12. maja, 2010
|

OrCa naravna kozmetika

Pravilno čiščenje čopičev za nanos ličil

In zakaj ne bi novega leta začeli kar pri skrbi za lepo in zdravje vašega kože – s čistim čopičem?

Redna higiena vašega čopiča bo prinesla novo in prijetno opravilo obenem pa poskrbela za njegovo daljšo življenjsko dobo. Najbolj pogosto vprašanje, ki zadeva čiščenje čopiča, je »kako pogosto?« To je odvisno od tega kako pogosto čopiče uporabljate, za kaj jih uporabljate in koliko različnih odtenkov nanašate z enim samim čopičem. Večina ljudi uporablja svoj čopič za nanos osnovnega pudra za en sam odtenek, zato je čiščenje enostavnejše. Pa začnimo kar tukaj.

Čopiča za nanos osnovnega mineralnega pudra, številka #25 in #15, sta narejena iz sintetičnih taklonskih vlaken, čemur se gre zahvaliti za neverjetno mehkobo teh čopičev. Po daljšem času pa lahko vlakna zaradi nerednega čiščenja izgubijo svojo nežnost, saj vsakodnevno z obraza pobirajo maščobo, ki jo koža izloča, ter različne kreme ali olja, ki jih pred nanosom pudra nanašamo na kožo. In izguba nežnosti je prvi znak, da čopiču pripravite prvovrstno kopel… no ali pa vsaj, toplo prho.

Sama čopiče operem približno na vsake tri tedne, včasih tudi kakšen dan prej. Uporabljam ekološko in 100% naravno trdo milo, včasih pa tudi tekoče milo.

Postopek pa je naslednji:

Čopiči za puder

Najprej zmočite čopič pod curkom tekoče vode. Vlakna čopiča nežno podrgnite po trdem milu ali pa kanite kapljico tekočega mila v dlan in čopič z vlakni zavrtite po dlani. To ponavljajte toliko časa, dokler ne bo milna penica ponovno bela.

Čopič sperete s  toplo vodo, sama to napravim tako, da ga držim skoraj vzporedno s curkom vode (ki naj ne bo premočan), nagnem ga le toliko, da voda steče po vlaknih, katera s prsti nežno spiram (bodite pazljivi, da voda ne zaide v ročaj čopiča, kjer je stičišče vlaken in lim, ki skupaj drži čopič, saj le ta lahko po daljši izpostavljenosti milu in vlagi popusti in se čopič zato uniči).

Ko priteče čista voda in se med vlakni ni več nobenega ostanka milnice/pene, čopič z dlanjo nežno stisnete, da odteče odvečna voda. Če med stiskanjem vlaken med njimi še vedno opazite ostanke mila, nadaljujte z izpiranjem. Ker imata prav ta dva čopiča izredno gosta vlakna, je včasih potrebno namiliti dvakrat ali celo trikrat. Pomembno je le to, da sperete vso umazanijo z vlaken.

Če ne sperete vsega, se lahko zgodi, da bodo vlakna mehka, le na sredini čopiča bodo videti in občutiti trša zaradi ostankov umazanije,  kar kasneje vpliva na nanos ličil.

Torej, vlakna istisnite z roko, da v čopiču ne bo ostalo nič vode, nato pa postopek ponovite s čisto brisačko: ovijte jo okrog čopiča in vanjo iztisnite vlakna, ne drgnite jih, da se ne poškodujejo, samo nežno vtrite (če je vaš čopič nov, se lahko zgodi, da pri stisku v brisačko spusti nekaj temne barve, kasneje se to ne bo več dogajalo).

Ko iz čopiča iztisnete vso vodo, ga položite na mizo ali pult, tako da bodo z vlakna ležala čez rob mize/poličke, da se posušijo. Če se pranja čopiča lotite zjutraj, po vašem ličenju, bodo vlakna do naslednjega jutra že suha in pripravljena na novo nalogo ličenja. 🙂 Izredno pomaga tudi, če vlakna medtem, ko se čopič suši na polički, nekajkrat nežno pogladite z roko, tako da se normalno razporedijo.

Čopiči za lička

Te čopiči so nekoliko lažji za pranje, saj njihova vlakna niso tako gosta kot vlakna čopiča za osnovni puder. Sama običajno očistim kar vse tri naenkrat , na enak način kot čopič št. #15 in #25. Vse naenkrat namilim, vse naenkrat sperem in vse naenkrat obrišem. Tudi sušijo se vsi skupaj. 🙂 Če s čopičem za lička nanašate različne odtenke senčil za lička in bronzerjev, boste morda čopič čistili pogosteje. Ni pa ga potrebno vsakič prati, ko zamenjate odtenek. Dovolj bo, če ga s vlakni navzdol nežno potapkate po brisački, nato pa vlakna še nekajkrat zavrtite po vlažni brisački. Da bodo vlakna hitro suha in pripravljena na novo ličenje, jih še enkrat nežno zavrtite po suhi brisački. Na tak način se izognete mešanju različnih odtenkov vaših senčil za lička. Če pa uporabljate vedno enako senčilo za lička ali bronzer, pa bo verjetno dovolj, če čopič temeljito umijete nekje med dvema in štirimi tedni.

Čopiči za senčila

Če barve senčil za oči menjate pogosto, vsam svetujem češčenje čopičev na prav tak način kot je opisano za čopiče za lička. Ker pa se ti čopiči sušijo precej hitreje, ne boste izgubili veliko časa niti, če ga namilite in sperete pod tekočo vodo. Če po večini uporabljate podobne odtenke, bo dovolj, če tako pranje opravite na vsake dva tedna. Če imate čopičev za senčila več, lahko posnemate majhne otroke v vrtcu in naredite sledeče: v kozarec natočite za prst vode (v višini 1 cm) in dodajte malo naravnega tekočega mila. Čopiče sperete v kozarcu na enak način, kot to počnejo otroci v vrtcu, ko čistijo čopiče vodenk in temper. Samo še sperete pod tekočo vodo in nežno obrišete v brisačko.

Čopiči za obrvi

V moji kopalnici je ta čopič na dnevnem redu za pranje. Ker ga vsako jutro uporabljam za brezhibni videz, ga pogostokrat zmočim, zmešam z minerali in uporabim. Na tak način se vlakna čopiča sprimejo skupaj. Ker se izredno hitro suši, ga po uporabi namilim, spreme, obrišem v brisačko in že je pripravljen na ponovno uporabo.In za konec samo še opozorilo: čopičev nikdar ne izpostavljajte vročini, saj taklon ne prenaša dobro visokih temperatur. Če želite pospešiti potek sušenja vašega čopiča, ga raje dobro dobro ožmite v brisačko in nekajkrat pogladite po vlaknah, kot pa uporabite sušilec za lase, saj bo le ta zagotovo poškodoval vlakna vašega najljubšega čopiča.

Diana, z ekipo Orca

Kremno trdo milo breskev (127g), 100% Pure – Izdelek iz zgodbe

100% Pure trdo milo je obogateno s karitejevim maslom in kokosovim oljem, ki kožo negujeta, vlažita in zaščitita. Bogato kremno milo bo zaradi svoje radodarne količine v vaši kopalnici trajalo in trajalo…

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.