12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Ste utrujeni in brez energije? Morda je težava v pomanjkanju železa.

Železo je ključno pri produkciji hemoglobina, ki se nahaja v rdečih krvničkah in opravlja nalogo, da po telesu prenaša kisik. Brez njega zato lahko trpi celotno telo in pomanjkanje železa lahko vodi do anemije.

V nadaljevanju bomo našteli nekaj najpogostejših simptomov pomanjkanja železa. Če se v njih prepoznate, vašega zdravnika prosite za testiranje, ki pa naj vključuje tudi kontrolo feritina (ki predstavlja, poenostavljeno rečeno, zalogo železa v telesu).

UTRUJENOST

Najpogostejši simptom pomanjkanja železa je utrujenost. Žal najbolj pogost simptom ostane mnogokrat spregledan, saj ženske utrujenost pogostokrat pripišejo hitremu tempu življenja in sprejmejo to kot sestavni del življenja. Pomanjkanje železa pa povzroča, da v naša tkiva pride manj kisika in s tem je telesu odvzeta potrebna energija. Če vašo “normalno” utrujenost spremlja še občutek šibkosti, razdražljivosti, motnje pozornosti … je lahko vzrok tudi v pomanjkanju železa.

MOČNE MENSTRUALNE KRVAVITVE

Pri ženskah so najpogostejši vzrok prenizkih ravni železa (pre)močne menstrualne krvavitve. V času menstruacije je lahko izguba krvi velika, nadomesti se jo le nekje polovica, a temu sledi ponovna (pre)močna krvavitev v naslednjem mesecu. Menstrualne krvavitve naj bi bile obilne le toliko, da napolnijo 2-3 žlice vsak mesec. Test s tamponom (uporabo katerega sicer odsvetujemo): če morate tampon zamenjati pogosteje kot vsaki 2 uri, je vaša krvavitev verjetno preobilna. Zanimivo je tudi to, da ima veliko žensk s pomanjkanjem železa močne menstruacije. Ko se uravna stanje železa, se zmanjša tudi obilnost menstruacije.

BLEDA POLT

Obstaja razlog, zakaj bledo polt povezujemo z boleznijo. Hemoglobin daje naši krvi rdečo barvo in barva kože je zato rožnata. Posledično lahko nizke ravni tega proteina povzročijo bledo polt. Če ste sicer svetlopolti se to lahko zelo hitro in enostavno opazi. Ne glede na barvo kože pa lahko blede in svetle notranje strani ustnic in dlesni ter notranja stran spodnje očesne veke, nakazujejo na nizke ravni železa ali anemijo.

KRATKA SAPA

Ne glede na to kako globoko dihamo, če so naše ravni kisika nizke, se bomo počutili brez zraka. Če opazite, da ostanete brez sape ali zraka pri stvareh, ki ste jih včasih opravljali brez težav – npr. pri vzpenjanju po stopnicah lahko pomislite tudi na pomanjkanje železa.

RAZBIJANJE SRCA

Pri težavah s srcem je smiselno, da vedno opravite vse preglede, pred tem pa preglejte tudi stanje železa, saj lahko pomanjkanje železa botruje k poslabšanju obstoječih zdravstvenih težav s srcem, lahko pa, da vam nelagoden občutek razbijanja srca povzroča tudi samo pomanjkanje železa.

SINDROM NEMIRNIH NOG

Približno 15% ljudi, ki se sooča s sindromom nemirnih nog ima pomanjkanje železa. Nižje kot je železo, večje so lahko težave. Pri sindromu nemirnih nog si lahko odlično pomagate tudi z magnezijem.

GLAVOBOL

Telo bo prednostno kisik najprej dovedelo v možgane, preden ga dovede tudi v ostala tkiva, a če bo v pomanjkanju železa, bo dovedlo manj kisika, kot bi ga sicer. V odgovor lahko možganske arterije zatečejo, kar povzroča glavobol.

ŽELJA PO UŽIVANJU HRANE, KI NI HRANA – GLINA, ZEMLJA, LED …

Želja in celo uživanje hrane, ki v resnici ni hrana (glina, zemlja, led, kreda, papir …) je lahko znak pomanjkanja železa.

ANKSIOZNOST (brez razloga)

Pomanjkanje železa lahko povzroča občutek anksioznosti. Pomanjkanje kisika namreč vzdraži simpatični živčni sistem telesa, obenem pa lahko povzroča tudi razbijanje srca, kar nas avtomatsko postavi v občutek “boj in beg” situacije tudi, ko imamo vse pogoje, da bi lahko bili povsem sproščeni in umirjeni.

IZPADANJE LAS

Pomanjkanje železa, še posebej, če se je že razvila tudi anemija, lahko povzroča izpadanje in izgubo las. Dr. Moritz razlaga, da telo, ki mu primanjkuje železa, vklopi sistem za preživetje in usmerja kisik po telesu tako, da podpira predvsem vitalne funkcije telesa.

Ni problema, če vam v rokah ostane nekaj las, če pa opazite večje in dolgotrajnejše izpadanje, pa vsekakor preverite železo.

HIPOAKTIVNA ŠČITNICA 

Pomanjkanje železa upočasnjuje delovanje ščitnice. Hipotioridizem ostane žal mnogokrat spregledan. Glede na American Thyroid Association kar 6 od 10 ljudi ne ve, da ima počasnejše delovanje ščitnice. Če opažate večje pomanjkanje energije, pridobivanje na teži (kljub zmerni in količinsko nespremenjeni prehrani), nizko telesno temperaturo, se pogovorite z zdravnikom, preverite ščitnične hormone, železo in tudi feritin.

