujem terapijo s Saccharomyces Boulardii in po potrebi tudi izvlečkom grenivkinih pešk (običajno so glivice prisotne ne le na lasišču, temveč se pojavljajo tudi vaginalna vnetja, izcedki iz nožnice, nečista koža …, zato je potrebno delovati celostno.)

Izpadanje las

Poleg hidriranja, zdrave prehrane in nadomeščanja morebitnih vitaminsko-mineralnih primanjkljajev, o katerim sem pisala pod točko 2, si lahko proti izpadanju las pomagaš tudi z oblogo iz Amle, katero Indijke tradicionalno uporabljajo proti sivenju in izpadanju las.

Po uporabi obloge (maske) iz Amle, lasje postanejo bolj prožni in močni ter ne izpadajo. Ženske, ki Amlo uporabljajo redno, kot terapijo, pa zagotavljajo, da se osivelim lasem povrne tudi naravni pigment. Poleg tega lasje postanejo svilnati in bleščeči, lasišče pa čisto in zdravo. Novejše znanstvene raziskave kažejo, da imajo amlini plodovi antivirusno in antimikrobno delovanje.

Namesto obologe lahko uporabljaš tudi Amlino olje – sama z njim negujem konice las, da niso izsušene 🙂

Poskrbi za 100% naravno nego las tudi s šamponi

Vedno posezi le po 100% naravnih šamponih za lase, ki ne bodo poškodovali kislinsko lipidnega plašča kože in ki ne bodo zastrupljali tvojega telesa s kemikalijami, hormonskimi motilci in grobimi čistilci. Sama prisegam na naše, večkrat preizkušene in tudi v svetovnem merilu neštetokrat pohvaljene 100% naravne šampone iz linije 100% Pure, Sanctum in Rahua – Amazon Beauty. Lasje bodo ob redni uporabi sijoči, močni in gosti, lasišče pa negovano in zdravo. Poskusi in se prepričaj tudi sam-a! 🙂

Če potrebuješ pomoč ali nasvet, ali imaš morebitne težave z izpadanjem las, srbečim lasiščem ali drugo, smo ti za pomoč in nasvet vedno na voljo v OrCi ali preko maila info@or-ca.si. 🙂


Vse informacije in opisi na straneh spletne trgovine www.or-ca.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

Izdelki in trditve o posameznih izdelkih v elektronskih novicah in v spletni trgovini www.or-ca.si, niso bili ocenjeni s strani državnih inštitucij in niso namenjeni za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Tekstovni opisi posameznega izdelka (prehranska dopolnila) so zgolj informativne narave in niso bili potrjeni s strani Evropskega inštituta za varnost hrane (EFSA).

V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.