27. oktobra, 2022
|

Superhrana

Katero obliko magnezija naj izberem?

Magnezij je bistven mineral za naše zdravje, vendar je zaradi številnih različnih oblik v prehranskih dopolnilih težko vedeti, katera je najprimernejša oblika za tvoje potrebe. Še posebej, če imajo v telesu različne vloge. Preberi naš kratek vodnik o različnih oblikah in načinih uporabe tega izjemno pomembnega minerala.

Začnimo na začetku

Si utrujen/a? Krči? Palpitacije? Nespečnost? Nadležno drgetanje oči? Večina od nas se kdaj spopada s tem, da se zaradi zahtev sodobnega življenja ne počutimo najbolje, odgovor pa je pogosto magnezij oz. njegovo pomanjkanje.

Ta pomemben mineral je kofaktor v več kot 300 encimskih procesih, ki uravnavajo ključne telesne funkcije, vključno z izgradnjo beljakovin, delovanjem živčevja in mišic, proizvodnjo energije, uravnavanjem glukoze v krvi in krvnega tlaka. [1]

Poleg hormonskega zdravja magnezij podpira tudi zdravje kardiovaskularnega sistema, zdravje možganov in uravnava naše razpoloženje.

Naše okostje hrani rezervoar magnezija, ki se nenehno izmenjuje za ohranjanje celovitosti kosti [2] in elektrolitskega ravnovesja. Zanimivo je, da so nizke vrednosti lahko povezane s srčnimi boleznimi, sladkorno boleznijo tipa 2, migrenami in motnjami razpoloženja. [3]

Že naše babice so rekle: “Jej zeleno, da boš močan”! Čista resnica. Zeleni pigment (klorofil) v rastlinah ima v svojem jedru magnezij, ki ga uporablja za pretvorbo sončne svetlobe v energijo. Ta beljakovinska energija se prenaša na živali in ljudi, ko uživamo rastline, oreščke in semena. [4]

Vendar pa skoraj dve tretjini prebivalcev zahodnega sveta ne izpolnjujeta svojih potreb po magneziju samo s prehrano, pri tistih, ki jemljete zdravila, pa se lahko te še dodatno zmanjšajo[5]. Rešitev so lahko kvalitetna prehranska dopolnila.

Vrste magnezija in njihove koristi

Magnezij je naravni mineral, ki ga najdemo v zemlji. Ko magnezij izločimo iz naravnega vira, postane nestabilen in ga je treba povezati z drugo spojino, kar imenujemo kelacija. Funkcije in koristi vsakega kelata so odvisne od specifične aminokisline, na katero je magnezij vezan; vendar pa vsaka oblika magnezija podpira proizvodnjo energije in odpravlja številna vnetna stanja.

Magnezijev citrat, oksid, bisglicinat, taurat – kakšna je razlika? Izbira je fascinantna, zato vam ponujamo priročen vodnik, ki vam bo pomagal izbrati pravega za vas.

MAGNEZIJEV CITRAT – za stanje pomanjkanja, nizko energijo

Oblika magnezija, vezanega na citronsko kislino. Nekatere raziskave kažejo, da se ta v črevesju absorbira najlažje kot druge oblike. [6] Če je raven magnezija nizka, je to prava izbira, imajo pa lahko zelo visoki odmerki odvajalni učinek.

Citratno obliko na tržišču zasledimo najpogosteje. Se odlično absorbira in je znan po vezavi vode v črevesju, zato lahko v izjemno visokih dozah deluje kot laksativ (= odvajalo). Redno jemanje je ključno pri upočasnjeni prebavi.

Mešanico citrata, oksida in bisglicinata vsebuje naš Aktiven Magnezij.

Nedavne študije so pokazale, da so ravno kombinacije različnih oblik magnezija klinično učinkovite. [10]

MAGNEZIJEV OKSID – sol magnezija in kisika – zgaga, zaprtje

Običajno se prodaja v obliki prahu in je najbolj znan kot “magnezijevo mleko”. Tradicionalno se uporablja za zdravljenje prebavnih težav, zgage in zaprtja. Nekaj časa je veljalo, da se magnezijev oksid slabo absorbira, vendar najnovejše raziskave kažejo, da je enako učinkovit kot magnezijev citrat. [7]

Najpogosteje se uporablja pri kratkotrajnih težavah z zgago in zaprtjem, oblika zagotavlja visok procent elementarnega magnezija v odmerku.
.

