27. marca, 2024
|

Domača lekarna

Kako premagati popoldanski padec energije/ utrujenost?

Se popoldne počutite utrujeni? Padec energije po kosilu in popoldanska utrujenost sta zelo pogosti težavi. Povzročajo ju številni dejavniki, ki imajo svoj izvor v življenjskem slogu. V nadaljevanju lahko preberete priročne nasvete, kako premagati popoldansko utrujenost oz. padec energije.

Nekateri glavni vzroki dnevne zaspanosti vključujejo slabo ravnovesje krvnega sladkorja zaradi prekomerne ravni glukoze ali ekstremnega padca ravni glukoze. Kosilo, ki je preveč bogato s preprostimi ogljikovimi hidrati kot so sladkor, beli kruh, beli riž/ testenine, preskakovanje obroka ali uživanje obroka, ki sploh nima ogljikovih hidratov, lahko prispeva k slabemu ravnovesju sladkorja v krvi. To lahko privede do presežka ali pa ekstremnega padca ravni glukoze.

Nadalje, slab spanec lahko prispeva k dnevni zaspanosti, ker bodo naši možgani morda zato želeli dremati popoldne. V povprečju potrebujemo 7-9 ur spanja vsako noč.

V športu je lahko zmanjšana zmogljivost posledica dehidracije in enako se lahko zgodi med dnevno rutino. Hidriranje vključuje pitno vodo, vendar je le-to odvisno tudi od mineralov za ohranjanje ravnovesja tekočine v telesu. Ti minerali se imenujejo elektroliti.

Popoldanska zaspanost/ utrujenost je odvisna tudi od mnogih drugih dejavnikov življenjskega sloga kot so kajenje, uživanje alkohola in dolg sedeč položaj.

4 koraki za popoldanski dvig energije:

  • Uravnavanje ravni krvnega sladkorja.
  • Popoldanski sprehod/ gibanje na prostem
  • Hidriranje z brezkofeinskimi napitki
  • Redno dodajanje prehranskih dopolnil, kot je magnezij

Kako premagati popoldanski padec energije?

Nasveti za povečanje ravni energije vključujejo:

  • Sprehod po kosilu/ popoldanski sprehod je vir ponovne energije in lahko pomaga pri obvladovanju stresa. Bivanje na prostem in uživanje v izpostavljenosti soncu blagodejno vplivata tudi na hormone, ki uravnavajo človekov cikel spanja in budnosti.
  • Uživanje/ prehranjevanje z raznovrstnimi (barvnimi) polnovrednimi živili in naravnimi viri ogljikovih hidratov, ki počasneje sproščajo energijo. Na primer: pečena korenasta zelenjava in začinjen tofu s špinačo, paradižnikom in sladkim krompirjem.
  • Hidriranje! Po jutranji kavi/ čaju dodajte v vodo minerale elektrolitov (ali zeliščni čaj), ki hidrirajo naše telo.
  • Uživajte prehranska dopolnila. Če ste izboljšali življenjski slog in spalne navade, vendar se popoldanska utrujenost še vedno pojavi, je možno, da vaša prehrana ne zagotavlja dovolj hranil, ki podpirajo proizvodnjo energije. V vašo rutino vključite dodajanje magnezija in B kompleksa.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.