12. maja, 2010
|

Domača lekarna

Sindrom propustnega in razdražljivega črevesja ter hormonsko neravnovesje

Sindrom propustnega črevesja

Zdravje črevesne flore je izjemno pomembno tudi zato, ker skrbi, da je črevesna stena zdrava in nepoškodovana. Na ta način preprečimo vdor patogenih mikrobov, virusev, bakterij in drugih toksinov v telo. Ko in če ta pregrada postane propustna, govorimo o “sindromu propustnega črevesja”, ki lahko vodi do avtoimunih obolenj, hormonskih neravnovesij in avtointoksikacije telesa, kot tudi do psihičnih motenj (tudi pri otrocih).

Propustna črevesna stena namreč omogoči, da se nepredelane, velike molekule hrane, gluten, patogene bakterije, virusi in toksini ter presežek hormonov (npr. presežek estrogena), ki je na poti, da se iz telesa izloči, absorbira nazaj v krvni obotok in povzroča vnetja v telesu, kar vodi do različnih težav in bolezni.

Črevesna disbioza, ki vodi v propustno črevesje, tako počasi in vztrajno povzroča vse večje težave in zastrupljanje telesa, ranljivi pa lahko postanejo tudi naši možgani, ki so sicer zaščiteni s krvno možgansko pregrado, katera pa zaradi presežkov toksinov in pomanjkanja dobrih bakterij postane propusta na podoben način, kot postane propustno črevesje. Na ta način do možganov prodrejo tudi toksini in patogeni mikrobi, pred katerimi bi bili sicer le ti zaščiteni. Posledice so vse od motnje pozornosti, govora, koordinacije in učenja do radražljivosti, agresije, depresije, hiperaktivnosti in avtizma pri otrocih in odraslih.

Poleg kvalitetnih probiotikov, se za saniranje propustnega črevesja svetuje tudi L-glutamin, aminokislina, ki pomaga obnoviti sluznice črevesne stene ter Omega3 maščobne kisline. Ključna je vedno, pri vseh težavah, tudi pravilna prehrana, o kateri smo nekaj že napisali v prispevku Probiotiki – za življenje

Hormonsko neravnovesje

Dobre bakterije prav tako metabolizirajo hormone, katere jetra pošljejo naprej, v tanko črevo. Vse pogostejša težava žensk, tako imenovana “estrogenska dominanca“, ima lahko svoj vzrok težav tudi v črevesju.

Če imate manjko dobrih bakterij, ki bi razgradile estrogen in istočasno tudi propustno črevo, se boestrogen absorbiral nazaj v telo. Presežek estrogena se bo vezal na občutljiva področja, kot so prsi, maternica in jajčniki in s tem prispeval, če ne celo povzročal, fibroide in tumorje. Tudi predmenstrualni sindrom je mnogokrat povezan prav z relativnim presežkom estrogena.

Sindrom razdražljivega črevesja

sindrom razdražljivega črevesja danes pesti ogromno ljudi in je zelo pogosta gastrointestinalna težava, ki prizadane tako moške, kot ženske (čeprav ženske celo malce pogosteje). Primarna značilnost so prebavne motnje.

Več kot imate težav s prebavo (zaprtje, driska, bolečine ali krči …), bolj pomembno je, da se čimprej soočite z ugotavljanjem in odpravljanjem vzroka težav.

Najpogostejši simptomi razdražljivega črevesja so:

  • abdominalni krči in/ali bolečine
  • diareja ali zaprtje; lahko se pojavljata izmenično ali hkrati
  • napihovanje
  • plini
  • sluz v blatu

Probiotiki so tu lahko v veliko pomoč, saj poskrbijo za krepitev sten črevesja in naseljevanje dobrih bakterij. Prav na formuli probiotika ProCare je bila narejena uspešna klinična študija prav za sindrom razdražljivega črevesja.

Avtointoksikacija, kandida in pomanjkanje hranil kot posledica disbioze

koristne črevesne bakterije pomagajo tudi pri čiščenju telesa, saj na primer pomagajo izločiti iz telesa tudi številne toksine – vežejo jih nase in s tem, ko se izločijo same preko blata, izločijo tudi toksine. Imajo torej tako imenovano sposobnost keliranja številnih toksinov, kot so svinec, živo srebro, kadmij itd., ki jih v telo vnesemo s prehrano in vodo ali preko drugih virov, istočasno pa izločajo tudi toksine, ki jih povzročajo v našem telesu živeči mikrobi, kot sta kandida in klostridij tetani.

Če dobrih bakterij v črevesju ni (dovolj), za nevtralizacijo toksinov nihče ne poskrbi zato jih je v črevesju in nato tudi telesu vedno več in posledično so tudi težave vedno večje. Določene probiotične bakterije celo dokazano pomagajo zmanjšati simptome depresije in tesnobe.

Pomanjkanje dobrih bakterij v črevesju, ki pomagajo hrano razgraditi oz. absorbirati, pa vodi tudi do pomanjkanja številnih nujno potrebnih mineralov, kot so magnezij, kalcij in železo ter vitaminov skupine B, A, D in C ter omega 3, ki so potrebni za normalno delovanje imunskega sistema ter tudi rast in razvoj otrok. Ko bomo poskrbeli za zdravje črevesja, bomo okrepili imunski sistem in delovali celostno na naše zdravje. S pravilno prehrano in občasno pro-bio terapijo in primerno prehrano, bomo okrepili telo do te mere, da se bo sposobno samo ubraniti pred številnimi boleznimi.

Želim vam prijeten dan!

Probiotiki dnevna simbioza ProCare (30 kapsul) – Izdelek iz zgodbe

Simbiotična mešanica ProCare je mešanica štirih sevov probiotičnih bakterij Lactobaillov in Bifidobakterij (12.5 miljard), ki so po svetu uporabljeni že več kot 15 let.

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.