1. julija, 2018
|

Aktualno

Domača lekarna

Šentjanževka – čudovito zelišče za pomirjanje

Depresija je bolezen, ki jo imenujemo kuga sodobnega časa. Vzrokov za strmi porast depresije (veliko je tudi neodkrite depresije) je veliko in ne gre jih pripisati zgolj stresu.

Moje izkušnje ob delu z ljudmi pa so, da enako strmo ali morda še hitreje naraščajo tudi stanja tesnobe in anksioznosti (ki pa je v 2/3 primerov povezana z depresijo), saj je ljudi, ki nas dnevno obiščejo in nam zaupajo, da imajo težave z anksioznostjo ali tesnobo iz dneva v dan več.

K zdravljenju depresije in anksioznosti je potrebno pristopiti celostno in prilagojeno posamezniku in v hujših primerih je, vsaj za določen čas, potrebno zdravljenje preko uradne medicine. A tudi narava nam je dala dar; čudovito zelišče, uporabljeno že od časov antične Grčije, ki je avtohtono tudi našim krajem in to zelišče je šentjanževka.

ŠENTJANŽEVKA

Šentjanževka (Hypericum perforatum L.) je z drugimi imeni poznana tudi kot grilavec, ivanovka, janževka, krčnica, kri sv. Janeza ali zvonec.

V ljudskem zdravilstvu je znana kot izredno učinkovito zelišče pri lajšanju depresivnih stanj, migren, nevroze in tesnobnih stanj.

Šentjanževka ima klinično dokazano učinkovitost pri depresiji, pri razpoloženjskih simptomih menopavze in pri predmenstrualnem sindromu (PMS), pomemben pa je tudi njen doprinos pri nadzorovanju obsesivno kompulzivne motnje in senzorne čustvene motnje.


Šentjanževka velja za naravni:

  • Sedativ – pomirja.
  • Anksiolitik – odpravi tesnobo in razblini strah.
  • Antidepresiv – odžene potrtost, malodušje in brezvoljnost.

Nedavna meta analiza podatkov iz več kot 37 študij je ugotovila, da izvleček šentjanževke izboljša simptome bolje kot placebo in ima podobne učinke kot sintetični antidepresivi. To pomeni, da je za blago do srednje močno depresijo lahko zelo učinkovita, če je predpisana v primerni količini. V kolikor je depresija srednje močna do močna pa ni vedno smiselno čakati na delovanje šentjanževke in svetujem vam, da se o zdravljenju pogovorite z zdravnikom.

DELOVANJE ŠENTJANŽEVKE

Natančno delovanje šentjanževke še ni znano, a predpostavlja se, da aktivne sestavine iz ekstrakta šentjanževke preprečujejo razgradnjo serotonina, dopamina in noradrenalina, katerih prisotnost je nujna za dobro počutje, občutek miru in spokoja. Kot pomoč proti depresiji in anksioznosti se šentjanževka uživa v kapsulah ali tinkturi.

Običajna količina je 900mg izvlečka, razdeljenega v 3 dnevne odmerke po 300mg, najbolje v času obroka. Nekateri zeliščarji dopuščajo tudi večje količine, do 1800mg dnevno.

Šenjtanževka velja za rastlino, ki jo naše telo zelo dobro tolerira, zato so stranski učinki načeloma izjemno redki, vključujejo pa lahko preobčutljivost na sončno svetlobo, suha usta in blažje prebavne težave.

Zelo pomembno je poudariti, da nikoli ne smete sočasno uživati antidepresivov in šentjanževke, saj bi v tem primeru lahko zmedli delovanje receptorjev, obenem pa bi prišlo do motenj pri delovanju antidepresivov in stanje depresije bi se lahko naglo poslabšalo. Tako kot pri kemičnih zdravilih se njeno pravo delovanje pokaže v 3-6 tednih.

Čeprav ostaja najbolj poznana po svojem antidepresivnem in pomirjujočem delovanju, pa je šentjanževka rastlina z mnogo širšim spektrom delovanja.

Laboratorijske preiskave so potrdile, da šentjaževka deluje protivnetno, antibakterijsko, antivirusno in antimikotično (protiglivično). Nežno čisti kri, regenerira prebavni in urogenitalni trakt ter neguje respiratorni trakt.

ŠE ZANIMIVOST: Domače ime kri sv. Janeza izhaja iz legende, ki pripoveduje, da je zrasla iz kapljic krvi svetega Janeza Krstnika. V neki drugi legendi zasledimo, da so si z njo zdravili rane že vitezi križarji v bojih za Jeruzalem. V mnogih kulturah je bila čarobno in obredno zelišče. Varovala naj bi pred uroki, zlimi duhovi, strelo, pomagala naj bi pri iskanju zakladov in vode.

OPOZORILO: v kolikor uživate katerakoli farmacevtska zdravila (tudi kontracepcijska) se pred uživanjem šentjanževke predčasno posvetujte z zdravnikom. V kolikor jemljete antidepresive, šentjanževke ne uživajte. Šentjanževka ni primerna za nosečnice in doječe mame. V primeru katerekoli diagnoze, se pred uživanjem šentjanževke posvetuje z zdravnikom.

Bodisi da uživate šentjanževko v kapsulah ali tinkturi to ostaja zelišče, ki z razlogom velja za eno najbolj cenjenih zelišč botanične medicine. Kot pri vseh zeliščih pa tudi pri šentjanževki velja, da je kvaliteta ključnega pomena za njeno delovanje, zato vedno izberite le najbolj čista, ekološka in kvalitetna zelišča, če želite najboljši izkoristek rastline.

Ekološka šentjanževka, 60 kapsul, Fushi – Izdelek iz zgodbe

Šentjanževka je dobro poznana po svojem učinkovitem delovanju na dvig razploženja.

 

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.