12. septembra, 2023
|

Domača lekarna

Kitajska medicina

Standardiziran izvleček Horny Goat Weed – naravni zeliščni spolni tonik

Horny Goat Weed – poznaš še kakšno bolj zanimivo zeliščno ime? 😄

Kaj je to zelišče, od kod izvira in kako je dobilo svoje ime? Rastlina Horny Goat Weed se uporablja v tradicionalni kitajski medicini, kjer je znana pod imenom Yin yan huo. Botaniki to zelišče poznajo kot Epimedium, cvetočo rastlino, ki naj bi spodbujala moške in ženske hormone ter tako izboljšala spolne funkcije, libido in vzburjenost.

Njeno ime izhaja iz ljudskega izročila, ki pravi, da je kitajski pastir koz opazil povečano spolno aktivnost svoje črede po uživanju rastline. Danes je zelišče najbolj znano kot naravni afrodiziak, spojine fitoestrogenov, ki so prisotne v zelišču, pa naj bi vplivale na hormonsko zdravje in zdravje kosti.

Preden začnete jemati zelišče, se vedno posvetujte z zdravnikom ali zdravstvenim delavcem, da ga lahko jemljete kot dopolnilno zdravljenje poleg vseh drugih zdravil, ki jih morda jemljete. Ni zagotovljeno, da se bodo zgoraj navedene zdravstvene težave izboljšale z jemanjem Horny Goat-a, vendar so bile izvedene različne študije in raziskave, ki kažejo, da lahko pomaga pri njihovem izboljšanju.

Horny Goat Weed se uporablja kot pomoč pri:

  • nizkem libidu (ime pove vse:),
  • erektilni disfunciji,
  • bolečinah v sklepih,
  • podpora zdravju srca.

Zelišče naj bi predvsem redčilo kri in hkrati izboljševalo cirkulacijo.

Zmanjšuje tudi simptome predmenstrualnega sindroma in krepi spomin. Na teh področjih je še vedno potrebnih več raziskav, da se dokopljemo do tehtnejših rezultatov.

Zaradi vsebnosti ikarina lahko po študijah pomaga povečati raven testosterona. Vsebnost ikarina najbi vplivala tudi na nizko raven energije in neželeno ejakulacijo.

Ikarin lahko poveča libido, spolno željo in športno zmogljivost, saj ima lastnosti, ki posnemajo testosteron. Zdravniki tradicionalne kitajske medicine ga priporočajo kot najboljši spolni tonik za moške in ženske! Še ena prednost ikarina je, da deluje nevroprotektivno. To pomeni, da preprečuje vnetja, ki lahko povzročijo upad kognitivnih sposobnosti.

Ker Horny Goat spodbuja cirkulacijo, lahko pomaga pri izboljšanju zdravja kože. Povečan pretok krvi izboljša prenos kisika po telesu, kar lahko izboljša videz, sijaj in zdravje kože.

V kolikor ga jemljete v omejenih odmerkih, lahko pomaga pri umirjanju živcev, blaženju tesnobe in nespečnosti. Če pa ga zaužijete preveč, lahko deluje kot poživilo in ima nasprotni učinek.

Obstaja tudi možnost, da bi Horny Goat Weed okrepil in izboljšal zdravje las. V povprečju so glavni vzrok za izpadanje las hormoni, kar še posebej velja za moške. Stanje lasišča in hormonov vpliva na zdravje in vitalnost las, težave z lasmi pa se lahko pojavijo zaradi neravnovesja ravni testosterona, zato lahko Horny Goat Weed vpliva tudi na rast las.

Kako ga jemati?

Horny Goat Weed je lahko koristen za nekatere težave, ki jih želite obravnavati, vendar je pomembno, da ne prekoračite priporočenega odmerka. To je od 250 do 600 miligramov z vodo, v obliki kapsul.

Priporočljivo je, da vsak mesec, ko jemljete to zelišče, naredite teden dni premora. 

Odsvetuje se jemanje pred operacijam, ker deluje na redčenje krvi.

Uporaba zelišča je kontraindicirana in se ne priporoča:

  • nosečnicam ali doječim materam,
  • osebam z nizkim krvnim tlakom ali motnjam srčenag utripa,
  • osebam z motnjami krvavitve,
  • ženskam z boleznimi, vezanimi na hormonski sistem, kot so endometrioza, fibroidi maternice in rak dojk, jajčnikov in rak prostate pri moških.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.