5. novembra, 2017
|

Domača lekarna

Kitajska medicina

Obloge iz ricinusovega olja in izjemne koristi ricinusovega olja

Obloge iz ricinusovega olja so starodavna tehnika uporabe ricinusovega olja, ki poteka tako, da z ricinusovim oljem prepojeno blago položimo na določene predele kože, za odpravo ali pomoč pri različnih težavah, opisanih v tem članku.

To tehniko tudi danes zelo radi uporabljajo naturopati in holistični zdravilci pri odpravljanju različnih težav, pripravite pa si jih lahko tudi sami, v udobju lastnega doma. Potrebujete zgolj kakovostno, hladno stisnjeno ekološko ricinusovo olje, nekaj starih krp/oblačil, grelno vrečko ali termofor in dobro voljo.

PRI KATERIH TEŽAVAH SI LAHKO POMAGAMO Z OBLOGAMI IZ RICINUSOVEGA OLJA?

Obloge iz ricinusovega olja se najpogosteje uporabljajo za razstrupljanje jeter, z njimi lahko pomagamo tudi pri:

 • fibroidih in cistah;
 • hormonskem neravnovesju;
 • bolečih in/ali nerednih menstruacijah;
 • krepitvi imunskega sistema;
 • stimuliranju razstrupljevalnih poti jeter;
 • bolečih sklepih, artritisu, bursitisu;
 • prebavnih težavah in zaprtju;
 • sproščanje.

Ricinusove obloge spodbujajo zdravo delovanje ledvic, črevesja, prebave, ščitnice, jajčnikov in maternice. Obologe so učinkovite za vse vrste fizičnih bolečin (menstrualne krče, mišične in skeletne bolečine, artritis …), za raztrupljanje organov (še posebej jeter) in kot pomoč pri fibroidih (delujejo protibolečinsko in skrčijo/zmanjšajo fibroide) in mnoge druge težave. Spodbujajo zdrav pretok energije in odpravljajo blokade. Obloge iz ricinusovega olja imajo dolgo tradicijo in zgodovino pri zdravljenju različnih bolezni.

Zgodovinski zapisi pričajo o medicinski rabi ricinusovih oblog stoletja nazaj tako v Indiji kot na Kitajskem, v Perziji, Afriki, Grčiji, Rimu, Zahodni Evropi in Ameriki. Semena ricinusa so odkrili celo v antičnih grobnicah Egipta.

Edgar Cayce, ki velja za očeta holističe medicine in ga poznamo tudi pod imenom “speči prerok”, pa je bil tisti, ki je populariziral uporabo ricinusovega olja med leti 1940 in 1950, še posebej uporabo ricinusa v obliki ricinusovih oblog. Najraje je ricinusove obloge priporočal za razstrupljanje jeter. Znano je, da ricinusovo olje deluje na različne vrste bolečin, stimulira delovanje in razstrupljanje jeter in žolčnika, deluje na prebavne težave in kožne bolezni, kot sta luskavica in ekcemi, simptome menopavze, krepi imunski sistem in mnogo več.

KAKO DELUJEJO RICINUSOVE OBLOGE

Čeprav točno delovanje ricinosovih oblog ni znano in tudi ni znanstveno potrjeno (obstaja pa nekaj študij, ki potrjujejo učinkovitost delovanja ricinusovih oblog, katere navajam v nadaljevanju članka), pa iz prakse vemo, da obloge delujejo in da delujejo zelo učinkovito. Ricinusovo olje izboljša cirkulacijo krvi in biološko energijo na mestih, kjer naredimo obloge ter od tam izpodriva toksine iz telesa. Ne gre pa zanemariti tudi toplotnega učinka oblog na jetra.

Jetra namreč za pravilno delovanje potrebujejo toploto. Najbolje delujejo na temperaturi od 39 – 40 stopinj celzija, ki je torej višja od temperature drugod po telesu. Če povemo preprosto; pravilno delovanje jeter spodbudimo že z vročino, ki vstopi vanje.

Zato sama vedno svojim strankam, ki potrebujejo krepitev jeter ali imajo težave povezane z energetskim deficitom jeter po tradicionalni kitajski medicini (utrujenost, težave z lasiščem, težave z ekcemi, luskavico in aknami, razdražljivost, težave z menstruacijami, težave s hormonskim sistemom …), vedno svetujem uporabo zeliščnih grelnih vrečk na področju jeter (potrebovali boste vsaj dve).

