12. maja, 2010
|

OrCa naravna kozmetika

Ali uporabljate NEvarne odstranjevalce lakov za nohte?

Barve za nohte so imele v tistem času bolj socialni pomen, kot lepotni, saj so izdajale hierarhičen status posameznika v družbi. Medtem pa so v starem Egiptu za barvanje svojih nohtov uporabljali zgolj, tudi danes dobro poznano, kano. Samo najvišji po hierarhičnem položaju v družbi so smeli nositi živo svetlo rdečo barvo, kar jih je ločilo od drugih slojev. Nižji sloji so si nohte barvali z zelo svetlimi odtenki.

V modernem času se izdelovalci lakov vse bolj zavedajo posledic določenih kemikalij, zato se določenimi med njimi skušajo izogniti oz. vsaj omejiti vnos »toksičnega tria«, saj lahko prav te tri kemikalije povzročijo precej resne zdravstvene težave, kot je npr. rak, astma in poslabšanje kronične bolezni.

Toksični trio 

Prvi od »toksičnega tria«  je toluen. Dokazan, da v večjih količinah lahko povzroči raka, uporabljen v lakih za nohte in odstranjevalcih lakov pa lahko afektira na kratkoročni spomin, povzroča težave pri nerojenem otroku, je karcinogen in negativno vpliva na imunski sistem.

Drugi so ftalati, ki prav tako kot toluen lahko vplivajo na reproduktivne organe ali zaplete pri novorojenčkih. Medtem, ko je formaldehid znan kot neke vrste razkužilo v lakih, ta pa v telesu hitro razpade na posamezne molekule in zato predstavlja še večje tveganje. Vdihovanje formaldehida (v večjih količinah tudi med lakiranjem nohtov), lahko povzroča iritacijo oči, nosa, grla in pljuč. S prekomerno izpostavljenostjo formaldehidu se znatno poveča tudi možnost za raka.

Podobna zgodba pa je tudi z odstranjevalci lakov za nohte. Vsi smo se kdaj v življenju že srečali z njimi, če ravno nismo redni uporabniki. Pa ste se kdaj vprašali, kakšna je njihova sestava in kaj lahko le-ta pomeni za naše zdravje?

Večina odstranjevalcev za nohte vsebuje dobro poznani aceton (tudi 2-propanon), ki je glavna sestavina večine odstranjevalcev za nohte. Je izredno vnetljiva sestavina in se v splošnem uporablja kot topilo plastike. Ker aceton hlapi, lahko vzdraži oči in povzroči rdečino oči, težave pri dihanju in celo zastoj pljuč. Če je izpostavljenost minimalna in kratkotrajna, so stranski učinki sicer minljivi.

Če gre za delovno izpostavljenost acetonu (npr. v kozmetičnih salonih) pa lahko aceton povzroči kronična obolenja, tudi bronhitis.

Odstranjevalci lakov za nohte med drugim vsebujejo tudi brezbarven, hitro vnetljiv toluen, pridobljen iz nafte in uporabljen tudi kot topilo za goriva. Ta lahko povzroči omotico, glavobol, tekoč nos, zmedenost in celo izgubo kratkotrajnega spomina, če se ga vdihuje minimalni čas. Redna izpostvaljenost pa lahko povzroči zaplete ob rojstvu otroka in težave pri novorojenčkih.

Še tretja komponenta odstranjevalcev lakov za nohte, ki se ji je bolje izogniti, je ethyl acetat. Ta se v odstranjevalcih znajde predvsem kot nadomestek acetona. Gre za hlapljivo in vnetljivo tekočino, pridobljeno iz etanola in ocetne kisline. Uporablja se tako v sintetičnih parfumih, kot tudi kot topilo za plastiko. Njegovi neželeni učinki na zdravje so v primeru izpostavljenosti enaki kot pri acetonu in toluenu.

Prav sintetični odstranjevalci lakov pa so tudi razlog za krhke, lomljive in razcepljene nohte, saj jih kemikalije v odstranjevalcih poškodujejo in izsušijo.

Zdravju škodljivi učinki kemikalij na telo se torej praviloma pojavijo v dveh oblikah. Lokalno ali sistemsko. O lokalnem efektu govorimo takrat, ko kemikalija prizadene oz. iritira kožo, nos, oči ali grlo. Kemikalije, ki se absorbirajo v krvni obtok, pa imajo sistemski efekt na zdravje, npr. glavoboli, omotica in tekoč nos. Iz zgoraj navedenih opisov je razvidno, da naštete kemikalije, ki jih uporabljamo v izdelkih, lahko pri manjši izpostavljenosti povzročijo lokalne poškodbe. Pri večji izpostavljenosti ali pri večkratni izpostavljenosti pa lahko predstavljajo resno grožnjo našemu telesu ali vplivajo celo na nerojenega otroka.

Na voljo je varna izbira!
Zato, če vas skrbi izpostavljenost tem škodljivim kemikalijam, izbirajte in uporabljajte izdelke, ki so telesu bolj prijazni in posežite po varni in naravni alternativi, ki je že na voljo:

Naravni in varni odstranjevalec lakov za nohte Eden Natural.Eden, naravni odstranjevalec laka za nohte (50ml)

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.