12. maja, 2010
|

Domača lekarna

S.P.F. Profaktorji kot podpora telesu v poletnem času in ob izpostavljenosti soncu!

S.P.F profaktorje svetujemo kot dodatno podporo za kožo, saj z antioksidanti na nek način delujejo kot “notranja” zaščita* kože pred UV sevanji, aknami, vnetnimi stanji kože, avtoimunimi stanji, ki vplivajo tudi na kožo (kot je npr. lupus SLE), kot zaščito jeter (dviguje nivo SOD v jetrih). Stranke so nam poročale tudi o zmanjšanju alergij na sonce ob uporabi S.P.F. profaktorjev.

Delujejo na več nivojih: 

  • ščitijo nas pred UV poškodbami (pomagajo preprečevati poškodbe, nastale zaradi prostih radikalov in pomagajo pri celjenju opeklin, če do njih pride)
  • pomagajo pri zaščiti kože pred aknami, vnetnimi stanji kože (kot je npr. lupus)
  • nudijo podporo in zaščito jetrom

Najmočnejše sestavine v izdelku so:

  • Encim superoksid dismutaza (SOD), ki ga imenujemo tudi “encim življenja”, je najpomembnejši poznani endogeni antioksidant, ki pa z leti v našem telesu upada. Njegova naloga je med drugim ta, da spreminja proste radikale v neškodljive molekule. Zelo hitro jih nevtralizira in je pri tem zelo učinkovit. Prehranski dodatki, ki vsebujejo SOD lahko zato občutno zmanjšajo UV-poškodbe, še posebej pri svetlopoltih ljudeh.
  • Tudi astaksantin je zelo močan antioksidant, ki spada v skupino kartenoidov in je lahko veliko bolj učinkovit kot beta-karoten in lutein pri preprečevanju UV-fotooksidacije lipidov. Raziskave kažejo, da naravni astaksantin iz posebnih alg ščiti pred UVA-induciranimi DNK spremembami in deluje kot nekakšna “notranja zaščita pred soncem”.

Glavne prednosti astaksantina so:

  • varuje kožo pred UV žarki in opeklinami, ki so posledica izpostavljenost soncu, saj onemogoči proste radikale, ob tem pa s pomočjo UV žarkov telo še vedno proizvaja vitamin D (ne pozabite, da s sončnimi kremami, tudi z najnižjim faktorjem, blokirate UVB žarke in tako onemogočate tvorbo vitamina D v telesu!)
  • hitreje regenerira telo po športni vadbi in izboljša športno vzdržljivost
  • krepi delovanje imunskega sistema
  • krepi sklepe in vezi
  • krepi srce in žilni sistem

Klinična ocena astaksantina pri merjenju učinkovitosti zaščite pred UV žarki kaže, da astaksantin zavira in preprečuje sončne opekline ter zagotavlja zaščito kože pred poškodbami, ki jih povzroča sonce.

Oligomerni proantocianidi iz izvlečka grozdnih pešk ščitijo pred prostimi radikali, ki naj bi bili eden glavnih krivcev za proces staranja. Antioksidantni efekt je 50 krat močnejši kot je ta pri vitaminu C in E. Velika prednost teh molekul je, da celice ščitijo tako pred v vodi kot tudi pred v maščobi topnimi prostimi radikali.

OPC so se izkazali za učinkovite tako pri psoriazi (luskavici) kot tudi pri hiperpigmentacijskih spremembah, melazmi (kolazmi).

Obsežne raziskave nakazujejo, da je izvleček grenivkinih pešk koristen na mnogih področjih zdravja, zaradi svojih antioksidativnih efektov da veže kolagen, skrbi za mladosten videz kože, zdravje celic, elastičnost in fleksibilnost.

Druge študijo kažejo, da proantocianidi pomagajo ščititi telo pred poškodbami sonca, izobljšajo vid, izboljšajo fleksibilnost sklepov, arterij in tkiv, kot so srce, ter izboljšajo tudi cirkulacijo krvi, saj krepijo kapilare, arterije in vene.

Raziskave v Nemčiji so pokazale, da uživanje beta karotena lahko nudi nekaj zaščite pred sončnimi opeklinami. Dlje kot uživamo beta karotene, daljši je čas zaščite. Pretekle študije so pokazale, da lutein, likopen in superoksid dismutaza (SOD) lahko izboljšajo stanje kože.

Obstaja tudi naraščajoče število dokazov, da lahko beta karoten ščiti pred poškodbami kože od sonca, a je bilo njegovo učinkovitost težko demonstrirati. Zato so raziskovalci Munster University Hospital v Nemčiji opravili meta analizo 7 študij, ki je pregledala učinke suplementiranja beta karotena pri sončnih opeklinah. Sistemska fotozaščita beta karotena je precej drugačna od zaščite topično nanesenih sončnih krem.

Poudariti je treba, da beta karoten (in omenjen izdelek) ni nadomestilo za sončno kremo, še posebej ne, če smo izpostavljeni močnemu soncu, lahko pa deluje poleg sončne kreme. Mehanizem delovanja beta karotena v zaščiti pred soncem še ni razumljen. Raziskovalci sklepajo in teoretizirajo, da je to v povezavi z antioksidantno aktivnostjo kartenoidov.

Beta karoten v koži spodbuja tvorbo kožnega barvila melanina (zato tudi hitreje porjavimo), ki je eden izmed najbolj učinkovitih obrambnih mehanizmov kože pred sončnimi žarki.

Z uživanjem beta karotena pred sončenjem, lahko namreč okrepimo lastne obrambne mehanizme v koži pred negativnimi mehanizmi UV žarkov. Koža hkrati tudi enakomerneje porjavi in sončne opekline se pojavijo redkeje.

S.P.F. profaktorji bodo z miksom naravnega beta karotena, astaksantina (eden najmočnejših naravnih antioksidantov) in superoksidne dismutaze, pripravili kožo na sonce. Svetujemo, da z uživanjem začnete vsaj 2-4 tedne pred načrtovanim dopustom in nadaljujete celi čas dopusta ali potovanja.

*Naj le opomnimo, da kapsule S.P.F. s profaktorji nimajo SPF zaščite in niso nadomestilo za sončno kremo, zato pred dopustom poskrbite tudi za dobro naravno sončno kremico, s katero boste svoje telo zaščitili tudi od zunaj 😉 Ne pozabite piti veliko vode (ne mrzle) in uživati veliko hidratantne sveže zelenjave in sadja! 🙂

Za dodatne informacije ali nasvet smo vedno na voljo!

Topel pozdrav iz OrCe!

 

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.