Dovolj je že, če si na jetra, 3 x na dan, lahko po obroku, za vsaj pol ure položijo zeliščno grelno vrečko.

Lahko se sicer uporabi tudi termofor, a vročina termoforja je vlažna, saj prihaja od vroče vode, mi pa želimo suho vročino, zato so zeliščne grelne vrečke malce boljša izbira. Že samo takšne enostavne toplotne obloge lahko neverjetno podprejo delovanje jeter; vem, sliši se skoraj neresnično, prelahko, da bi delovalo, a narava je enostavna, preposta in učinkovita. Če torej vemo, kako blagodejno na jetra deluje že samo toplota (podobna velja tudi za ledvice, maternico in jajčnike …), je razumljivo, kako učinkovite so lahko obologe, če jim dodamo še koristne lastnosti ricinusovega olja.

Veliko terapevtov uporablja ricinusove obologe kot pomemben dodatek pri celovitem zdravljenju posameznika. Pomembno pa je, da vedno odkrijemo vzrok težav in bolezni, ne le, da odpravljamo simptome. Ricinusovo olje se je izkazalo kot zelo koristna pomoč pri razstrupljanju telesa na globjih ravneh, s čimer lahko deloma delujemo tudi na vzrok težav.

DELOVANJE RICINUSOVEGA OLJA IN ŠTUDIJE

Študija, objavljena v Glasniku naturopatske medicine (Journal of Naturopathic Medicine) leta 1997 je pokazala, da lahko dnevna uporaba oblog iz ricinusovega olja izboljša produkcijo T-limfocitov, ki igrajo pomembno vlogo v našem imunskem sistemu.

Ricinusovo olje se absorbira v telo dransdermalno (preko kože). Ko se absorbira, stimulira in izboljša pretok limfne tekočine skozi celo telo.

To pomaga pospešiti izločanje toksinov, ki obdajajo celice in zmanjša limfne vozle/otekle bezgavke. Limfni sistem je odgovoren za odstranjevanje toksinov iz telesa in krvi, zato je ključno, da je limfa dobro pretočna, saj bo tako tudi razstrupljanje telesa učinkovito.

Uporaba oblog iz ricinusovega olja na abdominalnem predelu pomaga neposredno pri krepitvi GALT (limfatično tkivo črevesja), prebavnega trakta in jeter. Končni rezultat je izrazit; sistemsko izboljšanje funkcije organa s splošnim boljšim počutjem, zmanjšanjem utrujenosti in depresije.

Če obloge uporabimo nižje na abdominalnem predelu, bo krepil urogenitalni del in pomagal pri odpravi cisti in fibrodiov na maternici. Študija iz leta 1999 v povezavi topične uporabe ricinusovega olja in limfatičnega sistema je pokazala, da se je po 2 urnem tretmaju z oblogami iz ricinusovega olja, opazno povečalo število limfocitov/T11 celic (ki tvorijo protitelesa proti patogenom). Porast T celic se je nadaljeval še 7 ur po tretmaju z oblogami.

Študija iz leta 2010 pa je ugotovila, da so obloge iz ricinusa učinkovita pomoč pri zmanjšanju zaprtosti pri starostnikih. Učinkovitost ricinusovega olja lahko deloma pripišemo tudi njegovi nenavadni kemični sestavi. Ricinusovo olje namreč v 80% sestavljajo trigliceridi, vsebuje pa tudi manjši delež linolne in linolenske kisline.

Ricinolejska kislina je glavna maščobna kislina v ricinusovem olju (cca 95%). Tako visoka koncentracija te nenavadne nenasičene maščobne kisline je lahko razlog za neverjetne zdravilne sposobnosti ricinusovega olja. Raziskave so pokazale, da je ricinolejska kislina učinkovita pri preprečevanju rasti  številnih vrst virusev, bakterij, kvasovk in plesni. Zaradi številnih dobrodejnih lastnosti te maščobne kisline, se lahko ricinusovo olje uporablja za topično zdravljenje številnih zdravstvenih težav.

NA KATERIH PODROČJIH TELESA LAHKO UPORABLJAMO RICINUSOVE OBLOGE?Ricinusovo olje ali kristusova dlan - obloge iz ricinusovega olja za zdravje ledvic, črevesja, prebave, ščitnice, jajčnikov in maternice. Ricinusovo olje je učinkovito za vse vrste fizičnih bolečin. Domača lekarna.

