12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Z ashwagandho proti stresu

Ashwagandha se uporablja že tisočletja

Ashwagandha je že od stare antike je uporabljena predvsem kot obnovitveno in adaptogeno zelišče, ki pomaga telesu pri bojevanju proti psihičnemu in fizičnemu stresu* (*spletna stran za Integrativno medicino, Natural Standard).

Samo ime ashwagandha dobesedno pomeni “vonj po konju”, nanaša pa se tako na sam vonj zelišča, kot tudi na moč mladega žrebca, saj naj bi se tradicionalno ashwagandho uporabljalo tudi za povečevanje spolne moči in moči reproduktivnega sistema (iz knjige Ajurvedska medicina) ter pri krepitvi imunskega sistema po preboleli bolezni.

Ashwagandho se pogosto imenuje tudi Indijski ginseng, čeprav z ginsengom ni v sorodu.


Ker pripada isti družini kot paradižnik, po obliki sadeža tudi rahlo spominja nanj. Rdeči sadeži, z napeto lupinico, ovalnimi listi in rumenimi cvetovi začarajo že na videz čudovito rastlino. Zelišče je doma predvsem v sušnejših predelih sveta, predvsem v Indiji, severni Afriki in Srednjem vzhodu, a danes raste tudi v bolj milih podnebjih, ­ najdemo jo celo v Severni Ameriki.

Ashwagandha vsebuje velik spekter zdravju koristnih snovi, alkaloidov, holinov, maščobnih kislin, aminokislin in sladkorjev.

V ajurvedi se uporablja cela rastlina, tako cvetovi kot listi, v zahodnem svetu pa poznamo in uporabljamo predvsem korenino ashwagandhe.

Ashwagandha se uporablja za podporo in revitalizacijo telesnih funkcij. Ker je adaptogena rastlina, lahko pomirja organizem in njegove funkcije ter ga hkrati poživlja.

Stres lahko povzroči izčrpanost, kar se pogostokrat kaže tudi v razdraženosti in težavah s spanjem. Z blaženjem teh simptomov in poživljajočim učinkom ashwagandhe na vse telesne funkcije, se lahko živčnemu sistemu omogoči primerna podpora, hkrati pa nežno umiri pretirano čusvetno nihanje. Prav zaradi tega je ashwagandha na vodilnem mestu poživljajočih in obnavljajočih zelišč za zaščito telesa pred vsakodnevnim stresom in hitrim tempom življenja.

Znanstveniki in raziskovalci s področja zdravstva se z ashwagandho ukvarjajo že vrsto let in do tega trenutka je bilo izpeljanih že 216 študij.

Koristi delovanja ashwagandhe na na človeško telo:

 • povečuje odpornost telesa in pomaga imunskemu sistemu
 • izničuje učinke stresa
 • izboljšuje sposobnost pomnenja in reakcijski čas
 • zmanjšuje anksioznost in depresijo na naraven način, brez posledic, kakršne imajo sintetična zdravila (zaspanost, utrujenost)
 • stabilizira krvni sladkor
 • znižuje holesterol
 • deluje diuretično
 • pomaga h krepčilnem spancu
 • zmanjšuje degenearcijo možganskih celic
 • vsebuje protimalarisjke lastnosti
 • zagotavlja protivnetne koristi
 • ščiti človekov živčni sistem 
 • spodbuja okrevanje nadledvične žleze 
 • pomirja mentalna stanja in nihanja
 • spodbuja zdrav reproduktivni sistem 
 • spodbuja vitalnost telesa, energijo in vzdržljivost, vključno s fizično aktivnostjo
 • odlična pomoč za zdrave sklepe

Ashwagandha kot pomoč pred škodljivimi posledicami modernega življenja

Onesnažen zrak, stres in hranilno pomanjkljiva, neredna in nezdrava prehrana lahko škodijo našemu živčnemu sistemu. Znanstvene študije s svojimi izsledki podpirajo delovanje ashwagandhe kot, ne le pomoč pri stresu, temveč tudi kot sredstvo za zaščito možganskih celic pred škodljivimi posledicami modernega življenja. V potrjenih primerih depresije in anksioznosti je bila ashwagandha enako učinkovita kot sintetična zdravila za zdravljenje le ­tega, brez kakršnihkoli negativnih učinkov. Natančneje, peroralno jemanje ashwagandhe 5 dni zapovrstjo je imelo enako učinke lajšanja tesnobe in drugih anksioznih stanj kot znani antidepresivi.

Ashwagandha v ajuverdi

Ashwagandha se tradicionalno v ajurvedi uporablja za umirjanje doše Vata in Kapha, Pitto pa lahko rahlo spodbuja. Ajurveda jo ceni predvsem zaradi njenih adoptogenih lastnosti, ki jih ponuja; pomirja, ko telo to potrebuje in poživlja ter bistri um. Telesu dovaja življenjsko energijo, ugodno vpliva na delovanje nadledvične žleze in umirja kortizol. Tradicionalno jo pripravljajo z mlekom in medom, čeprav se odlično obnese tudi v kozarcu vroče vode, s sladilom po želji in okusu. Priporočljivo jo je zaužiti pred spanjem, saj umirja Vato in prekomerno aktivnost, spodbuja krepčilen spanec, deluje kot tonik na reproduktiven sistem in obnavlja telesno moč in zmogljivost.

Zaradi hitre rasti uporabe ashwagandhe, se zanjo zanima tudi vedno več znanstvenikov in modernih raziskav: že nekaj časa je ashwagandha predmet raziskav, kar zadeva vpliva na imunski sistem človeka, še posebej pa so skoncentrirani na ashwagandho kot podporo imunskemu sistemu, ki je izpostavljen radiaciji in kemoterapijam.

Ta izdelek lahko najdete v naši trgovini, z to povezavo.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.