NOSEČNOST

Folni kislini je, zasluženo, posvečeno veliko pozornost v prednosečniško-nosečniškem času, a otročki, ki se bodo razvijali, potrebujejo tudi železo in ga zato črpajo tudi iz zalog mame. Veliko žensk tudi med samim porodom izgubi večje količine krvi, kar lahko zniža vrednosti železa. Dr. Moritz svetuje, da v kolikor ste noseče z dvojčki, imate nosečnosti časovno blizu (ena nosečnost za drugo), med nosečnostjo redno bruhate ali opažate simptome pomanjkanja železa, preverite stanje železa, saj vam ga morda lahko primanjkuje.

JEZIK IZGLEDA NENAVADNO

Poleg izgube barve, lahko nizke ravni železa povzročajo tudi nižanje ravni mioglobina, proteina v rdečih krvničkah ki podpira zdravje mišic – tudi tistih, ki sestavljajo jezik. Mnogo ljudi, ki ima pomanjkanje železa, se zato pritožuje nad težavami kot so vnet, občutljiv, boleč in nenavadno gladek jezik.

IMATE CELIAKIJO ALI VNETNO ČREVESNO BOLEZEN

Četudi imate v svoji prehrani dovolj železa, lahko celiakija in vnetne črevesne bolezni, kot je Chronova bolezen in Ulcerozni kolitis, vodijo do težav pri absorbciji hranil, vključno z železom. Takšna stanja lahko povzročajo vnetja in poškodbe prebavnega traktu.

PROBIOTIKI IN POMANJKANJE ŽELEZA

Mnogokrat je lahko težava z nizkimi vrednostmi železa v slabši absorbciji le tega v tankem črevesju in se lahko zato stanje izboljša že samo po 2 mesečni probio terapiji, ko v črevesje koloniziramo dobre probiotične bakterije. Absorbcija vseh hranil se nato izboljša in včasih niti ne potrebujemo druge terapije. Tudi pri malih otrocih lahko že samo uživanje probiotikov botruje k normaliziranju vrednosti železa.

KOLIKO ŽELEZA JE DOVOLJ?

Potrebe po železu niso enake za vse ljudi, še posebno se lahko potrebe močno razlikujejo pri ženskah. Ženske v starostni skupini od 19 do 50 let običajno potrebujejo 18mg železa dnevno. V kolikor je ženska noseča, se potreba dvigne na 30mg železa dnevno. Doječe mamice naj bi dobile dnevno do 20mg železa. Potreba po železu pri ženskah je močno dovisna tudi od tega, kako močna je njena menstruacija. Če izgublja večje količine krvi, bo potreba večja, kot splošno določena. Ženske, starejše od 50 let, ki nimajo več menstruacij, potrebujejo nekje 8mg železa dnevno.

Ker so previsoke ravni železa lahko toksične in lahko poškodujejo celice, ni smiselno in priporočljivo dodajanje železa, sploh ne v višjih dozah, če nimamo prisotnih simptomov in opravljenih testiranj vrednosti le tega.

KAKO DOBITI ŽELEZO?

Vsekakor je najbolj smiselno in pravilno, telesu dovajati železo s hrano, ne s prehranskimi dopolnili. A ko so že prisotni simptomi pomanjkanja, imamo težave pri njegovi absorbciji ali pa so vrednosti res že zelo nizke in je morda nastopila tudi anemija, imamo obilne menstrualne krvavitve, izražene simptome itd., je smiselno, da si pomagamo z dobrim prehranskim dopolnilom železa, ki bo popravilo vrednosti železa in naše počutje, dober nivo pa bomo nato vnaprej vzdrževali s primerno prehrano.

Bodite pozorni, da se v prehranskih dopolnilih železo nahaja v bisglicinat obliki, ki je prijazna do želodca in prebavil, ne povzroča želodčnih bolečin in/ali zaprtja. Viridian Nutrition ima na voljo 2 odlična izdelka, nagrajeno Ekološko tekoče železo, narejeno zgolj iz rastlin in pa Uravnotežen železo kompleks, ki vsebuje železo v želodcu in prebavi prijazni, bisglicinati obliki.

Hrana, ki je bogata z železom je predvsem vsa temnolistnata zelenjava (špinača, blitva), ohrovt, regrat, beluši, buče, rdeča pesa, fižol, melasa, rozine, suho sadje (datlji, slive, marelice), borovnice, brusnice, aronija, fižol, čičerika itd. Vitamin C močno izboljša aborbcijo železa, zato spijte limonado po obroku hrane, bogate z železom.

Hrana, ki zavira absorbcijo železa je kava, pravi čaji in mleko in mlečni izdelki. Vsa prehranska dopolnila, ki vsebujejo železo, zato spijte v najmanj 2 urnem razmaku od uživanja kave ali mlečnih izdelkov. Še bolje je, če jih iz svoje prehrane izključite ali vsaj močno zmanjšate.

Poleg splošne krvne slike, ob sumu nižjih ravni železa, vedno preverite tudi stanje feritina. Simptome pomanjkanja, ki smo jih našteli, lahko namreč občutite tudi, če so vrednosti železa in hemoglobina v mejah normale, feritin pa je pod spodnjo mejo. Ko se izboljša stanje fertina izzvenijo tudi simptomi.

Ostanite zdravi! 😉

Vse informacije na spletni strani www.or-ca.si so zgolj informativne narave in niso nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali zdravstvenega delavca, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo, ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.