9. maja, 2024
|

Domača lekarna

Najboljši potovalni nasveti

5 potovalnih trikov za popoln začetek počitnic!

Odhod na počitnice je vznemirljiv čas, pogosto vrhunec leta! Odštevanje se je začelo! Vendar pa obstajajo nekateri vidiki, ki zahtevajo pozornost, da mi sami in naša družina v tem času dobi najboljšo izkušnjo, z zdravjem na čelu. Sledi 5 potovalnih trikov, ki jih lahko preiskusite.

Naj bo naš trebušček srečen!

Vznemirjen/ razdražen trebušček na počitnicah nam lahko odvzame tudi več dni, zaradi bolezni in okrevanja. Raziskave o potovalni driski so pokazale, da je uporaba nepatogene glive kvasovke, Saccharomyces Boulardii, 5 dni pred potovanjem in v času potovanja, zmanjšala pojavnost in trajanje potovalne driske.

Poleg tega je ingver odličen za preprečevanje in omilitev slabosti, razdraženega ali vnetega črevesja/ trebuščka. Vsi omenjeni simptomi so značilni za potovalno drisko.

Koža poleti

Če ste v preteklosti trpeli zaradi sončnih opeklin, občutljive kože, pordelost ter bolečine, tega ne boste želeli ponoviti.

Eden najpomembnejših previdnostnih ukrepov za poletje je zaščita kože pred UV sončnimi žarki. Porjavelost je lahko lepa, vendar je nadzorovana izpostavljenost z zaščito pred soncem najvarnejši način.

Čeprav je določena nezaščitena izpostavljenost soncu bistvenega pomena za proizvodnjo vitamina D, je le-to potrebno omejiti, da preprečimo opekline. Sončne opekline so znane po tem, da povzročijo oksidativno škodo, pri čemer si raziskovalci postavljajo vprašanja in si prizadevajo najti rešitve,  za preprečevanje in zmanjšanje nastale škode.

Ena od možnih rešitev je uživanje ekstrakta iz grozdnih pešk. Po samo dveh tednih uživanja jemanja ekstrakta iz grozdnih pešk, se je pojavnost rdečice, zaradi sonca, pomembno zmanjšala.

Podobno je študija poročala, da karotenoidi, oranžni/ rdeči pigmenti v sadju in zelenjavi, lahko zaščitijo kožo pred poškodbami sonca, vnetji in oksidativnim stresom.

Medtem ko je karotenoid astaksantin, ki ga najdemo v algah in tudi v rožnatem perju flamingov, lososu (iz njegove prehrane iz alg), pokazal, da zmanjšuje oksidativne poškodbe in poslabšanje kože, ki ga povzročajo UV žarki. Vsi našteti simptomi so značilnosti sončnih opeklin.

14 dni pred počitnicami je najboljši čas za pripravo na sonce. Sočasno je v sončnih dneh potrebna dnevna uporaba kreme za sončenje.

Hidriranje, hidriranje, hidriranje

Počitniški glavobol zaradi dehidracije ni zabaven. Ko smo na plaži ali bazenu, znoj odplakne voda in zato ne opazimo, koliko se potimo.

Pitna voda sama po sebi ni najučinkovitejši način za reševanje dehidracije. Ddodajanje mineralnih elektrolitov pomaga, da se tekočina v tkivu zadrži. Tako je uravnoteženje mineralnih elektrolitov v tekočini prava rehidracija tkiv. Ta trik naj se prične en dan pred potovanjem in nadaljuje tekom celotnih počitnic.

Premagaj časovni zamik/ jet lag!

Kaj, če bi lahko s preprostim nasvetom zmanjšali težek občutek, ki ga povzroča jet lag/ časovni zamik? Spremenite uro v nov časovni pas na začetku potovanja. To pomeni, jesti in spati z novim časom/ časovnim pasom.

Da bi se lažje prilagodili novemu času/ terminu spanja, uživajte sadje kot so češnje, ker so bogate z naravnim virom hormona spanja, melatoninom. Poleg magnezija (cela zrna in stročnice) in aminokislinskega glicina (ribe in semena), oba pomagata pri sprostitvi in pripravi na spanje.

V idealnem primeru užijte ta živila, ali prehranske dodatke z omenjenimi hranili, eno uro pred želenim časom spanja, medtem ko ste na letalu.

Potovalna tesnoba?

Potovanje je lahko resnično preizkušnja za živce in naše počutje, še posebej, če skozi proces vodimo tudi družinske člane. Za starše je lahko običajno, da zaradi vznemirjenja, v noči pred potovanjem, premalo spijo. Naraven način za sprostitev z zelišči, je dodatek melise v čaju, smutiju ali s prehranskim dodatkom. Citronska melisa izvira iz severne Evrope in jo pogosto najdemo na domačih vrtovih. Junij je najboljši mesec za nabiranje listov, ki jih za kasnejšo uporabo lahko tudi posušimo ali pa zamrznemo.

Sklep

Čeprav smo o potovalnih trikih razpravljali v okvirih prehrane, se je včasih smiselno in lažje odločiti za prehranska dopolnila. Le-ta nudijo tudi prenosno možnost, zato se je potrebno le spomniti, kdaj jih moramo vzeti.

Za več informacij, o prehranskih trikih za potovanja, se obrnite na nas!

Viri

Ito N, Seki S, Ueda F. The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People-A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2018 Jun 25;10(7):817.
Petruk G, Del Giudice R, Rigano MM, Monti DM. Antioxidants from Plants Protect against Skin Photoaging. Oxid Med Cell Longev. 2018 Aug 2;2018:1454936.
Pezzuto JM, Dave A, Park EJ, Beyoğlu D, Idle JR. Short-Term Grape Consumption Diminishes UV-Induced Skin Erythema. Antioxidants (Basel). 2022 Nov 30;11(12):2372.
Régnier P, Bastias J, Rodriguez-Ruiz V, Caballero-Casero N, Caballo C, Sicilia D, Fuentes A, Maire M, Crepin M, Letourneur D, Gueguen V, Rubio S, Pavon-Djavid G. Astaxanthin from Haematococcus pluvialis Prevents Oxidative Stress on Human Endothelial Cells without Toxicity. Mar Drugs. 2015 May 7;13(5):2857-74.

Informacije v tem članku niso namenjene zdravljenju, diagnosticiranju ali nadomeščanju nasveta zdravnika ali zdravstvenega osebja. Posvetujte se z zdravnikom ali farmacevtom, če imate že obstoječe zdravstveno stanje ali trenutno jemljete zdravila. Prehranska dopolnila se ne smejo uporabljati kot nadomestek za raznoliko in uravnoteženo prehrano in niso nadomestilo zdravilom.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.