14. marca, 2024
|

Domača lekarna

Ključna hranila za dvig energije!

Premagajte nizko raven energije in izboljšajte počutje napolnjeni/ nahranjeni/ regenerirani s podporo »telesnim motorjem«, ki proizvajajo energijo. Obilje energije in vitalnost lahko pomagajo dvigniti razpoloženje, izboljšati duševno/ mentalno jasnost in telesno zmogljivost v našem vsakdanjem življenju. V nadaljevanju sledi vodnik o najboljših nutrientih/ hranilih, kot gorivu za naravne telesne energijske procese.

Raziskave so pokazale, da, ko celicam primanjkuje energije in se počutimo izčrpane, lahko jemanje določenih hranil, enkrat ali večkrat dnevno, obnovi proizvodnjo celične energije in izboljša raven energije v samo nekaj tednih. Prav tako se posledično lahko izboljšajo kakovost spanja, razpoloženje, mentalna jasnost, sočasno pa zmanjšajo bolečine v mišicah in izboljša splošno počutje.

Napajanje telesa s hranili za proizvodnjo energije

Znano je, da je proizvodnja celične energije našega telesa odvisna od dnevne oskrbe s hranili, ki jih potrebujejo mitohondriji. Mitohondriji so naše »tovarne celične energije«, kjer se ustvarja energija, ki napaja naše možgane in telo. Tukaj prihaja do pretvorbe hrane v energijo.

Ker so prehranski primanjkljaji/ pomanjkljivosti tako pogosti, obstaja velika verjetnost, da naše telo ne dobi hranil, potrebnih za energijo, ki jo potrebuje.

Spodaj sem ti pripravila seznam hranil, ki nas lahko podpirajo na poti do obilo energije.

D-riboza

D-riboza je monosaharid, ki ga najdemo v strukturi ATP (adenozin trifosfata) – D-riboza je molekula naravnega sladkorja, ki v vsaki celici začne presnovni proces za proizvodnjo ATP –  ATP je energijska molekula, proizvedena v mitohondrijih. Dopolnjevanje z D-ribozo pomaga pospešiti proces obnove izčrpanih energetskih bazenov, s čimer se poveča »energijski naboj« naših celic.

Raziskave so pokazale obetavne učinke ob dodajanju riboze, da bistveno izboljšajo energijo, spanje in mentalno/ duševno jasnost.

Acetil-L-karnitin je aminokislina, ki jo telo naravno proizvaja in igra temeljno vlogo pri prenosu maščobnih kislin v mitohondrije za proizvodnjo energije. Brez L-karnitina maščobne kisline ne morejo zlahka vstopiti v mitohondrije, zato lahko celice uporabljajo le sladkor kot vir energije. L-karnitin pomaga proizvajati energijo iz maščob. Ugotovljeno je bilo, da dodajanje L-karnitina zmanjšuje simptome, kot so utrujenost in bolečina ter izboljšuje kognitivne funkcije.

Koencim Q10

Koencim Q10 (CoQ10) je postal priljubljen kot prehransko dopolnilo za utrujenost zaradi svoje uveljavljene vloge pri proizvodnji celične energije. CoQ10 je kofaktor sinteze adenozin trifosfata (ATP). Zgodnje študije o CoQ10 so se osredotočile na njegovo sposobnost zmanjšanja utrujenosti po vadbi.

B vitamini

B vitamini lahko pomagajo pri razpoloženju in energiji, ker so ključnega pomena za proizvodnjo energije v telesu in so pomembni za možgane. Nedavna znanstvena analiza osmih študij je pokazala, da multivitaminski in mineralni prehranski dodatki, zlasti dodatki, ki vsebujejo večje količine vitaminov B, zmanjšujejo občutke utrujenosti, stresa, tesnobe in zmedenosti ter izboljšajo razpoloženje in splošno počutje.

Magnezij

Ta mineral je bistven za delovanje encima, ki je odgovoren za tvorbo energije v celicah. Včasih je bilo pomanjkanje magnezija redko zaradi ustreznega vnosa zelene listnate zelenjave, oreščkov, semen in žitaric. V zadnjih letih pa se je znatno zmanjšal zaradi uživanja prekomerno predelane hrane.

 

Magnezij igra ključno vlogo v procesih, ki vplivajo na delovanje mišic, dovajanje kisika, proizvodnjo energije in ravnovesje elektrolitov. Pomanjkanje magnezija je povezano z utrujenostjo in izčrpanostjo.


Jabolčna kislina

Jabolčna kislina je organska spojina, naravno prisotna v sadju, kot so jabolka, hruške in marelice, ki povečuje ATP v celicah. V kombinaciji z magnezijem se je pokazalo, da jabolčna kislina izboljša simptome bolečine in občutljivosti, povezane s fibromialgijo.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.