12. novembra, 2017
|

Domača lekarna

Kitajska medicina

Kaj nam sporoča naše telo, ko hrepeni po določeni vrsti hrane?

Prav vsi imamo, vsaj občasno, večje ali manjše želje po določeni vrsti oz. okusu hrane. Mnogi v trenutkih zakrbljenosti radi posežejo po sladki hrani (čustvo in okus vranice), veliko žensk pa npr. občuti večjo željo po slani hrani tik pred nastopom menstruacije (povezano z meridianom ledvic, ledvice pa so povezane z našo energijo in hormoni).

Si se kdaj vprašal/a, zakaj imaš ti večjo željo po sladki hrani, tvoja prijateljica pa npr. po slani? Telo nam z željo po določenem okusu hrane sporoča, kateri meridiani organov so izven ravnovesja in nam daje namige ter usmeritve, kateri okus potrebujemo, da podpremo določen organ in spravimo telo nazaj v ravnovesje. Zato hrepenenj po določenem okusu hrane nikar ne ignoriraj, ampak pazljivo poslušaj svoje telo in sporočila, ki ti jih namenja.

V tradicionalni kitajski medicini vsakemu od 5 organov pripada svoj okus (in svoja barva, čustvo, letni čas …). Meridianu želodca in vranice npr. pripada sladek okus, kar pomeni, da bodo ljudje z neravnovesjem vranice imeli izjemno željo po sladki hrani ali pa celo nasprotno; popoln odpor do sladke hrane.

Nobena od skrajnosti ni zdrava, ampak je pokazatelj neravnovesja določenega organa. Ti signali telesa pa so nam lahko v veliko pomoč, če jih znamo prepoznati in pravilno uporabiti, da podpremo delovanje telesa.

Oseba z energetskim deficitom vranice si lahko zelo pomaga npr. z uživanjem zmerno sladke hrane (in ne sladkih, procesiranih živil kot so sladice), kot je npr. sladek krompir ali polnovredne žitarice z medom ali javorjevim sirupom, v pravem času dneva (do 9.00 ure zjutraj, ko nastopi čas vranice). Če pa bo taka oseba pretiravala s sladicami, piškoti, bonboni, sladoledom … pa bo tvegala, da še bolj poškoduje vranico in želodec in občuti še večje težave in simptome energetskega deficita želodca in vranice.

Poglejmo torej v nadaljevanju kaj nam sporočajo različni okusi in kateri meridian telesa morate okrepiti.

MERIDIAN LEDVIC IN MEHURJA – element vode, SLAN OKUS

Hrana, po kateri boste hrepeneli, če imate v neravnovesju ta meridian: slana hrana; čips, slani prigrizki, sol na hrani, slani oreščki, sir, slane omake kot je npr. sojina omaka … Povezana čustva: strah in anksioznost. Ko se soočamo s strahovi ali povečanim stresom se poveča tudi potreba in želja po slani hrani. Meridian ledvic je povezan tudi z zalogami energije našega telesa. Pomisli, kdaj imaš največjo potrebo po slani hrani – je to običajno pozno popoldne ali zvečer, ko si utrujen/a? Ko nam upade energija so namreč slani prigrizki nekaj kar si hitro zaželimo. Presežek soli pa lahko ošibi ledvice, zato je zmernost ključna, saj bodo sicer nastopile težave povezane z energetskim deficitom ledvic; bolečine v sklepih, utrujenost, hormonska neravnovesja.

Hrana, ki krepi ledvice: ne posegajte po procesirani, slani hrani, čipsih in prigrizkih ter siru, saj boste še bolj zablokirali meridian ledvic, ampak povečajte vnos fižola in stročnic, zelja, cvetače in brokolija, oliv in kaper ter kostanja. Ledvice boste okrepili tudi s slano limonado; pripravite si blago limonado, v katero dodate ščepec soli. Če jo popijete med 15.00 in 17.00 uro popoldne, boste direktno podprli energetsko delovanje ledvic. Ostale nasvete, kako okrepiti ledvice, najdete tukaj.

MERIDIAN JETER IN ŽOLČNIKA – element lesa, KISEL OKUS

Hrana, po kateri boste hrepeneli, če imate v neravnovesju ta meridian: kisla hrana; limone in drugi citrusi, pomarančni sok, olivno olje, zelenje, kruh, kis, česen, fermentirana hrana (kislo zelje …). Pojavi se lahko tudi želja po mastni hrani (cvrtje). Povezana čustva: frustracija, stres, jeza, razdražljivost.

Ko je meridian jeter zablokiran in upočasnjen ter preobremenjen zaradi preveč jeze in stresa, imamo večjo željo po kisli hrani, ki pomaga razpršiti to zastalo energijo.

Hrana, ki krepi jetra: ne posegajte po procesirani hrani, saj boste še bolj zablokirali meridian jeter, ampak povečajte vnos temnolistnate zelenjave (regrat, solata, radič, blitva, špinača), ananasa in jagodičevja, lahko tudi mandarin, sliv in stročnic. Ostale nasvete, kako okrepiti jetra, najdete tukaj.