 • Na desni strani trebuha, za stimuliranje delovanja jeter.
 • Na vnetih in otečenih sklepih, na področju kjer imamo bursitis in mišične naptetosti.
 • Na trebuhu da zmanjšamo zaprtje in druge prebavne težave.
 • Na spodnjem delu trebuha v primeru nerednih menstruaciji in cist maternice in jajčnikov.

Obloge iz ricinusovega olja imajo močne supresivne učinke na fibroide in ciste, saj jih s pravilno uporabo pomagajo skrčiti. Na splošno so obloge iz ricinusovega olja odlične za različne vrste ginkoloških težav, vključno s spodbujanjem plodnosti, saj stimulirajo zdravo cirkulacijo v reproduktivnih organih, ki je pomembna za odplavljanje toksinov, odmrlega tkiva in stare krvi.

OBLOG IZ RICINUSOVEGA OLJA NE UPORABLJATE V NASLEDNJIH PRIMERIH: 

 • če ste noseči;
 • v času menstruacije (predvsem če imate močne menstruacije);
 • če uživate zdravila, še posebej zdravila za redčenje krvi ali zdravila za visok pritisk;
 • na poškodovani koži;
 • če dojite;
 • če ste imali operacijo na področju trebuha (počakajte z uporabo oblog vsaj 6 mesecev po operaciji);
 • če imate kakršnokoli diagnozo bolezni jeter;
 • če ste dehidrirani.

V kolikor bi želeli uporabljati ricinusove obloge zaradi bolečih menstruacij, svetujem, da obloge uporabljate 14 dni ali 1 teden pred menstruacijo, v času same menstruacije, pa na področje bolečine položite le zeliščno grelno vrečko, ker bo res skoraj čudežno pomagala pri odpravi bolečine.

KAKO PRIPRAVIMO OBLOGE IZ RICINUSOVEGA OLJA?

Potrebujemo: 

 • Ekološko, presno in deviško ricinusovo olje (naj poudarim, da je izjemno pomembna kakovost ricinusovega olja, saj bo olje prodiralo skozi kožo in stimuliralo razstrupljanje jeter; če uporabimo olje slabe kakovosti, ki je polno pesticidov, bomo telo zastrupljali in ne razstrupljali).
 • Flanelasto blago/krpo (tudi bombažna bo vredu, v kolikor je debela).
 • Prozorno folijo za živila.
 • Zeliščno grelno vrečko (ali dve, tri) ali termofor z vročo vodo.

Priprava:

 • Flanelasto krpo zložite do veličine, da bo pokrila področje, ki ga želite terapirati. Krpa naj bo prepognjena v 3 plasteh (po nekajkratni uporabi oblog, boste razumeli zakaj želite, da je krpa debela in večkrat prepognjena: olje namreč tako ne bo odtekalo skozi posamezno plast).
 • Nanesite ricinusovo olje na eno stran krpe tako, da jo popolnoma prepojite in da olje ne teče iz nje. Nekateri radi olje najprej segrejejo, a običajno je dovolj, če je olje sobne temperature. Namestite prepojeni del krpe na področje, na katerem želite izvajati terapijo. Če si želite pomagati pri menstrualnih krčih, fibroidih, cistah ali drugih ginekoloških težavah, nanesite oblogo na spodnji del trebuha. Za težave pri prebavi, namestite prepojeno krpo na popek. Če želite razstrupiti jetra (zelo pomembno pri bolečih menstruacijah in drugih težavah naštetih v članku), namestite oblogo na predel jeter (nahajajo se na desni strani, pod rebrnim lokom). Za bolečine v sklepih, kosteh, pri artritisu … namestite obloge na področje bolečine.
 • Vzemite prozorno folijo za živila in jo položite na oblogo, ter še malce čez njene robove. Folija bo izolirala toploto in preprečila, da bi olje odtekalo.
 • Čez vse lahko položite še tanko brisačko (ni pa nujno) in nato zeliščno grelno vrečko alivroč termofor. Sama veliko raje uporabljam grelno vrečko, saj dolgo časa zadrži toploto (uporabljam jo tudi po končani oblogi, premestim jo na ledvice, da okrepim še ta razstrupljevalni organ) in nudi suho vročino, ne mokre. Če grelnih vrečk nimate, ne skrbite; uporabite termofor z vročo vodo, saj bo tudi ta učinkovito opravil svoje delo.
 • Sprostite se in se prepustite globinskemu, zdravilnemu tretmaju naslednjih 30-60 minut. Najbolje bo, da terapijo za menstrualne krče in jetra izvajate leže (spodaj dajte kakšno brisačko, za primer, da kaj olja odteče), za rahlo dvignjenimi nogami (pomagajte si s podlogo/deko, ki jo postavite pod noge, da bodo le te dvignjene).
 • Ko boste s terapijo končali, odstranite krpo in nežno obrišite ostanek olja na koži s papirnato brisačko. Če vas moti občutek oljnate kože, lahko v nekaj vode zmešate 2 žlički sode bikarbone in kožo s tem očistite.

