29. aprila, 2022
|

OrCa naravna kozmetika

Kitajsko zelišče za hormonske glavobole

Ženske imajo 3 krat pogosteje migrene kot moški in kar 60% teh žensk se srečuje s tako imenovanimi “menstrualnimi migrenami”; to so migrene, ki nastopijo pred, med ali takoj po menstruaciji, lahko pa tudi celo med ovulacijo.

Primarno vzrok menstrualnih migren povezujemo z estrogenom, ženskim spolnim hormonom, ki specifično uravnava nihanje menstrualnega cikla. Ko se ravni estrogena in progesterona spremenijo, ženske postanejo bolj dovzetne za glavobole. Ker oralni kontraceptivi vplivajo na ravni estrogena, lahko ženske na kontracepcijskih tabletah doživljajo več menstrualnih migren.

Dve najbolj sprejeti teoriji o vzroku menstrualne migrene ta trenutek sta:

  1. Padec estrogena, kar je del normalnega menstrualnega cikla
  2. Normalno sproščanje prostaglandinov prvih 48 ur menstruacije

Menstualna migrena

Simptomi menstrualne migrene so podobni migreni brez aure. Začnejo se kot enostranski, utripajoči glavobol, ki ga spremljajo slabost, bruhanje ali občutljivost na svetlobo in zvoke.

PMS glavobol ali menstrualna migrena?

PMS glavbol nastopi pred menstruacijo in je povezan s simptomi, ki ga razlikujejo od tipičnega menstrualnega glavobola. Simptomi vključujejo glavobol, ki ga spremljajo utrujenost, akne, bolečine v sklepih, zaprtje, lahko se pojavi tudi povečan apetit in želja po čokoladi, soli ali alkoholu

Ker ne obstajajo nobeni primerni testi, ki bi potrdili diagnozo, je edini način, da preverite ali gre v vašem primeru za  “menstrualno migreno” ta, da vodite dnevnik migren in menstrualnega cikla vsaj 3 mesece.

Pomoč  v obliki zelišča iz tradicionalne kitajske medicine

Običajna pomoč pri tovrstnih težavah je hormonska terapija in/ali terapija s poritbolečinskimi zdravili. Na voljo pa nam je tudi naravna pomoč, v obliki izjemnega zelišča tradicionalne kitajske medicine, imenovanega Dong Quai oz. kitajska angelika, ki je lahko mnogim v tako veliko pomoč, da hormonske ali protibolečinske terapije niti ne potrebujejo.

Angelika deluje na uravnavanje hormonov v ženskem ciklu, obenem pa je izredno protivnetna in deluje tudi analgetično; verjetno prav skupek teh lastnosti naredi to zelišče tako učinkovovito tudi pri menstrualnih migrenah (in menstrualnih krčih).

Sloves angelike je v Aziji skoraj tako močan kot sloves njihovega najbolj uporabljenega zelišča, ginsenga, v tradicionalni kitajski medicini pa velja angelika za eno najpomembnejših ženskih rastlin in ženskih tonikov, čeprav je v resnici lahko v veliko korist tudi moškim.

Angeliki pravimo “ženska rastlina” ali celo “ženski ginseng” predvsem zaradi njenega izjemnega delovanja na različne ženske težave.

Pomaga nam lahko pri:

  • dismenoreji (boleča menstruacija),
  • amenoreji (izostanek menstruacije),
  • pri težavah s plodnostjo in
  • pri simptomih menopavze

Ker krepi kri in v kitajski medicini pomaga tudi pri stanjih, ki jih imenujemo “deficit krvi”, se priporoča tudi po končani menstruaciji, še posebej, če je bila menstrualna krvavitev močna. V kitajski medicini se jo predpisuje tudi utrujenim in izčrpanim ženskam ter ženskam, ki okrevajo po bolezni ali so izgubile vitalnost – svojo ti. življensko energijo.

Angelika lahko izjemno pomaga pri hormonskih težavah, ki so povezane predvsem s presežkom ali manjkom estrogena, saj to zelišče deluje kot fitoestrogen; to je verjetno tudi eden od razlogov, zakaj lahko pomaga pri menstrualnih migrenah, saj je eden od možnih vzrokov nastanka le teh ravno nihanje estrogena.

Poleg izboljšanja krvne slike in povrnitve energije, pa angelika ženskam pomaga tudi pri nespečnosti, artritisu in simptomih menopavze.

Pri težavah v menstrualnem ciklu lahko pomaga tudi pri (pre)kratkih ali (pre)dolgih in močnih menstruacijah, pozitivne učinke pa lahko zaznamo celo pri endometriozi (verjetno zaradi njenega protivnetnega in hormonskega delovanja), PCOS-ju (sindrom policistitčnih jajčnikov) in (ne)plodnosti.

V menopavzi pomaga tako, da zmanjša navale vročine (valunge ali oblive), glavobole in težave s spanjem. Ob tem krepi jetra, znižuje krvni tlak, izboljšuje prekrvavitev in prebavo.

Znanstveniki še nimajo jasnih odgovorov, na kakšen način angelika deluje; ker je fitoestrogen je odlična v obeh primerih – ko je estrogena premalo (menopavza) ali ko ga je preveč (PMS sindrom). Angelika lahko deluje tudi kot blago zeliščno pomirjevalo, saj umirja živčno napetost in pretirano čustveno občutljivost, kar je še posebej doborodošlo v času PMS-ja.

Tradicionalna kitajska medicina jo uporablja za krepitev energije jeter, vranice in srca ter za krepitev energije Yin, ki predstavlja žensko energijo. Danes ima mnogo žensk sodobnega sveta težave prav s presežkom Yang energije, ki predstavlja moško energijo. Ker se energiji Yin in Yang v tradicionalni kitajski medicini prepletata, je lahko angelika primerna za oba spola.

Angeliko ne uživajte med menstruacijo; prenehajte prvi dan menstruacije in začnite spet z uživanjem prvi dan po končani menstruaciji. Za najboljše učinke se priporoča uživanje vsaj 3 mesece (s prekinitvami med menstruacijo).

Uživanje angelike ni dovoljeno med nosečnostjo in dojenjem, pri ženskah z rakom prsi ali drugim hormonsko odvisnim rakom (tudi, če so ozdravljene), ter pri ljudeh, ki uživajo zdravila proti strjevanju krvi ali visokem pritisku ter hormonska zdravila. V primeru bolezenske diagnoze ali uživanja zdravil, se pred uživanjem angelike posvetujte z lečečim zdravnikom.

 

 

 

 

 

 

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.