MAGNEZIJEV BISGLICINAT – spanje

Izberi ga, če težko spiš in imaš občutljivo črevesje, saj je lahek za prebavo. Glicin se pogosto uporablja kot samostojen dodatek za zdravljenje nespečnosti. Spodbuja tvorbo serotonina (hormona sreče), ki izboljšuje razpoloženje, spanec in spomin. Uporablja se tudi pri številnih vnetnih stanjih. Zlahka se absorbira in ima lahko pomirjujoče lastnosti.

V tej obliki je magnezij vezan na glicin – aminokislino, povezano s pomirjanjem, spanjem in zmanjševanjem stresa. Izjemno obstojna oblika, ki je nežna do želodca.

Oblika magnezija, vezanega na citronsko kislino. Nekatere raziskave kažejo, da se ta v črevesju absorbira najlažje kot druge oblike. [6] Če je raven magnezija nizka, je to prava izbira, imajo pa lahko zelo visoki odmerki odvajalni učinek.

Citratno obliko na tržišču zasledimo najpogosteje. Se odlično absorbira in je znan po vezavi vode v črevesju, zato lahko v izjemno visokih dozah deluje kot laksativ (= odvajalo). Redno jemanje je ključno pri upočasnjeni prebavi.

Mešanico citrata, oksida in bisglicinata vsebuje naš Aktiven Magnezij.

Nedavne študije so pokazale, da so ravno kombinacije različnih oblik magnezija klinično učinkovite. [10]

MAGNEZIJ Z B6 IN ŽAFRANOM – hormonska neravnovesja

Z vidika hormonskega zdravja potrebujemo dovolj magnezija, da lahko nastajajo hormoni, obenem pa magnezij sodeluje pri metabolizmu estrogena; a to je le eden od njegovih, s hormoni povezanih, učinkov.

Brez magnezija ne moremo učinkovito procesirati estrogena in to vodi do simptomov estrogenske dominance: PMS, pridobivanje teže, razdraženost, močne in/ali boleče menstruacije.

B6, ki se nahaja v kompleksu, pomaga pri absorbciji magnezija v celico, obenem pa telo brez zadostnih količin vitamina B6 ne more izdelati preogesterona in brez njega se počutimo anksiozne, imamo močan PMS in težave s plodnostjo.

Sistemska analiza opravljenih kliničnih raziskav je ugotovila, da je žafran dosegel učinke, podobne antidepresivnim zdravilom. Je zelo močan antioksidant, ki deluje protivnetno.

Več o njem si lahko prebereš tukaj.

Ali se katera oblika absorbira bolje kot druga?

Po trenutnih podatkih ni dovolj dokazov, ki bi kazali, da ima ena oblika magnezija boljšo absorbcijo od druge. Nedavne študije so pokazale, da so ravno kombinacije različnih oblik klinično učinkovite. [10]

Poleg tega lahko na vnos magnezija v telo vplivajo tudi drugi dejavniki, kot so prehrana, drugi simptomi in zdravje črevesja. Za več informacij o dodatkih, prehrani in podpori življenjskemu slogu nas obiščite v OrCi ali na www.or-ca.si.

Viri:

[1] Jahnen-Dechent W, Ketteler M. 2012 Magnesium basics.
[2] Sara Castiglioni, July 2013, Magnesium and Osteoporosis: current state of knowledge and future research directions. Department of Biomedical and Clinical Sciences, University of Milan.
[3] Dolati S, Rikhtegar R, Mehdizadeh A, Yousefi M. 2019 Nov 5, The Role of Magnesium in Pathophysiology and Migraine Treatment.
[4] Dr Mark Sircus, Transdermal Magnesium Therapy 2011. Magnesium the Lamp of life chapter 2 page 5.
[5] Schwalfenberg GK, Genuis SJ. 2017; The Importance of Magnesium in Clinical Healthcare. Scientifica (Cairo).
[6] Walker AF, Marakis G, Christie S, Byng M. 2003 Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double-blind study. Magnes
[7] Shechter M, Saad T, Shechter A, Koren-Morag N, Silver BB, Matetzky S.2012 Mar   Comparison of magnesium status using X-ray dispersion analysis following magnesium oxide and magnesium citrate treatment  
[8] Kumari, A. Chapter 2 – Citric Acid Cycle, Sweet Biochemistry, Academic Press, 2018, Pages 7-11.
[9] Militante, JD. Lombardini, JB. (2002). Treatment of hypertension with oral taurine: experimental and clinical studies.       Amino Acids. 23 (4), 381-393.
[10] Marta R. Pardo MSc Jan 2021 Bioavailability of magnesium food supplements: A systematic review 

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.