Nasvet: z vami delim še en moj nasvet, v kolikor ste v obdobju, ko imate gužvico, pridete pozno domov in nimate vedno časa narediti celega postopka oblog, a bi vam le ta zelo koristil. Sama v takih trenutkih naredim tako, da si področje, ki ga želim terapirati namažem z ricnusovim oljem, čez položim tanko blago, nato folijo za živila, da zadržim toploto in maščobo, čez dam še eno tanko blago in nato gor položim grelno vrečko/termofor. To je hitrejša možnost, ki bo tudi delovala.

Če boste izvajali terapijo za razstrupljanje jeter ali proti fibroidom in cistam, lahko spijte po terapiji tudi 2 čajni žlički ekstra deviškega oljčnega olja, da pomagate odstraniti toksine. Uporabljeno in prepojeno krpo hranite v posebni zaprti posodici/vrečki v hladilniku. Uporabite jo lahko vsaj 30x ali dokler ne bo že tako prepojena, da ne bo več uporabna.

KOLIKO ČASA SE IZVAJA TERAPIJA IN KDAJ SE TERAPIJE NE SME IZVAJATI?

Za najboljši efekt izvajajte terapijo vsaj 4 zaporedne dni na teden, cel mesec ali še bolje 8 tednov. Za manjšanje fibroidov in/ali najboljše učinke, je zaželjeno terapijo izvajati vsak dan. Pri mišičnih bolečinah, boste olajšanje verjetno občutili že v nekaj dneh. Obloge iz ricinusovega olja ne izvajajte, v primeru, da imate na tem mestu poškodovano kožo, med nosečnostjo in direktno na tumorjih.

Ricinusovo olje ali kristusova dlan je izjemno olje s številnimi koristnimi lastnostmi za vaše zdravje. Ricinusovo olje je koristno za nego telesa, ter izboljšanje rasti las. OrCa naravna kozmetika.

Ženskam z zelo močnimi medtruacijami, se obloge odsvetuje, saj lahko lahko povzročijo obilnejše krvavitve.

Pred nakupom ricinusovega olja bodite zelo pazljivi od kje izvira in kako je pridobljen.

Na žalost je večina ricinusovega olja na tržišču pridobljenega iz plodov, ki so obdelana s pesticidi ali v revni zemlji in imajo zato zelo nizke ali nikakršne zdravilne sposobnosti, obenem pa je olje pridobljeno s solventno ekstrakcijo, ki poškoduje zdravilne fitonutriente in izloča tudi ostanke toksične solventne kontaminiranosti.

Vedno izberite ekološko, presno in hladno stisnjeno ricinusovo olje brez heksana, pridobljeno po starodavnih metodah.

KAKO IN KJE SI ŠE LAHKO POMAGATE Z UPORABO RICINUSOVEGA OLJA?

Ricinusovo olje ima še številne druge čudovite lastnosti in ga lahko poleg razstrupljanja jeter, krepitve imunskega sistema, krčenja fibroidov in cist ter protibolečinskega in protivnetnega delovanja, uporabljate tudi v naslednjih primerih.

