12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Vitamin D in rak

Pisali smo že o neverjetnih uspehih zdravljenja različnih avtoimunih obolenj z vitaminom D v prispevku, ki ga lahko preberete tu, v našem naslednjem prispevku pa večjo pozornost usmerjamo na vitamin D v povezavi z rakavimi obolenji.

ŠTUDIJE IN RAK

Epidemiološke študije dokazujejo, da je kar 40-75% populacije v pomanjkanju vitamina D, v obdobju, ko žarki sijejo na zemljo pod ostrim kotom, od oktobra do aprila, pa naj bi se ta ocena povzpela celo na 90% zdrave populacije. Mnogo strokovnjakov je zato mnenja, da lahko govorimo o epidemiji in pandemiji pomanjkanja vitamina D.

Raziskave zadnjih let so dognale, da ima telo s pomočjo vitamina D sposobnost, da se bori proti mnogim kroničnim boleznim – to je vzbudilo zanimanja mnogih znanstvenikov, še posebej zaradi možnosti, ki jih ta “sončni vitamin” nudi v preprečevanju in odpravi različnih oblik avtoimunih in vnetnih obolenj in pri številnih vrstah rakavih obolenj.

Mnoge študije so pokazale, da obstaja močna povezava med vitaminom D in več kot 19 različnimi in najbolj pogostimi oblikami raka (rak prsi, rak črevesja, rak prostate, rak pljuč, rak trebušne slinavke, rak maternične sluznice, rak jajčnikov …).   Teorije, ki povezujejo pomanjkanje D vitamina z rakom, so bile testirane in potrjene v več kot 257 epidemioloških študijah.

Ena od študij, ki jo velja omeniti, iz leta 2007, je pri ženskah v postmenopavzi, ki so jim vrednosti vitamina D v krvi dvignili na vrednost 40ng/mL, v samo 4 letih dosegla kar 77% zmanjšanje pojavnosti vseh vrst rakov. Izjemno je, da so z relativno nizko vrednostjo vitamina D v krvi (40ng/mL velja za zelo skromno vrednost, kar pojasnim v nadaljevanju) dosegli tako izjemne rezultate, kar samo še potrjuje izredno pomembnost tega vitamina.

Vitamin D ima tako močno povezavo z rakom prsi, da nekateri to obliko raka opisujejo celo kot “Sindrom deficita vitamina D”. Vsekakor so pomembni tudi drugi faktorji, kot je prehrana, stres, gibanje itd., vseeno pa ima vitamin D pomembno vlogo, ki jo vsaka novo opravljena študija le še dodatno potrdi.

Obstajajo tudi študije, ki so potrdile povezavo med vitaminom D in možnostjo ponovitve bolezni raka dojk, velikostjo tumorja in tudi celo smrtjo. Da razložim; v študijah so ugotovili, da dovolj visoke vrednosti D vitamina v krvi lahko pomagajo, da se stanje bolezni ne poslabša (kar vpliva tudi na (ne)smrtne izzide). Zadnja ocena študij je zaključila, da je visoka raven vitamina D povezana z nižjim tveganjem za obolevnostjo za rakom dojk in boljšim preživetjem onkoloških bolnikov.

V še novejšem pregledu študij so raziskovalci ugotovili, da so nizke ravni D vitamina povezane z dvojnim povečanjem tveganja za povrnitev raka in umrljivostjo med ženskami z rakom dojk v primerjavi z ženskami z rakom dojk in višjimi ravnmi vitamina D. Avtorji so zaključili, da je ohranjanje optimalnih ravni vitamina D ob diagnozi in v obdobju 1 leta po diagnozi, zelo pomembno za izboljšanje preživetja pacientov z rakom prsi. Ostale študije potrjujejo, da je dovolj visoka vrednost vitamina D izrednega pomena tudi v vseh naslednjih letih po zdravljenju.

Ena od študij iz leta 2011 je dokazala ne le, da so nizke ravni vitamina D povezane z rakom prsi, temveč da so lahko povezane tudi s tveganjem za razvoj najbolj agresivnih oblik raka.

Raziskovalci na University of Rochester Medical Center so testirali nivo D vitamina pri 155 bolnicah z rakom prsi v mesecih pred ali po operaciji za zdravljenje raka. Ugotovili so, da so suboptimalne ravni vitamina D povezane s prisotnostjo bioloških markerjev povezanih z bolj agresivnimi vrstami tumorjev.

Povsem nova študija, objavljena oktobra 2015 v  American Journal of Clinical Nutrition je pokazala, da vitamin D3 preprečuje razvoj raka prsi, ki ima svoj vzrok v delovanju hormona estrogena. Študija je bila opravljena na več kot 57.000 ženskah v postmenopavzi, ki so uživale nadomestno hormonsko terapijo in pokazala je, da uživanje vitamina D zmanjša rizik za obolenjem za rakom dojk za 26%.

Če na kratko povzamem:

  • Raziskovalci mnogih študij so dokazali, da imajo ženske z rakom prsi večjo verjetnost, da imajo ravni D vitamina prenizke.
  • Nekatere raziskave so pokazale, da so ženske v post menopavzi, ki nimajo dovolj vitamina D, bolj podvržene tveganju za razvoj raka prsi v kasnejšem obdobju življenja.
  • Raziskave so pokazale, da imajo ženske z rakom prsi večjo verjetnost, da razvijejo večje tumorje in doživijo ponovitev bolezni po zdravljenju, če imajo nizke vrednosti vitamina D.
  • Ženske z višjimi ravnmi vitamina D v krvi imajo manj možnosti, da zbolijo za rakom prsi in posledično tudi manj možnosti, da za njim umrejo.
  • Zaradi omejenih eksperimentalnih študij ni možno zanesljivo trditi ali so nizke vrednosti vitamina D tudi (del) vzrok(a) ali vodijo “le” do slabših izzidov bolezni. Trenutno poteka kar nekaj študij, ki bi lahko potrdile, da dodajanje D vitamina pomaga preprečiti ali celo zdraviti rak (dojk).

