12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Triphala – izjemna ayurvedska mešanica.

Triphala je ena najstarejših in priznanih zeliščnih formul iz ayurvedske medicine

Prevod besede “triphala” dobesedno pomeni “trije sadeži”. Triphala je namreč tradicionalna ajurvedska mešanica treh sadežev, še zlasti značilnih za Indijo: amalaki, bibhitaki in haritaki. Znana je po tem, da uravnava vse tri doše v telesu, zato je primerna za vsakogar.

Pregled zdravju koristnih lastnosti triphale:

  •  pomaga pri naravnem in nežnem notranjem čiščenju organizma, zlasti črevesja
  •  ohranja rednost prebave
  • hrani in obnavlja tkiva
  • izboljšuje stanje slabega holesterola
  • podpira zdravo prebavo in absorbcijo hranil
  • je naravni antioksidant
  • izboljšuje cirkulacijo v telesu
  • ima pozitiven učinek na delovanje jeter
  • ima dokazane protivnetne lastnosti


Triphala je najbolj znana kot nežen tonik za črevesje in njegove funkcije, pomaga pri prebavi in je odlična podpora črevesne peristaltike. Ne deluje kot običajna, farmacevtska odvajala, ki telo oropajo vitaminov in mineralov.

KAKO DELUJE TRIPHALA?

Poznamo dve različni vrsti rastlinskih “odvajal”. Prva vsebujejo grenčine, v obliki antrakinonov, ki delujejo tako, da spodbujajo peristaltiko delovanja črevesne sluznice, bodisi neposredno, bodisi s spodbujanjem izločanja žolča skozi jetra in žolčnik.

Druga pa delujejo na način, da skupaj s tekočino nabreknejo in ustvarijo gostoto blata (npr. indijski trpotec ali lanena in chia semena). Nimajo neposrednega učinka na jetra in žolčnik, temveč delujejo kot goba, ki se napne in pomete črevesje.

Triphala deluje kot mešanica obojega

Spodbuja delovanje jeter in žolčnika, a pri tem ne draži črevesja. Kot metlica očisti črevesne stene, obenem pa čisti tudi kri.

Kombinacija treh, sinergijsko povezanih sadežev, pravi Sebastian Pole, avtor knjige Ajurvedska medicina, kaže pozitiven efekt tako na črevesje, kot tudi na dihala, srce in ožilje, pa tudi na reproduktivni in živčni sistem.

Triphala je dokazano tudi močan antioksidant, ki ščiti zdrave celice pred delovanjem prostih radikalov (Fitoterapevtske raziskave, 2005).

Trije sadeži, ki sestavljajo triphalo:

Amalaki

Ima hladilen učinek, ki umirja pitto in podpira naravno funkcijo jeter in imunskega sistema. Nam znana kot amla, ima močne obnovitvene in pomlajevalne lastnosti, saj je močno antioksidantna.

Bibhitaki

Še posebej blagodejen za kapho, saj odpravlja odvečno sluz v telesu in je odlična podpora respiratornemu sistemu, tudi kot pomoč pri bronhitisu in astmi.

Haritaki

Po učinkih greje telo, a je še vedno koristna pri vseh treh došah (vata, pitta in kapha). Znana je po svojem “strgalnem” učinku na organizem, saj ima najmočnejše “odvajalne” učinke, iz telesa pa pomaga izločati toksine in vzdržuje zdravo telesno težo.

Triphala se obnese tudi kot pomoč pri izgubi odvečne telesne teže. Ne smemo pa pozabiti, da brez zdravega načina prehranjevanja in telesne aktivnosti ne bo šlo. Pravilna in redna prebava ter izločanje so pomembni dejavniki pri doseganju dolgoročnega uspeha pri ohranjanju optimalne telesne teže.

Triphala spodbuja tudi zdrave prehranjevalne navade, saj telo oskrbi s širokim spektrom okusov, po katerih hrepenimo. S spodbujanjem boljše absorbcije in presnove hranil, triphala ohranja telo zdravo in uravnoteženo.

RAZISKAVE O TRIPHALI

Triphala se uporablja pogosteje kot katerikoli drug ajurvedski pripravek. Priljubljena je zaradi svoje edinstvene sposobnosti za nežno čiščenje in razstrupljanje organizma, ter hkratno obnavljanje in blagodejno delovanje nanj.

Nedavne raziskave, objavljene na spletni strani Integrativne medicine, Natural standard, so potrdile koristnost triphale na prebavni sistem, pa tudi na imunski in kardiovaskularni sistem.

Študija, ki prikazuje delovanje molekulskih mehanizmov triphale pri raku trebušne slinavke na celični ravni in človeških prostovoljcih (in je zavedena na strani US National Library of Medicine, National Institutes of Health) je pokazala, da triphala pozitivno vpliva tudi na celice organizma in skrbi za njihov naraven življenski cikel ter je učinkovita pri zaviranju rasti človeških rakavih celic trebušne slinavke.

UPORABA TRIPHALE

Triphala združuje pet od šestih okusov priznanih v ajurvedi (sladko, kislo, grenko, ostro in trpko), manjka le slan okus. Ker v Zahodni kulturi v prehrani najbolj manjka ostrega in trpkega okusa, sta ta dva običajno prva, ki se ju začuti. Kasneje, ko je telo že uravnovešeno, pa naj vas ne čudi, če trpkega in ostrega okusa sploh ne bo več zaznati. Takrat se lahko uživanje triphale spremeni v sladko okušanje.

Triphala se običajno jemlje na prazen želodec, najpogosteje zvečer pred spanjem, nekaterim pa ustreza zjutraj na tešče.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

1 misli na “Triphala – izjemna ayurvedska mešanica.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.