 • Spodbuja rast las in trepalnic: vmasirajte olje na lasišče in pustite delovati nekaj ur ali preko noči ter nato lase operite. Za rast trepalnic z vatirano palčko ali čisto krtačko od stare maskare, namočene v ricinusovo olje, namažite trepalnice. Pazite, da ne zaide v oči, saj vas bo olje peklo. Trepalnice in lasje bodo po redni uporabi (bodite vztrajni vsaj 2-3 mesece) bolj gosti, dolgi in močni. Ricinusovo olje namreč spodbuja dotok krvi v lasne meščičke in spodbuja rast.
 • Pomaga pri vnetjih na lasišču: ker deluje ricinusovo olje antibakterijsko in antigljivično, pomaga proti razrastu patogenih bakterij, ki povzročajo infekcije na lasišču, srbečo kožo, prhljaj in predele brez las.
 • Pomaga pri brazgotinah: zaradi svoje vsebnosti maščobnih kislin deluje učinkvito tudi na brazgotine in spodbuja rast zdravega tkiva
 • Pomaga pri aknah: ricinusovo olje je bogato z ricinolejsko kislino, ki pomaga odpraviti bakterije, ki povzročajo akne. Študija iz leta 2011 opravljena v Indiji je pokazala, da je ricinusovo olje učinkovito pri gram pozitivnih in gram negativnih bakterijah.
 • Deluje anti-age (proti staranju kože): ko ricinusovo olje nanesemo na kožo, prodira globoko v kožo in stimulira produkcijo kolagena in elastina. Upočasni nastanek in videz gubic in gub in naredi kožo bolj gladko, mehko in mlajšega videza. Če že imate svoje najljubše olje ali kremo, lahko vanj(o) le dodate nekaj kapljic ricinusovega olja.
 • Zmanjša bolečino v sklepih/artirits: študija iz leta 2009 je ugotovila, da ricinusovo olje učinkovito zmanjša simptome artiritsa in bolečin v sklepih. Obloge iz ricinusovega olja (postopek opisan zgoraj v članku) položite direktno na boleča področja. Protivnetne lastnosti olja so odlične za lajšanje bolečih sklepov, vnetih živcev in bolečih mišic.

Če se vam uporaba oblog iz ricinusovega olja zdi zakomplicirana, verjemite, da se boste že pri prvi uporabi prepričali, da temu ni tako. Prav zaradi enostavnosti uporabe in njene učinkovitosti, je ta tehnika močno priljubljena in je mnogim pomagala omiliti ali odpraviti številne težave. Zaradi svojih blagodejnih lastnosti je to olje vedno tudi na moji kozmetični polički, saj ga uporabljam tako v lepotne namene (proti brazgotinam, nečisti koži, celjenju brazgotin, spodbujanju rasti las in trepalnic), kot tudi za krepitev delovanja in razstrupljanja telesa.

Več o ricinusovem olju lahko prebereš tudi v članku: Ricinusovo olje – strup ali zdravilo? Ostanite zdravi,


Vse informacije in opisi na straneh spletne trgovine www.or-ca.si in elektronskih novicah, so zgolj informativnega značaja in nikakor niso namenjene kot nadomestilo za nasvete osebnega zdravnika ali drugega zdravstvenega osebja, prav tako ne morejo biti nadomestilo za ustrezno zdravstveno pomoč, zdravniško diagnozo ali zdravniški nasvet saj niso izrecno potrjene s strani zdravstvenih organov.

Izdelki in trditve o posameznih izdelkih v elektronskih novicah in v spletni trgovini www.or-ca.si, niso bili ocenjeni s strani državnih inštitucij in niso namenjeni za zdravljenje ali preprečevanje bolezni. Tekstovni opisi posameznega izdelka (prehranska dopolnila) so zgolj informativne narave in niso bili potrjeni s strani Evropskega inštituta za varnost hrane (EFSA). V primeru, da jemljete še kakšna zdravila in druga prehranska dopolnila, svetujemo, da se pred kombiniranjem le teh posvetujete s svojim zdravnikom.

Ekološko ricinusovo olje, 100ml, Fushi – Izdelek iz zgodbe

Ricinusovo olje se že tisočletja uporablja zaradi izjemnih terapevtskih lastnosti, ki jih nudi. Je zelo primeren za suho kožo in pomaga zmehčati kožo.

 

Diana vlahnič

Certificirana svetovalka tradicionalne kitajske medicine

1 misel na “Obloge iz ricinusovega olja in izjemne koristi ricinusovega olja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Košarica
Ta stran uporablja piškotke, da lahko ponudbi boljšo uporabniško izkušnjo. Z brskanjem po strani, se strinjate z njihovo uporabo.