23. maja, 2023
|

Kitajska medicina

Jetra in tradicionalna kitajska medicina

V tradicionalni kitajski medicini vsakemu od 5 organov pripada svoje čustvo, barva, okus, letni čas.

Čustvo JEZE je v TKM povezano z JETRI. To ne preseneča, saj tudi v našem pogovornem jeziku radi rečemo, da nam gre nekdo, ki nas jezi, na jetra 🙂

Emovere

Jeza je lahko izražena navzven – očiten napad na nekoga, izražen bes in dretje … ali navznoter – potisnjena oz zadržana jeza – to je jeza, ki jo nekdo zadržuje v sebi in ne izrazi navzven, ki se sčasoma lahko manifestira v različne težave – npr. žolčne kamne.

Na jezi je vsekakor potrebno delati in jo predelati, ne pa zadrževati v sebi ali jo usmeriti na druge. Vprašati se je potrebno tudi, katero čustvo se skriva za jezo – je to morda žalost?

Kot že samo ime pove, emocije (čustva), po latinsko “emovere”, so v resnici energija v gibanju. Kar pomeni, da bi naše emocije morale biti pretočne, v gibanju, ne zadržane in v stagnaciji, sam nam bodo take povzročale številne težave v našem telesu. Tudi ni prav, da jih potisnemo v ozadje, ampak je prav, da jih občutimo kot telesni dražljaj in jih nato spustimo naprej. Na ta način pomagamo uravnavati delovanje živčnega sistema in hormone stresa..

Najlažje podelamo na jezi, predvsem zadržani jezi, tako, da jo izločimo iz sebe preko kričanja – seveda nikakor ne preko kričanja na druge osebe, temveč se odpravimo nekam na samo in izkričimo viz sebe ven vso zadržano jezo. Odlična je tudi telovadba ali neka telesna aktivnost –  gibanje. Lahko je to tudi “samo” sprehod v naravi, saj zelena barva pomirja jetra.

Uživajte tudi veliko hrane zelene barve, saj bo ta podprla biopotencial jeter.

Opazujte svoja čustva

Ko občutite, da vas bo prevzelo neko čustvo, enostavno zaprite oči, se vsedite, kot v meditaciji in opazujte to čustvo. Opazujte gibanje čustva in fiziološke reakcije, ki jih to čustvo v telesu povzroča. Opazili boste, da ima vsaka emocija svoj začetek, svoj vrhunec in med tem, ko jo z močjo svoje zavesti opazujete, bo počasi začela zgubljati svojo moč, dokler se ne bo povsem razblinila (konec).

Ker nerazrešena jeza vodi v različne bolezenske težave ali različne simptome – glavobole, vrtoglavico, bolečine v telesu … ter porušene medsebojne odnose, je prav, da na njej zavestno delamo ❤️

Pomagajo lahko tudi različne tehnike sproščanja, meditacije, tehnike dihanja in vse, kar vam v srcu daje mir in zadovoljstvo.

Naslednjič napišem kaj več o povezavi s TKM in čustvom strahu.

Kako pa ti delaš na svoji jezi? Kaj ti pomaga?

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.