15. decembra, 2022
|

Domača lekarna

Načrtovanje zanositve: Kako izboljšati moško plodnost?

Spoznaj ključna hranila za povečanje števila in gibljivosti spermijev – Viridianova strokovnjakinja za prehrano Salma Dawood raziskuje hranila, povezane z izboljšanjem moške plodnosti.

Za otroka sta potrebna dva. Medtem ko se je treba osredotočiti na spodbujanje ženske plodnosti, je prav tako pomembno spoznati, kako lahko prehrana podpira moško plodnost. Presenetljivo je, da je približno 40-50 % primerov neplodnosti posledica moške neplodnosti [1].

Na plodnost moških vplivajo številni dejavniki, vključno z življenjskim slogom in prehranskimi navadami. Z izboljšanjem prehrane lahko bistveno spodbudite zdravo moško plodnost. Za spodbujanje plodnosti je treba v prehrano vključiti zlasti hranila, kot so selen, cink, arginin, karnitin in vitamin D.

Selen:

Selen je ključni mineral, ki sodeluje pri proizvodnji sperme in je potreben za povečanje števila, kakovosti in gibljivosti spermijev. V študiji, v kateri so neplodni moški 100 dni prejemli 200 g selena, je selen znatno izboljšal kakovost sperme in število nosečnosti [2].

Cink:

Najpomembnejši mineral v sledovih pri moškem razmnoževanju je pomemben za tvorbo sperme, njeno gibljivost in proizvodnjo hormonov. Pomanjkanje cinka je povezano z nizko ravnjo testosterona in nizkim številom spermijev.

L-arginin:

Arginin je aminokislinski gradnik, potreben za tvorbo in gibljivost spermijev. V študijah, v katerih so moškim z astenospermijo dajali l-arginin, sta se gibljivost spermijev in spolno zdravje znatno izboljšala [3].

L-karnitin:

L-karnitin, ki zagotavlja energijo za gibljivost spermijev, je lahko zelo pomemben za plodnost in pomaga spermijem doseči jajčece. Študije, v katerih so dodajali L-karnitin, so v primerjavi s placebom znatno izboljšale stopnjo nosečnosti [4].

Vitamin D:

Vitamin D, imenovan tudi sončni vitamin, je ključnega pomena za številne telesne funkcije. Ker se ta vitamin sintetizira z izpostavljenostjo kože sončnim žarkom pod določenim kotom, ga primanjkuje številnim prebivalcem po svetu, ki ne živijo v vročem toplotnem pasu. Pomanjkanje vitamina D lahko po raziskavah [5] vpliva na gibljivost spermijev. Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) svetuje vnos 2000IE vitamina D3 otrokom (1-10 let) in odraslim, zlasti v zimskih mesecih.

Nasveti za življenjski slog:

Sprememba vsakodnevnih navad lahko poveča moško plodnost. Tukaj je nekaj predlogov.

– Omeji alkohol, kajenje in kofein: vse to lahko negativno vpliva na kakovost in število spermijev.

– Bodi aktiven: Za uravnavanje telesne teže in izboljšanje reproduktivnega delovanja je priporočljivo vzdrževati zmerno aktivnost.

Pravilna prehrana: uravnoteženo uživanje zdravih maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov je bistvenega pomena za zagotavljanje ustreznih hranil za optimalno plodnost.

– Obvladovanje stresa: Znižanje ravni kortizola lahko spodbuja plodnost in splošno zdravje.

Dodaj multivitamin, ki podpira moško plodnost!

Izberi multivitaminski pripravek, ki je posebej zasnovan za plodnost in lahko kvalitetno prehrano še podpre s ključnimi hranilnimi snovmi, potrebnimi za to življenjsko obdobje. Poskrbi za dodatek, ki ne vsebuje aditivov, pomožnih snovi in konzervansov ter vsebuje ustrezno količino potrebnih hranil.

Za več informacij o plodnosti smo na voljo v Orci na Komenskega 44, info@or-ca.si ali 01/232 16 55.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.