MERIDIAN VRANICE IN ŽELODCA – element zemlje, SLADEK OKUS 

Hrana, po kateri boste hrepeneli, če imate v neravnovesju ta meridian: mleko, sladice, bonboni, sadje, sladkor, žita … Povezana čustva: nenehna skrb, zaskrbljenost, premlevanje (tudi obsesivno), nevoščljivost, neprizemljenost; občutek, da zate nihče ljubeče ne skrbi (ali občutek, da starši v otroštvu do tebe niso bili dovolj ljubeči, skrbni ..).

Ljudje, ki imajo težavne odnose s svojo mamo (mame proizvajajo mleko, zato je tudi hrepenenje po mleku v tej kategoriji), ali ljudje, ki menijo (imajo občutek), da se zanje v otroštvu ali v trenutnem življenju ni dovolj (ljubeče) skrbelo (bodisi starši, bodisi partner …), ljudje, ki ne skrbijo sami za sebe dovolj, ljudje, ki so se pred kratkim preselili (zamenjali dom) ali se pogosto selijo, veliko potujejo in se počutijo “neprizemljene” … vsi ti ljudje čustijo večjo potrebo po sladki hrani.

V kitajski medicini se kaže deficit qi energije vranice tudi kot napihnjenost, težave z želodcem, premehko blato, utrujenost in prebavne težave.

Če ste uživali veliko sladkega, so se lahko telesu že razrastle tudi kvasovke in gljivice, ki vam zdaj povzročajo dodatne težave, zato je potrebno le te tudi odpraviti.

Hrana, ki krepi vranico: ne posegajte po procesirani hrani, sladicah, piškotih in bonbonih, saj boste še bolj zablokirali meridian vranice, ampak povečajte vnos prosa, riža, buč, korenja, bučk, sladkega krompirja, sezama, jabolk, datljev, kakija … Ostale nasvete, kako okrepiti vranico, najdete tukaj.

MERIDIAN PLJUČ IN DEBELEGA ČREVESJA – element kovine, OSTER, PIKANTEN OKUS 

Hrana, po kateri boste hrepeneli, če imate v neravnovesju ta meridian: pikantne začimbe, čili, feferoni, pekoče omake, por, čebula ali ostri okusi kot so meta, mentol … Povezana čustva: žalost, nerazrešeno žalovanje, čustveno zaprtje …

Enako, kot npr. pikantna juha razbija sluzi v pljučih, želimo hrano, ki bo razbila naše zastalo čustvo žalosti. Želja po pikantnem okusu lahko nakazuje tudi na padec imunskega sistema. Hrana, ki krepi pljuča: ne posegajte po procesirani hrani in ne uporabljajte preveč pikantne hrane, ker bo le ta še bolj zablokirala delovanje pljuč. Ključ je v zmernosti. Uživajte proso, por, metin čaj, ingver, česen, breskve, mandlje … Ostale nasvete, kako okrepiti pljuča, najdete tukaj.

MERIDIAN SRCA IN TANKEGA ČREVESJA – element ognja, GRENEK OKUS 

Hrana, po kateri boste hrepeneli, če imate v neravnovesju ta meridian: čokolada, kava in vse, kar je povezano s kofeinom. Povezana čustva: pomanjkanje veselja in vitalnosti, duševni nemir. Ko se počutimo izčrpane in utrujene, si želimo grenkega okusa, ki deluje stimulativno in “prebudi” naš živčni sistem.

Hrana, ki krepi srce: ne posegajte po velikih količinah čokolade (izločite pa mlečno čokolado) in kave. Omejite uživanje kave na 1 kavo na dan, čokolado uživajte le občasno, v manjši količini. Tudi, ko jeste čokolado, izberite bolj zdravo različico čokolade, ki ne vsebuje mleka in rafiniranega sladkorja. Uživajte riž (npr. skuhan na riževem mleku, z rožičem in datljevo pasto), rožič, timijan, rožmarin, marelice, kumarice … Ostale nasvete, kako okrepiti srce, najdete tukaj.

Želja po čokoladi, ki se pojavi ob času menstruacije, pa je bolj kot z deficitom vranice ali srca povezana s padcem magnezija, zato si lahko pomagate z dodajanjemmagnezija in želja po čokoladi bo verjetno upadla.

Verjetno si se ob branju članka prepoznal/a ne le v enem, ampak več okusih, saj mnogokrat neravnovesje enega organa sčasoma povzroči tudi neravnovesje drugega organa. Ob večjih energetskih deficitih posameznih organov je včasih potrebno za omjene čas določeno živilo popolnoma izločiti, a ta članek je zgolj usmeritev, ki ti pomaga lažje prepoznati določena neravnovesja v telesu in te usmeri v prepoznavanje kateri organ potrebuje največ krepitve. Začni krepiti telo z zdravo, neprocesirano hrano; jej veliko zelenjave, sadja in neprocesiranih žit in prav vsi organi v telesu ti bodo hvaležni.

Želim ti veliko zdravja in polno energije!

Vse informacije in opisi na straneh spletne trgovine www.or-ca.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

Izdelki in trditve o posameznih izdelkih v elektronskih novicah in v spletni trgovini www.or-ca.si, niso bili ocenjeni s strani državnih inštitucij in niso namenjeni za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Tekstovni opisi posameznega izdelka (prehranska dopolnila) so zgolj informativne narave in niso bili potrjeni s strani Evropskega inštituta za varnost hrane (EFSA). V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.