12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Zakisanost in rak

Čas je, da se vprašamo “Kaj ne delamo prav?” Stanje, v katerem smo se znašli ni in ne sme biti sprejemljivo.

Vsaka bolezen je sporočilo našega telesa, da nismo v ravnovesju (fizično, psihično, energijsko – navsezadnje je vse troje povezano). Telo nam pošilja signale vsak dan. Vsak trenutek. Tedne, mesece, leta, a jih žal ne vidimo in ne prepoznamo, ker nismo naučeni poslušati telo. Ne zbolimo čez noč. Rak in druge degenerativne bolezni ne nastanejo čez noč. Kitajska medicina uči, da telo 7 let sporoča simptome, preden se manifestira bolezen. Vsaka bolezen napreduje v svojem destruktivnem ciklu čez 7 različnih stopenj, preden razvijemo degenerativne patologije.

Vse kar pojemo se transformira v energijo. Hrana nam daje energijo, energija je življenje. Ko ni energije, umremo. Danes vemo, da rak živi v kislem okolju. In prav z napačno prehrano, napačnim življenskim slogom in nespoštovanjem naravnih ciklov narave, del katere smo tudi mi, svoje telo privedemo v stanje zakisanosti. Ko je naše telo zakisano, smo v stanju acidoze in zbolimo.

Urin je pri raku zelo kisel (pH manjši od 5,6), kri pa zelo bazična (pH večji od 7,6). pH zdrave celice je 7.1.

Dr. Robert C.Greenberg takole pojasnjuje nastanek takega neravnovesja v organizmu: »Zelo kisel urin je znak, da je telo zelo toksično, saj organizem pospešeno izloča presežek kislin. Čim več je kislin, s katerimi se spoprijemajo ledvice, tem večji je vnos alkaličnih snovi v kri. Kri postane pretirano alkalična.

Nobelov nagrajenec Dr. Otto Warburg je dokazal, da živijo rakave celice le v okolju, v katerem primanjkuje kisika. Anoksičnost, pomanjkanje kisika, je torej sopomenka za toksičnost in zakisanost.

Da je zakisanost telesa vzrok številnim boleznim, vključno z rakom, je zagovarjal tudi biokemik Albert Szent-Györgyi, prav tako Nobelov nagrajenec.

Naše telo si nenehno prizadeva ohranjati idealno kislinsko-bazično ravnovesje, a zaradi nenehnega nalaganja metaboličnih kislin v telesu, jih to preprosto ne more predelati. Telo začne v boju za ravnovesje črpati bazično mineralne zaloge, kar posledično zelo škoduje zdravju. Dr. Christoper Vasey v knjigi Po naturopatsko opozarja: “Bolezen se pojavi, ko se slabša biološki teren. Vsako lokalno obolenje je samo površinski izbruh globljega obolenja: zastoja notranjega celičnega okolja v telesu.”

“Pretirano uživanje beljakovin živalskega izvora (iz mesa, jajc ali mleka) je eden glavnih vzrokov acidoze in posledično večine bolezni razvite družbe. Telo se viška beljakovin znebi tako, da ga razgradi v sečno kislino. Ampak, če je sečne kisline v telesu več kot 2%, ogrozi nežne filtrirne kanale v ledvicah, ti pa se zaščitijo z izločanjem velike količine vode. S to vodo telo izgublja dragocene minerale, ki jih sicer zelo potrebuje za uravnavanje kislosti, prvotnega vzroka problema. Nekatere kisline telo izloči z urinom, dihanjem, znojem, maščobnimi kislinami na koži, nekaj se jih porabi za tvorbo želodčne kisline, nekaj za mlečne kisline v črevesju, nekaj pa se jih kopiči v tkivih in povzroča artritis, revmo, nevralgijo, raka.” – Nara Petrovic.

Listi pH urina si lahko izmerite tudi sami doma. Potrebujete le pH lističe.Zdrava vrednost urina je med 7 in 7,5. pH urina je nevtralen pri vrednosti 7, pri 6,5 ali manj je kisel in pri 7,5 ali več, bazičen (če so vrednosti močno nad 7,5 je prav tako potrebno raziskati, zakaj je temu tako).

Urin merimo 1 teden, 3 x na dan, vedno na tešče oz. pred samim obrokom, nikoli po obroku. Prvi jutranji urin mora biti kisel, če ni, pomeni, da ledvice ne izločajo dobro kislin. Poleg jutranjega urina, preverimo urin še 3x dnevno.

Ko se telo kronično zakisa, postanemo utrujeni in zbolimo, saj je dovod kisika in hranilnih snovi v celice vse manjši – celice ne zmorejo normalno izločati celičnih odpadkov, odpadne snovi pa se nalagajo. Prvi simptom zakisanosti je torej utrujenost, izčrpanost, temu sledi slabša koncentracija, občutljivost na stres, nervoza, težave z odpornostjo, težave na koži, bolečine v telesu, porast glivic.

Tudi kitajska tradicionalna medicina uči mehanizme, ki nam pomagajo, da se izognemo stanju zakisanosti. Poleg prevelike vsebnosti beljakovin živalskega vira in procesirane hrane ter sladkorjev, pa nas lahko zakisa tudi prehranjevanje z napačno hrano ob napačnih urah. Pozne večerje, ki se v telesu skladiščijo in zastajajo, saj telo hrane ponoči ne potrebuje, nas zakisajo.

Po bioritmu telesa je med 21.00 in 23.00 uro čas razstrupljanja in obnove celic. Rak je bolezen na celičnem nivoju.

Če telo pozno zvečer obremenimo s prehrano, bo svojo energijo zvečer, ko jo v resnici potrebuje za razstrupljanje in obnovo celic, usmerilo v prebavo. Celice ne bodo imele energije za regeneracijo in telo ne bo izvajalo samozdravilnega procesa razstrupljanja. Prav zato morajo bolniki z rakom, ki se zdravijo s tradicionalno kitajsko medicino, prenehati s prehranjevanjem že ob 15.00h popoldne. Do večera, ko se začne proces razstrupljanja in regeneracije, ne sme biti nič hrane ne v želodcu, ne v tankem črevesju, kjer je sedež imunskega sistema.

Da imajo čustva izjemno vlogo pri našem počutju nas kitajska medicina uči že več kot 5.000 let. Jeza je čustvo jeter, strah pripada ledvicam, žalost in melanholija sta čustvo pljuč, pretirana in obsesivna skrb vranici in pretirana radost srcu. Vsa pretirana čustva, ki nas spremljajo dlje časa (če v sebi kopičimo jezo, maščevanje, ljubosumje, žalost, skrb, evforijo …) so stanje neravnovesja telesa in v nas povzročajo stanje zakisanosti.

Veliko se smejte in ohranite dobro kislinsko-bazično ravnovesje! 😉

Vse informacije na spletni strani www.or-ca.si so zgolj informativne narave in niso nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali zdravstvenega delavca, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo, ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov. 

 

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.