16. decembra, 2018
|

Domača lekarna

Ali ste vedeli? Uživanje kontracepcijskih tabletk povzroča pomanjkanje vitaminov in mineralov.

Po mojem osebnem mnenju so kontracepcijske tabletke tako imenovana “slaba znanost”, saj umetni hormoni niso enaki naravnim hormonom in zato jih naše telo tudi ne prepoznava kot naravne hormone.

Kontracepcijske tabletke niso rešitev za aknasto kožo, neredne menstrualne cikle, PCOS itd., saj teh težav ne rešijo, ampak le začasno prikrijejo – težava bo ne le ostala, ampak se bo tudi večala in, ko boste čez leta vseeno prekinile s kontracepcijskimi tabletkami, boste morale začeti težave reševati na začetku.

Rešiti je potrebno primarni vzrok težav, ki ga lahko uživanje kontracepcijskih tabletk le še poveča. To velja tako za hormonske tablete kot druge oblike hormonske zaščite. Čemu torej odlašati z reševanjem vzroka in ga nekaj mesecev ali celo let prikrivati z umetnimi hormoni, ki na dolgi rok situacijo le še poslabšajo?

Za mene je to, da vam ginekolog predpiše kontracepcijske tabletke, ker imate PCOS, akne ali neredne menstrualne cikle enako, kot če bi zaradi žeblja v nogi dobile protibolečinske tablete, nihče pa ne bi odstranil žeblja – ki je zvrok vašim bolečinam.

Ali ste vedele, da menstruacija, ki jo imate, ko uživate kontracepcijske tabletke, sploh ni prava menstruacija?

Gre za krvavitev, ki ji rečemo “krvavitev zaradi umika”, ki nastane, ko ne jemlješ tabletk (ali uživaš placebo tabletko) in so zato umetni hormoni, ki jih sicer prejema telo, odsotni. Ko uživaš hormonsko zaščito ne ovuliraš.

STRANSKI UČINKI MED UŽIVANJEM IN PO PRENEHANJU UŽIVANJA KONTRACEPCIJSKIH TABLETK

Z uživanjem kontracepcijskih tabletk ali druge hormonske zaščite je povezanih veliko stranskih učinkov, ne samo za čas uživanja hormonske kontracepcije, temveč tudi, ko prenehaš z uživanjem le te (ker želiš zanositi, ker ti ne pomaga več pri težavah s kožo ali imaš prevelike stranske učinke, ker se želiš po nekaj letih “sčistit” itd.).

 NAJPOGOSTEJŠI STRANSKI UČINKI PO PRENEHANJU UŽIVANJA KONTRACEPCIJSKIH TABLETK SO: 

 • Ponovitev težav, zaradi katerih si začela s hormonsko zaščito, ki pa so po prenehanju KT običajno še večje (akne, PCOS itd.).
 • Neredni menstrualni cikli.
 • Glavoboli, izpadanje las.
 • Akne, cistične akne.
 • Ponavljajoča urogenitalna vnetja in vnetja mehurja.
 • Anksioznost, nespečnost.
 • Nihanje razpoloženja, izguba libida.

 NAJPOGOSTEJŠI STRANSKI UČINKI UŽIVANJA KONTRACEPCIJSKIH TABLETK SO: 

 • Sprememba črevesne mikrobiote: hormonska kontracepcijska zaščita poruši stanje vaše črevesne flore in lahko povzroča sindrom propustnega črevesja in črevesno disbiozo, ki naprej vodi v številne težave.
 • Strdki, srčna in možganska kap: to je še posebej nevarno za ženske po 35. letu starosti.
 • Spremembe v metabolizmu.
 • Bolezni nadledvičnih žlez in ščitnice.
 • Anksioznost, depresija.
 • Upad libida.
 • Pomanjkanje hranil.

In prav o pomanjkanju hranil želim govoriti danes!

Predvsem zato, ker namen tega članka ni, da vas prepričam, da opustite hormonsko zaščito. Nikakor ne. To mora biti in naj bo, vaša osebna odločitev, o kateri seznanite tudi zdravnika (če se odločite prekiniti).

Namen tega članka je, da vse ženske, ki ste bile ali ste na hormonski zaščiti, zveste, kako najbolje podpreti svoje telo, da ne pride do pomanjkanja določenih vitaminov in mineralov v vašem telesu, kajti hormonska zaščita iz telesa črpa določene vitamine in minerale.

Slišite prvič? Vem, zato pišem ta članek! 🙂

Članek je torej še posebej namenjen vsem tistim ženskam, ki ste in tudi ostajate na hormonski zaščiti in za vse, ki ste bile na hormonski zaščiti in niste vedele, da le ta povzroča pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov v telesu.

Tako prva kot druga skupina žensk mora nadomestiti pomanjkanja, ki so nastala kot posledica uživanja KT.

HORMONSKA ZAŠČITA IN POMANJKANJE HRANIL V TELESU 

Kolikorat ste doživele, da sta vam vaša ginekologinja ali vaš ginekolog, ob predpisovanju recepta za kontracepcijske tabletke, povedal/a tudi, da ta zdravila iz telesa črpajo določene vitamine in minerale in, da jih morate zato dodajati? Upam si ugibati, da tega ni doživela ali slišala še nobena od nas. Pa bi morala, kajti kontracepcijske tabletke, tako kot druga zdravila, črpajo iz telesa določene vitamine in minerale in s tem povzročajo še večja neravnovesja, če jih telesu ne dodamo.

Ste že slišale, da se po prenehajnju uživanja KT svetuje, da vsaj 3 mesece ne zanosite? Pa veste zakaj? Ne le zato, da se telo deloma prečisti umetnih hormonov, temveč tudi zato, ker kontracepcijske tabletke iz telesa črpajo hranila, ki pa jih nosečnica in rastoči otroček potrebujeta.

Prav zaradi črpanja določenih vitaminov in mineralov iz telesa je ključno, da ženske na hormonski zaščiti (tudi, če ste ravnokar prekinile z njo), začnejo dodajat visoko kvalitetna prehranska dopolnila; ti. “tabletke” namreč povzročajo pomanjkanje:

Ker vplivajo na disbozo v črevesju, svetujem tudi kvaliteten probiotik, s klinično sledljivimi sevi, ki bo v črevesju poskrbel za kolonizacijo dobrih, probiotičnih bakterij. Na ta način boste vsaj deloma pripomogle k manjšim stranskim učinkom teh zdravil. Vsekakor pa vam polagam na srce da, če uživate hormonsko kontracepcijo zaradi vseh drugih težav in ne zaradi zaščite pred zanositvijo, da se posvetite reševanju vzrokov težav, saj s tabletkami težave le prikrivate.

Namen tega članka ni, da vas prepriča, da prenehate z uživanjem kontracepcijskih zdravil; to mora biti in naj bo osebna odločitev vsake posameznice. Namen tega članka je, da v kolikor ste na hormonski zaščiti, vedite zakaj ste in poskrbite, da v telo vnesete pomanjkanje hranil, ki jih ta zdravila povzročjao. Ostanite zdravi,

Probiotik Lactobacillus rhamnosus GG (30 kapsul) – Izdelek iz zgodbe

Lactobacillus rhamnosus GG je najbolj dokumentirani sev na svetu, na področju dobrih bakterij.

 

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.