Veliko študij je bilo opravljenih tudi v povezavi z rakom debelega črevesja in danke (kolorektalni rak), rakom prostate, rakom pljuč … kjer je vitamin D pomagal zmanjšati tveganje ali ponovitev bolezni ali podaljšal čas življenja.

KOLIKO VITAMINA D POTREBUJEMO?

Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) določa, da so dopustne zgornje količine dnevnega vnosa vitamina D (najvišji dopustni dnevni vnos iz vseh prehranskih virov; običajna hrana, prehranska dopolnila, obogatena živila) za otroke od rojstva do enega leta 25 ug (1000 IE), od 1 do 10 leta 50 ug (2000 IE) in od 11 leta naprej, vključno za nosečnice in doječe matere, 100 ug (4000 IE).

Z izpostavljenostjo soncu lahko prejmemo okoli 10.000IU enot vitamina D (ali več). Študija iz leta 2012 je potrdila, da ob pomanjkanju D vitamina v krvi, z uživanjem 5.000IU enot D vitamina dnevno, 3 mesece, hitreje dvignemo nivo D vitamina v krvi na zadovoljivo raven.

Ob pomanjkanju D vitamina v krvi bi bilo smiselno dodajati vsaj 4.000IU enot dnevno.

V Sloveniji je določena spodnja meja vitamina D v krvi 30ug/l, v tujini je spodnja meja 50ug/l. Optimalne ravni naj bi bile med 50 in 80 ug/l. Večina mojih strank, ki je testirala vitamin D je imela izredno nizke ravni vitamina D, skoraj vsi pod 20ug/l, nekateri onkološki bolniki celo pod 10ug/l! Takšne ravni samo s soncem, v našem okolju, ne moremo dovolj hitro in učinkovito dvigniti na optimalno raven. Ob vitaminu D svetujem uživanje magnezija, ki je pomemben za vsrkanje in presnovo vitamina D v telesu. Pretvori ga v delujočo hormonsko obliko, ki med drugim pomaga pri vgradnji kalcija v kosti.

ALI LAHKO DOBIMO DOVOLJ VITAMINA D NA SONCU?

Če se zanašate na sončni vir vitamina D, se morate zavedati, da sončna krema s faktorjem 2 prepreči kar 95% tvorbe vitamina D v krvi, nadalje preprečimo tvorbo tudi z uporabo sončnih očal, klobukov in oblačil. Najbolje bomo izkoristili sonce kot vir vitamina D poleti, če bomo opoldne, ko je senca krajša od telesa, na soncu s čimvečjo odkrito površino telesa in brez uporabe zaščitnih krem vsaj 20min, če ste temnejše polti, še dlje.

Žal takih pogojev ne moremo zagotoviti skozi celo leto, kar je razlog, da smo v vse večjem pomanjkanju vitamina D. Nekoč so ljudje delali večinoma zunaj, niso uporabljali sončnih očal in zaščitnih krem. Danes večino časa, tudi poleti, preživimo notri, ko pa smo zunaj, se s sonca umikamo, ker nam je vroče, ker ne želimo, da nas opeče (kar res ni zdravo) in ker nas strašijo, kako nevarno je sonce za nas (kar ne drži popolnoma). Če imate pomanjkanje vitamina D je zelo verjetno, da ga pri nas, tudi z zdravim in optimalnim izpostavljanjem soncu, tudi poleti, zaradi zgoraj opisanih razlogov, žal ne boste dobili dovolj, da bi dosegli njegovo optimalno raven v krvi, še posebej, če se soočate z vnetnimi, avtoimunimi, kroničnimi in/ali degenerativnimi boleznimi.

Prehranski viri vitamina D3 so nezanesljivi in redki, zato se svetuje, da se optimalne ravni pridobi z izpostavljenjem soncu in dodajanjem D vitamina.

Toplo svetujem, da preverite nivo vitamina D v krvi in, če se boste zanašali le na sonce, ob koncu poletja ponovno preverite vrednost in nato še pozimi (januar/februar), ko njegova raven običajno najbolj upade.

D vitamin sodeluje v nekaj tisoč procesih imunskega sistema, zato njegovo pomanjkanje vpliva na razvoj mnogih bolezni. Veliko raziskav potrjuje povezavo med manjkom vitamina D in diabetesom, razvojem avtoimunih obolenj in na verjetnost, da ljudje, ki jim vitamin D primanjkujem pogosteje zbolijo za demenco, Alzheimerjevo boleznijo, shizofrenijo, in srčno-žilnimi boleznimi kot je npr. ateroskleroza. D vitamin umirja vnetne in avtoimune procese. Poskrbite, da ga ima vaše telo dovolj. <3

Pri prehranskih dopolnilih svetujem, da poiščete naravne in ne sintetizirane različice vitamina D3, kot je na primer vitamin D3 pridobljen iz lišajev. Uživate ga lahko v kapsulah ali oljni raztopini, najbolje po obroku.  Poskrbite za zadosten vnos D vitamina tudi pri otrocih (na voljo v oljni raztopini).

Vse informacije na spletni strani www.or-ca.si so zgolj informativne narave in niso nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali zdravstvenega delavca, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo, ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

 

-30%

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.